Népszerű tévedések a büntetőterületen

A szabálysorozat harmadik része- Bodor Tanár úr jegyzete -


- Tévedés: "Büntetőterület mögött csak 2 ütőhossznyira lehet ejteni" = NEM CSAK
+ Szabály: A zászló vonalában hátravinni a labdát (ha van hová) bármilyen távolságra szabad.

- Tévedés: "Büntetőterületen tilos a próbalendítés" = NEM IGAZ
+ Szabály: Próbalendítés bárhol megengedett, így a büntetőterületen is. Feltéve, hogy egyéb szabályt nem sért, pl. nem késlelteti a játékot.

- Tévedés: "Büntetőterület esetén nem lehet ideiglenes labdát ütni" = VAN KIVÉTEL
+ Szabály: Ha nyilvánvaló, hogy a labda a büntetőterületre került, akár megtalálható, akár nem, akkor valóban tilos az ideiglenes labda. Ilyenkor a büntetőterület szabályai szerint kell játszani.

Kivétel: Ha nem biztos, hogy a labda elérte a büntető területet, és fennáll a lehetősége, hogy nem lesz megtalálható, akkor szabad, sőt tanácsos ideiglenes labdát ütni. Ilyenkor ha kiderül, hogy a labda a büntető területre került, akkor az ideiglenes labdát fel kell venni. Egyébként ha a labda nincs meg, az ideiglenessel kell folytatni a játékot.

- Tévedés: "A tóba esett labdát a vízbe esés vagy a megtalálás helyétől függően kell ejteni" = NEM IGAZ
+ Szabály: A tó büntetőterület. Akár megtaláltuk (kihalásztuk) a labdát, akár nem, a referencia pont az, ahol a labda a terület határát (a karók vonalát) keresztezte. Innen lehet mérni a két ütőhosszt, innen lehet hátravinni a labdát a zászló vonalában.

- Tévedés: "Ha a sárga büntetőterületen átütött labda visszagurul, azon az oldalon kell ejteni, ahol visszagurult" = NEM IGAZ
+ Szabály: A referencia pontot a visszaguruló labda valóban a túloldalon határozza meg. Sárga karók esetén vonalban hátrafelé ehhez képest kell a lyuktól távolabb a büntetőterületen kívül ejteni. A túloldalon nem létezhet hely, amely ennek megfelelne.

- Tévedés: "A tilos zónába nem szabad belépni" = NEM IGAZ
+ Szabály: A játéktól elzárt (no play) területről csak játszani nem szabad. Akkor sem, ha kívül állva ütnénk ki belőle a labdát, és akkor sem, ha benne állva ütnénk meg a kivül lévő labdát. Bemenni szabad, a labdát kihozni szabad. Ha a klub meg akarja tiltani a belépést (no entry) is, akkor azt jelezze kerítéssel, kordonnal, vagy figyelmeztető táblákkal.


Fotó: EnglandGolf

2020.05.06.

Hozzászólások