Népszerű tévedések

Az általános területen


- Bodor Tanár úr jegyzete -

- Tévedés: "Labdát csak a grínen lehet felvenni" = NEM IGAZ
+ Szabály: Máshol is lehet, azonosítás, alkalmatlanság megállapítása céljából, ha útban van, vagy segíti a játékot, könnyítési lehetőség ellenőrzésére, de a helyét előbb meg kell jelölni, és utána ugyanoda kell visszatenni. Ez érvényes az egész pályán, még büntetőterületen belül és bunkerban is.

- Tévedés: "A labdát csak a játékos veheti fel" = NEM IGAZ
+ Szabály: Akárki felveheti, akit a játékos felhatalmaz, de a szabálytalan felvételért a játékos kapja a büntetőt. A játékos labdáját a segítője a grínen felhatalmazás nélkül is felveheti, és vissza is teheti.

- Tévedés: "A rövidre nyírt terület sérülése mindig rendellenesnek számít" = NEM IGAZ
+ Szabály: Rendellenes pályaviszony az ideiglenes víz, a javítás alatt álló terület, az állat vájta üreg, és a mozdítható akadály. Tehát a kopott, kitaposott, kiégett fű, kemény föld, keréknyom, szarvaslegelés, vaddisznó túrás, vastag gaz, kiálló gyökér, szikla nem jogosít szabad ejtésre még a nyírt sávon sem. Hacsak a Bizottság karóval vagy festéssel megjelölve, illetve helyi szabállyal javítási területnek nem minősíti.

- Tévedés: "Az ideiglenes labda véglegessé válik, ha másodszor megütjük" = ATTÓL FÜGG
+ Szabály: Csak akkor, ha a második ütés helye már ugyanolyan távolságra, vagy közelebb volt a lyukhoz, mint az eredeti labda valószínű helye. Addig azonban az ideiglenes labdát akár 20 ütéssel is elcsippelgethetjük.

- Tévedés: "Útról mindig szabad ejteni" = NEM MINDIG
+ Szabály: A könnyítés csak mesterségesen épített, rendeltetésszerű út, szabály szerint mozdíthatatlan akadály esetén jogos, még akkor is, ha természetes anyagokból készült, vagy olyannal burkolták. Az akár ember, állat, kocsi által kitaposott ösvény, keréknyom, pláne alkalmi csapás nem számít útnak, hanem a játéktér része. Hacsak a Bizottság helyi szabállyal nem minősíti át.

- Tévedés: "Tilos más játékosnak fizikai segítséget nyújtani" = RÉSZBEN IGAZ
+ Szabály: Valóban nem szabad segítséget nyújtani magához az ütéshez. De egyébként nem tilos alkalmilag segíteni, pl. keresni a labdáját, gereblyézni a bunkert, felhúzni a kocsiját egy dombra, utána vinni az elhagyott ütőjét, stb. Az ilyen és hasonló alkalmi udvarias cselekedetek nem minősülnek keddizésnek, de a szabályosságukért a játékos felel.

- Tévedés: "Tilos a labda távolságára vonatkozó információt adni" = NEM IGAZ
+ Szabály: Tanácsnak számít bármilyen nem nyilvános információ, amely a játékos ütőválasztását, beállását, ütését, játékát, stratégiáját befolyásolhatná. A labda helye, és távolsága a zászlótól bárki számára elérhető nyilvános információ.

- Tévedés: "A labdát csak az ütő gyári ütőfelületével szabad megütni" = NEM IGAZ
+ Szabály: A labdát csak az ütő fejével szabad megütni - de annak bármely részével, hegyével, élével, sarkával, hátlapjával is lehet. Egy jobbkezes ütővel tehát szabad balkezes ütést végrehajtani.

- Tévedés: "A kétoldalas csipper két ütőnek számít" = NEM IGAZ
+ Szabály: A szabályos (conform) ütőnek csak egyetlen ütőfelülete lehet. Nem tilos a putterhez hasonlóan egyenes felülettel, de nagyobb lofttal csippelésre gyártott ütő. Azonban amelynek az első és hátsó lapja csak a dőlésszögben tér el, az nem kettő, hanem egy ütő, viszont szabálytalan.

- Tévedés: "A büntetőterület jelzőkarói mozdíthatatlanok" = NEM IGAZ
+ Szabály: Egyetlen egy karó van, amely kötelezően mindig rögzítettnek tekintendő, és ez a határjelző karó, ami egyben nem is minősül akadálynak. A többi karó ha észszerű erőfeszítéssel károkozás nélkül eltávolítható, akkor mozdítható, egyébként mozdíthatatlan. Kivétel: Meghatározott mozdítható akadályokat a Bizottság helyi szabállyal indokolt esetben átminősíthet mozdíthatatlanná.

- Tévedés: "Javítás alatt álló területről könnyítés esetén az 1 ütőhosszt a terület határától kell mérni" = NEM MINDIG
+ Szabály: A referencia pont, amihez képest a könnyítési területet mérni kell, vagy a legközelebbi teljes könnyítési pont, (ha a labdát megtaláltuk), vagy a labda belépési pontja a terület határán (ha biztos, hogy ott veszett el).


Fotó: GolfDigest

2020.04.26.

Hozzászólások