Nem mindig az, ami annak látszik

Út, ami nem az- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Minden pályán vannak "útnak látszó tárgyak", ösvények, keréknyomok. Erős a csábítás, hogy ezeket útnak tekintsük, és büntetés nélküli könnyítést alkalmazzunk.

Kérdés, hogyan dönthetjük el, hogy mi számít útnak? A válasz egyszerű, a kulcsszó: mesterségesen burkolt.

(1) Útnak csakis a mesterséges, idegen felülettel rendelkező út számít. Nyilvánvalóan ilyen minden, ami aszfaltozott, betonozott, kövezett. A sóder, murva, fakéreg is idegen anyag, a velük burkolt felület is út. Úgyszintén a fával burkolt lépcső. Mindezek külön megjelölés nélkül is mozdíthatatlan akadályok, és a megfelelő könnyítés igénybe vehető.

(2) Nem számít útnak az olyan felület, amelyre nem került mesterségesen idegen anyag. Például az olyan ösvény, csapás, keréknyom, amit vaddisznó, golfozó, traktor, pályagép, más jármű arra jártában taposott ki. De ilyenek az egyszerűen földbe vájt lépcsőfokok is. Továbbá a gyeppel borított, fűvel benőtt útfelület sem. Mindezek a pálya szerves részét képezik.
Ha a labdánk ilyen helyre kerül, onnan kell megjátszanunk, ahol fekszik.

Ha szabálytalanul könnyítést alkalmaznánk, a megjátszott labda érvényes, és mivel rossz helyről játszottunk, két büntetőt kapunk, de ki is zárhatnak, ha ezáltal jelentős előnyre tettünk volna szert.

Egyébként az ilyen terepet nem tekinthetjük javítási területnek sem, hacsak nincs akként megjelölve, helyi szabályba foglalva, vagy a Bizottság hivatalos képviselője (bíró) nem minősíti annak. Külön helyi szabály kell ahhoz is, hogy ha helyenként az egykor burkolt út sérüléseit a fű benőtte, a gyep ránőtt a burkolatra, akkor azok a részek is a mozdíthatatlan akadályhoz tartozzanak.


Fotó: DogLegNews

2020.02.15.

Hozzászólások