- Nehogy megüsse!!!

Játék pályán kívüli területről


XX. Magyar Klubcsapat Bajnokság 2020. - MGC Kisoroszi


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Ranglista verseny, Kisoroszi 18. szakasz, az elütő után jobboldalt keskeny erdősáv, amely a szakasz felől játszva belső pályán kívüli terület.

Három versenyző labdát keres. Joguk van hozzá, amennyiben nem tartják fel a játékot. Noha a labda pályán kívül van, azért még nem köteles a játékos anyagi veszteséget szenvedni. Ám amikor a játékos megtalálja a labdát, beáll hozzá, és már lendít is. Azzal, ami a kezében van. Mielőtt a másik két versenyző levegőhöz jutott volna.
• Nehogy megüsse!!! – ordítok, hátha nemcsak bennem áll meg az ütő.
• Mi van?? – kérdezi a játékos.
• Nehogy megjátssza a labdát OB-ről. – mutatok a fehér karókra.
• Akkor mit csináljak?
• Vissza kell menni, és új labdát ütni.
• Már ütöttem ideiglenest.
• Akkor azt kell megjátszani.
• De hát megtaláltuk az eredetit...

Hiába. Nem csak az OB, ami a kerítésen túl van. Létezik belső pályán kívüli terület is, sőt elég gyakran (pl. Tatán a klubház és környéke). A sporttárs valószínűleg észre sem vette, alighanem csak elveszett labdára számított. Az az érzésem, nem tudja, hogy mitől mentettem meg.
- Ha a pályahatáron kívüli labdát megüti, két büntetőt kap, az ütés érvénytelen, és a játékot szabályosan kell folytatnia az ideiglenes labdájával, immár a hatodik ütéssel.
- Ha nem így tesz, hanem a rossz labdával fejezi be a szakaszt, és elkezdi a következőt, a büntetése már kizárás.

Még rosszabb, ha mindez csak a verseny lezárása után, utólag derül ki, és netán díjat vitt el, vagy hendikepet javított olyan eredménykártya alapján, amelyen a ténylegesnél kevesebb ütés szerepel. Akkor még a szégyen is az övé.
- Ehelyett az ideiglenes labdával a negyedik ütéssel folytathatta a játékot.

Rossz vagy jó helyen a labda csak a pályán belül lehet. A pályán kívülre került labda nem idegen helyen, hanem pályán kívül van, ami azt jelenti, hogy egyúttal játékon kívül is. Ha tehát megütjük, akkor idegen labdát játszottunk meg, amiért 2 büntető jár, de az ütés, és a labdával tett összes többi ütés is érvénytelen, beleértve az azokkal járó további büntetéseket is. A szakaszt azonban játékban lévő labdával kell érvényesen befejezni. Amikor a lyukba idegen labdát ütünk, mivel ez az ütés is érvénytelen, a szakaszt nem fejeztük be. A Szabályok szerint javíthatjuk a hibát. Visszamehetünk, és szabályosan (ütés-és-távolság vesztéssel) játékba hozott labdával befejezhetjük a szakaszt, mielőtt a következőt megkezdenénk. Utána azonban már nem, és a nem korrigált szakasz befejezetlen marad. A következmény kizárás. Ami nem az idegen labdáért jár, hanem azért kapjuk, mert a 18 szakaszból csak 17-et fejeztünk be, a versenykörünk így nem teljes, tehát nem értékelhető. Ugyanis a kártyán lévő eredményünk nem hasonlítható össze a többi versenyzőével, hiszen nem az van rajta, amit akkor teljesítettünk volna, ha a szakaszt szabályosan játsszuk le - és amit már soha nem is fogunk megtudni.

Megjegyzés:
A belső OB nem azonos a játéktól elzárt területtel (no play zone). Utóbbi úgy működik mint vagy egy büntetőterület, vagy egy javítás alatt álló terület, attól függően, hogy minek minősítették, de azzal a megszorítással, hogy kötelező a megfelelő könnyítések valamelyikét igénybe venni. A belső OB azonban pontosan úgy működik, mint a kerítésen túli külső OB. 


Fotó: MGSZ/Szabó Péter

2022.02.07.

Hozzászólások