Ne zavartasd magad!

Akkor se, ha a fűszálak hangosan fotoszintetizálnak


Peter Jacobsen "megzavarása" a British Open-en (1985)


- Bodor Tanár úr jegyzete -

A golf egyik legszigorúbb szabálya, hogy tilos mások játékát megzavarni. Természetesen nem szándékos megzavarásról van szó, mivel ilyet golfozó nem tesz. A szabály azt jelenti, hogy figyeljünk egymásra és úgy viselkedjünk, hogy ez véletlenül ne következzen be. Azonban mégis megtörténhet, akár a saját hibánkból, akár tőlünk függetlenül.

Mit tegyünk, ha az ütésünket valaki vagy valami megzavarja?
- Megszólal egy telefon. (elfelejtették átállítani néma üzemmódra)
- A közeli elütőterületen nagyot szól egy driver.
- Másik szakaszról eltévedt labda érkezik. (és "fore" is)
- Játékostárs zörög a felszerelésével (ütővel, táskával, cipzárral, kulaccsal)
- Golfautó ráhajt egy faágra. (nagy reccsenéssel eltörik)
- Játékos golftáskája, golfkocsija felborul.
- Golfbíró beautózik a képbe. (eseményhez hívták)
- Jegyző megkérdezi, hogy milyen eredményt írjon be.
- Megszólal egy rádió. (szétjött a fülhallgató csatlakozása)
- Az állatvilág közbeszól. (varjú károg, béka brekeg, kutya ugat)
- Felszáll egy repülőgép a közeli reptérről.
- Utcán felharsan egy mentő szirénája. (az is lehet, hogy tűzoltó volt)
- Villámlik, mennydörög.
- Fotóriporter fényképezőgépe kattan.
- TV kamera állványa eldől.
- Helikopterek járőröznek.
- 30.000 néző egyszerre kiált fel. (kihagyott gurítás miatt)
Meg miegymás. Pl. A fűszálak hangosan fotoszintetizálnak.  ?⛳️

(1) NE üssünk!
- Ha még nem kezdtük meg a lendítést, álljunk ki az ütésből. Várjuk meg, amíg a zavar elmúlik. Ha játékostárs tehet róla, kérjük meg, hogy ne tegye.
- Ha már megkezdtük a lendítést, állítsuk le, akár a hátralendítés, akár az ütés közben. A be nem fejezett ütés nem számít ütésnek.
- Ha olyan lendületben vagyunk, hogy az ütést nem tudjuk leállítani, akkor szándékosan térítsük el, hogy nyilvánvalóan ne a labdára irányuljon, lehetőleg lépjünk is ki az ütésből. A nem a labdára irányuló ütés nem számít ütésnek. Azonban a szándékosságnak vitán felül egyértelműnek kell lennie. Különben az ütés hibásan végrehajtott, sikertelen ütésnek tűnhet, ami viszont beszámít az eredménybe.
- Ezután újra beállhatunk, és zavartalanul végrehajthatjuk az ütést. Ha az időnket mérték, akkor a mérés ilyenkor újra indul.

(2) Ha mégis ütünk...
Ha az ütést a zavarás ellenére végrehajtjuk, akár szándékosan, akár mert a lendület belevitt, az ütés érvényes, és az eredménybe beszámít. Akár sikeres volt, akár nem. A labdát onnan kell megjátszani, ahol nyugalomba került. Nem hivatkozhatunk arra, hogy megzavartak. Nem kérhetjük, hogy emiatt az ütést érvénytelenítve büntetés nélkül új labdát üthessünk. (Egy büntetőért megtehetjük, de akkor a megzavart, és az új ütés is számít.)

(3) Büntetés
A golfjáték nem steril környezetben, légüres térben zajlik, hanem élettel teli földi pályán, élő és aktív résztvevőkkel. Az ebből származó esetleges zavaró tényezőket számításba kell vennünk és el kell fogadnunk.
- Ha más játékos zavarta meg az ütésünket, a Golf Szabályok szerint nem jár neki büntetés, ha ez véletlenül, gondatlanságból, figyelmetlenségből történt. Akkor sem, ha az ütésünket tönkre tette. De a figyelmeztetést megérdemli, vethetünk rá egy megrovó pillantást, összevonhatjuk a szemöldökünket, megfeszíthetjük a felső ajkunkat. És természetesen megkérhetjük, hogy figyeljen jobban.
- De ha szándékosan zavar, célzatosan vagy ismételten, akkor a Bizottság a játékost kizárhatja a viselkedési normák súlyos megsértése miatt.
- A kizárásnál enyhébb büntetés csak akkor alkalmazható, ha a klub Magatartási Kódexe meghatározott zavaró eseményekhez külön büntetési tételt rendel. (Pl. telefon csöngésért 2 ütés, vagy telefonbeszélgetésért 100 euró.)


Fotó: GolfChannel

2020.05.20.

Hozzászólások