Ne vedd fel!

Amikor a néző mégis megteszi


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Erről szól Nelly Korda esete az Evian Championship utolsó fordulójában. A 24 éves golfozó erősen kezdett, de a 6-ik (par4) szakaszon beütött a katasztrófa; a közelítő ütése félre sikerült, a labdája bement a fák közé és egy út mentén a nézők között állt meg. De nem ez volt a legnagyobb baj.

Az egyik néző meglátta és felkapta a labdát. Majd mosolyogva büszkén mutogatta, hogy mit talált. Szemmel láthatólag fogalma sem volt arról, hogy mit követett el. Szerencsére volt a közelben egy rendező, aki azonnal fülöncsípte a hölgyet, visszaparancsolta oda, ahol a labdát találta, ahol a nő gyilkos pillantásokat vetve a rendezőre, visszadobta (?) a labdát a földre. A TV operatőr követte az eseményeket, és a felvétel adásba került.

Nelly Korda erről csak akkor szerzett tudomást, amikor a helyszínre ért, és elmondták neki. A játékát kezdetben nem befolyásolta; ugyan a szakaszt dupla bogira hozta (ez volt az egyetlen duplája 72 szakaszon), de utána eagle és birdie is jött. A bajnoki esélyei a hátsó kilencen elért +1 eredményével szálltak el. (Forrás: CNN)

A golfbíró megjegyzései:
- Azzal, hogy felvette a labdát, a néző komolyabb problémát is okozhatott volna. Ha nem látja senki, hogy a labda hol állt meg, hogy a hölgy mit tett, ha csendben zsebre dugja és hazaviszi a labdát, akkor az Nelly Korda számára elveszett labda lett volna. Vélelmezve, hogy a közelítő ütése a második volt, mehetett volna vissza, és az eredeti helyről üthette volna a negyediket.
- Így azonban következmények nélkül megúszta. A néző külső tényező. Ha a labdát felveszi vagy elmozdítja, akkor nincs büntetés, és vissza kell tenni. Nem ejteni, hanem helyezni! Ha a néző nem tudja pontosan, hogy honnan vette fel a labdát, akkor saccolni kell.
- Ha a néző nem álló, hanem mozgó labdát vett volna fel, vagy jó cricket játékos módjára a levegőben kapja el, akkor a helyzet sokkal bonyolultabb. Mellőzve a részleteket, az alapkoncepció az, hogy onnan kell a labdát megjátszani, ahol megállt volna, ha a néző nem avatkozik be.

Minden valamire való golfozó álma, hogy egy valódi bajnoki labdára szert tehessen. Ami nem baj, ha a labda nincs játékban. De amíg játékban van, addig a labda nem szuvenír.

Ne gondoljuk, hogy ilyesmi csak nézővel eshet meg. Néha játékos is megfeledkezhet az aranyszabályról: "Versenyen nem veszünk fel talált labdát". Pedig az elhagyottnak vélt labda egy másik játékos ideiglenes labdája volt.


Fotó: SkySports

2022.08.09.

Hozzászólások