Ne üss labdát kettős céllal

Miért kell visszamenni


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Olyan nem létezik, hogy egy és ugyanaz az ütés ideiglenes labdának számíthasson, ha az eredetit nem találják, illetve könnyítésnek büntetőterületről, ha az eredeti vízben van.

Alaphelyzet-1.0: Az elütőről nem lehet megállapítani, hogy a labda átment a tó fölött, vagy a nádas megfogta. Mindkettő lehetséges. A játékos arra számítva, hogy a labda inkább hosszú lehetett, ideiglenes labdát üt szabályosan az eredeti helyről, ami jól láthatóan a tó mögött távolabb, a nyírt sávon landol.

Amikor a tavat megkerülik, az eredeti labdát megtalálják a nádasban, de onnan nem játszható. Az ideiglenes labda jogos volt, mert a labda mehetett volna a rafba is. De most fel kell venni, minthogy az eredetit megtalálták, tehát nem elveszett. Mivel az eredeti a tóban van, a büntetőterület szabályai szerint kell eljárni. Vissza kell menni a tó túlpartjára, és könnyítést igénybe venni.

A játékos kérdése:
Miért kell visszamennie, amikor ott a labda, amit eredetileg ideiglenesnek ütött? A könnyítési lehetőségek között szerepel, hogy üthető labda az eredeti helyről. Vegyük úgy, hogy az ideiglenes labda egy ilyen könnyítés volt.

Nem lehet. Minden labdát annak a szabálynak megfelelően lehet felhasználni, amely szabály hatálya alatt játékba került. Itt az ideiglenes labdát az elveszett labdára vonatkozó szabály szerint hozták játékba, és ugyanezen szabály alapján került ki a játékból amikor az eredeti megkerült. Mivel a labdát büntetőterületen találták meg, a játék csak vagy az eredeti labdával, vagy olyan labdával folytatható, amely a büntetőterületre vonatkozó szabály szerint került játékba.

Megjegyzések:
- A játékos soha nem választhat már ismert tények, vagy olyan lehetőségek közül, amelyeknek a következménye már ismert. A könnyítés lehet, hogy nem megy át a vízen, vagy rafba kerül, vagy meg sem találják. Ezzel szemben jelentős előnyt jelentene az ideiglenes labda felhasználása, amiről már tudni lehet, hogy jó helyen van. A játékos mindig csak lehetőségek közül választhat, amelyeknek eredménye még nem lehet ismert, és attól függ, hogy neki hogyan sikerül majd élni a választott lehetőséggel.
- Elvileg lehetett volna ütni a labda helyett egy büntetőért az eredeti helyről egy új labdát, ami nem ideiglenes. Akkor viszont érdektelen, hogy az első labda hol veszett el, vagy hogy hol találták meg. Mindenképpen az új labdával kell folytatni a játékot.
- Mivel az ideiglenes labda játékon kívülre került, amikor az eredetit megtalálták, ha a játékos azzal játszik tovább, akkor idegen labdával játszott. Kap két büntetőt, az ütések érvénytelenek, és korrigálnia kell, a szakaszt az eredeti labdával befejezve. Ha nem ezt teszi, akkor a büntetés stroke play játékban kizárás, stableford játékban nulla pont a szakaszra.

Szerkesztői megjegyzés:
Mindig érdemes elolvasni a Helyi Szabályt, lásd idevonatkozóan a Zala Springs Golf Resort-ét, a 14. (jobb dogleg) szakasz esetében:
[E] KÜLÖNLEGES KÖNNYÍTÉSEK
E-1 Ejtési területek, Dropping zónák:
2. pont 
"Ha az 14-es szakaszon nem dönthető el, hogy a játékos labdája a büntető területen van, akkor üthet ideiglenes labdát, amelyet azonban a büntető területekre vonatkozó 17.1d szabály vonatkozó könnyítési lehetőségei szerint kell megjátszani. Ez után újabb könnyítési lehetőség nem választható."


Fotó: Golftipsmag

2022.08.15.

Hozzászólások