Ne játssz rá az előnytelenségre!

A Rájátszás írott és íratlan szabályai


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Kérdés:
Egy match play versenyen a versenykiírás döntetlen játszmát nem enged meg, a játékosoknak a következő körrel a szakaszok sorrendjében folytatniuk kell a meccset, amíg el nem dől. A meccset erőkiegyenlítéssel játsszák, vagyis a jobb játékos a köztük lévő hendikep különbségtől függően előnyt ad a gyengébbnek. A döntetlenek gyorsabb eldöntése érdekében előírhatja-e a versenykiírás, hogy az előny a rájátszásra már nem vonatkozik?

Válasz:
Nem ajánlott. A Versenybizottság kötelezettsége, hogy meghatározza és előre kihirdesse a döntetlen meccsek eldöntésének módját. Az R&A ajánlása szerint a döntetlen meccset „hirtelen halállal” kellene eldönteni, a rájátszást ugyanazon a szakaszon kezdve, mint amelyen a meccset, és hendikep alapú meccs esetén a szakaszelőnyöket figyelembe véve. Az ajánlás gyakorlatilag kötelező erejű.

Az ajánlástól való eltérés inkább csak olyan jellegű részletekben elfogadható, amelyeknek hatása nem döntő a meccs kimenetelére. Például hirtelen halál helyett fix 9 vagy 18 szakasz legyen, vagy (shotgun indítás esetén) a rájátszás ne az eredeti kezdő szakaszról induljon. Azonban az erőkiegyenlítéssel játszott meccs rájátszásában az ütéselőnyök elvétele a gyengébb játékostól, a jobbik játékos javára módosítaná a versenyfeltételeket.

Nem vehető figyelembe az az érvelés, hogy ha a játékos kapott egy adott számú ütéselőnyt, akkor azt felhasználta a versenykörben, és a rájátszásra már nem maradt belőle semmi. A kapott előny ugyanis 18 szakaszra vonatkozott. Rájátszás esetén az abban lejátszott szakaszokra ugyanazok az ütéselőnyök járnak, mint az eredeti versenykörben.

Ésszerűbbnek látszik az az indoklás, hogy ha a meccs 18 szakaszon nem dőlt el, akkor ugyanazon feltételekkel lehet, hogy akár a következő 18-on vagy még tovább sem fog, ami kellemetlenül elhúzódó patthelyzethez vezethet. Ha így is lenne, akkor sem helyes pályán kívüli adminisztratív eszközökkel befolyásolni, pláne eldönteni a meccset. Ehelyett lehetőség van döntetlen eredményt hirdetni, vagy a rájátszást későbbi időpontra kitűzni. Egyébként a tapasztalat az, hogy a rájátszások ritkán húzódnak el ennyire, a játékosok fáradnak, előbb-utóbb valaki hibázik.


Fotó: Golfweek

2022.09.08.

Hozzászólások