Mozgó labdák találkozása

Nem, nem a végtelenben


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Ezt nevezik "tudományosan" biliárd effektusnak. Vagyis amikor egyidejűleg, de nem párhuzamosan mozgó labdák egymással ütköznek.

Kérdés:
- Ha a greenen egy labda eltalál egy mozgásban lévő labdát, akkor a gurítást meg kell ismételni. Ez az eltalált másik labdára is igaz? Mindkét játékos újra guríthat?
- Mi van azonban akkor, ha a guruló labda a greenen kívülről érkezik? Netán egy másik játékoscsoport labdája? A greenre tévelyedett labdát is újra lehet ütni?

Nézzük az eseteket külön-külön. Minden esetben két mozgó labda véletlen összeütközéséről van szó, és mindig a greenen. Nem az számít, hogy a labdák a greenen álltak meg, vagy azon kívül, hanem az, hogy az ütközés a greenen belül következett be. Különbség abban van, hogy a labdák honnan indultak. Büntetés egyik esetben sincs. 

(1) Ha mindkét labdát a greenről indították:
- Mindkét labda eltalált egy mozgásban lévő másikat, egyik ütés sem számít, és mindkét labdát újra kell ütni az ő eredeti helyéről.

(2) Ha az egyik labdát a greenről, a másikat a greenen kívülről indították:
- A greenről indított labda ütése nem számít, és a labdát újra kell ütni az eredeti helyéről.
- A greenen kívülről indított labdára az újra ütés szabálya nem vonatkozik, így az ütés érvényes, és a labdát onnan kell megjátszani, ahol megállt.

(3) Ha mindkét labdát a greenen kívülről indították:
- Az újra ütés szabálya egyik labdára sem vonatkozik, így mindkét ütés érvényes, és mindkét labdát onnan kell megjátszani, ahol megállt.

(4) Ha a labdák különböző csoportok játékosaihoz tartoznak:
- Feltéve, hogy mindkét csoport ugyanazt a szakaszt játssza, a labdáik tulajdonviszonya a Szabályok szempontjából érdektelen. Mindenképpen a fenti három eset valamelyike szerint kell eljárni.

(5) Ha egy greenre tévelyedett labda másik szakaszról jött:
- Az idegen labdát nyilvánvalóan a greenen kívülről indították, így az ütés érvényes, és a labdát onnan kell megjátszani, ahol megállt.
- Kivéve, ha a labda a greenen állt meg, vagy a green zavarja a beállást vagy a lendítést. Ilyenkor a játékosnak kötelező büntetés nélküli teljes könnyítést igénybe vennie, mivel ez a green, számára idegen green.
- A saját labdára vagy a (2) vagy a (3) eset érvényes, attól függően, hogy azt a greenről vagy azon kívülről indították.

Megjegyzés:
- A gördülékeny (ready) golf feltalálása előtt, amikor az előírt gurítási sorrendet szinte kötelezően betartották, a greenen belüli ütközések gyakorlatilag nem léteztek. Az akkori szabály büntette is azt a játékost, aki soron kívüli ütésével okozta a karambolt.
- Greenen kívülről érkező labdák akkor is voltak, különösen szűk pályákon, vagy rosszul belátható terepen. Vannak pályák, nem is túl ritkán, ahol a játékosok kis haranggal jelzik, amikor már szabad a terep, és jöhetnek a labdák (nem csak a greenen).


Fotó: GolfMonthly

2022.07.30.

Hozzászólások