Minőségjavítás 2021.

Greenkeeper hírek- A Pannonia GCC Közleménye -


A versenynaptár alapján megterveztük a pályafenntartás minőségjavítást célzó munkálatait az idei szezonra: green-lyukasztás, green-nagyobbítás, szárazabb fairway-k és rough kezelés.

1.    Green-lyukasztás üreges tüskével, homok-betöltéssel:
Az üreges lyukasztás során ujjnyi tömörödött talaj-darabokat távolítunk el és a csatornákat homokkal (100 tonna) töltjük be, amely talajjavító hatása révén jobb gyökeresedést és betegségekkel, szárazsággal ellenállóbb green-eket eredményez. A dugók eltávolításával a felszín filcrétegét is csökkentjük, amelynek hatása egyenletesebb labdagurulás, keményebb felszín. A gyorsabb regeneráció (3 hét) érdekében csak növekedési időszakban végezhető: 1. héten munkavégzés végett lassú, homokos green-ek, rontják a játékot, 2. héten fokozatos javulás, 3. hét végére újra kiváló minőség várható - gyors és jól guruló green-ek. 2021-ben, kimagasló pályákhoz (pl. Fontana) hasonlóan, összesen 3 alkalommal tervezzük elvégezni: 1. május 17 - június 4. között, 2. augusztus 1-27. között, 3. szeptember 27 - október 16. között;

2.    Green-nagyobbítás:
Elsősorban 10., 13., 15., 16., 18. green-eken visszaállítjuk az eredeti méreteket, amely a lyukasztással együtt válik fenntarthatóvá. A green-perem 10mm magas füvének 3mm-re történő csökkentése lassú folyamat (3 hónap), de a játékot kevésbé zavarja.

3.    Szárazabb fairway-k:
Speciális talajlazítás (hasítás-lyukasztás) hatására, fokozatosan jobb vízbeszivárgás és javuló gyökérzet érhető el. A szárazabb részek kiegészítő öntözésével próbáljuk csökkenteni a pályatestek túlzott nedvességét.

4.   Rough-kezelés:
Áprilisban lenyírjuk a teljes rough-ot (10cm), amelynek szelektív gyomirtását májusban 2 alkalommal végezzük el a parlagfű és egyéb allergén gyomok ellen. Júniustól azonban újra felnövesztjük a szezon végéig. Célunk fair, de kihívást jelentő játéktér kialakítása.


Munkánkkal szeretnénk tovább fejleszteni a pályánk minőségét, fokozni a játék élményt. A tervezett eljárásoknak van rövidtávú kellemetlen hatása, amelyért megértésüket kérem! Célunk szerint a szezon nagy részében jobb pályán játszhatnak, mint eddig bármikor!

Jó játékot kívánok!

Üdvözlettel:
Laczkó Zoltán
Head Greenkeeper


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2021.03.24.

Hozzászólások