Minden másra ott a MasterCard

Az ötforintos eset


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A történteket egy játékostárs mesélte: "A labdám a green-en, lejelölöm a helyét egy ötforintossal, felveszem a labdát, és félreállok. Másik játékos jön, majdnem rálép, felkiált, nicsak találtam egy ötforintost! és már veszi is fel, és teszi zsebre. Most akkor mi van?"

Mondom, hogy semmi. Tessék visszatenni az ötöst, és lehet játszani. Jó, de honnan tudni, hogy hol volt, ha nincs nyoma? Aki felvette, annak tudnia kell, hogy honnan vette fel. Éppen ezért kell neki visszatenni, és nem azért mert nála van a jelző. De ha nem tudja pontosan, akkor becsléssel kell megállapítani a helyet. A jóhiszemű tévedés a Szabályok szerint legális.

A döntés alapja az az általános szabály, amelyik szerint ha a pályán egy külső tényező elmozdítja a játékos labdajelzőjét, akkor azt (vagy helyette a labdát) vissza kell tenni, és nincs büntetés. Stroke play játékban a játékostárs külső tényezőnek számít. (Azonban maga a játékos, és match play játékban az ellenfél nem az.)

Érdekesség, hogy mivel az eset a green-en történt, egy másik specifikus szabály szerint is ugyanez a helyzet. Eszerint ha ott a játékos labdáját vagy labdajelzőjét maga a játékos, egy játékostárs, vagy ellenfél véletlenül elmozdítja, függetlenül attól, hogy ez hogyan történt, akkor nincs büntetés, és a labdát vagy a jelzőt vissza kell tenni.

Megjegyzés:
A szándékosság elvileg nem szempont. Különben itt szóba sem jöhet, a játékosban nem tudatosult, hogy az ötforintos labdajelző, számára az egy pénzérme volt. Ami valóban kerülhetett volna véletlenül is a green-re, hiszen aprópénz lehet az ember zsebében, és ami benne van, ki is eshet onnan. Találtam én már bunkerban hitelkártyát is.

Soha nem használtam helyi forgalomban lévő pénzérmét labdajelzőként. Nemcsak a fenti eset veszélye miatt, hanem mert mindenkinek kéznél van, így mások is használhatják, és lévén szabványos, összetéveszthető. Ha már pénzérme, előnyben részesítettem az olasz 100 lírást, amíg a húgom gondoskodott az utánpótlásról. Előfordult még kanadai 1 centes, és indiai 10 naja pajsza.


Fotó: caddie.hu

2021.09.21.

Hozzászólások