Minden…

...amit a XX. Klubcsapat Bajnokságról tudnod kell


- A beszélgetést Huszti György jegyezte le -

 

Egy finoman gőzölgő forró teára ugrottunk be, vacogva és a szeptemberi tél elől megbújva a Magyar Golf Szövetség Versenyigazgatójával Jakobi Andrással és kedves mosolyú feleségével, aki leánykori nevén (és leánykorában) szintén az MGSZ-t erősítette, akkor még Badai Dóra néven, hogy aztán András szívét elrabolva, asszony korában se távolodjon el túl messzire a hazai golfélettől. 

Éppen csak véget ért a Nyílt Magyar és a hétvégén máris itt egy újabb szövetségi verseny, a XX. Magyar Klubcsapat Bajnokság, ismét sok minden változott az előző évekhez képest, összefoglalnád “gyorsan”, hogy mire is kell figyelni, amellett hogy persze mindenki figyelmesen olvassa végig a Versenykiírást?

Akárcsak tavaly, idén is rengeteg kérdés merült fel, amelyeket most szívesen közkinccsé teszek, hogy együtt készüljünk fel a rangos versenyre (felel mosolyogva András).
Első és legfontosabb dolog, amit szeretnék megemlíteni, hogy minden információ a verseny alatt a recepció mellet található INFORMÁCIÓS TÁBLÁN lesz publikálva, amely természetesen folyamatosan frissülni fog a verseny alatt. És persze jószívvel ajánlom mindenkinek a „Rules of Golf” applikációt, amelynek köszönhetően minden szabály elérhető digitálisan, magyar nyelven is és nagyban megkönnyíti a játékosok életét.  

Ha jól tudjuk, idén 6 fős csapatok nevezhetnek, ahol egy páros FourSome formában, egy másik páros TexasScramble-ben, míg a “maradék” két játékos egyéni játékban küzdhet a klubszínekért (utóbbiak közül a gyengébbik score kiesik)

Igen, valóban így van. Nevezni hétfő éjfélig, közvetlenül a Magyar Golf Szövetség munkatársainál az office@hungolf.hu e-mail címen tudtok, a részvételi díj befizetését pedig kedd éjfélig kell intéznetek.
A pótnevezést (amennyiben szükség van rá) csütörtök éjfélig lehet alkalmazni. A pótnevezés célja, hogy az esetlegesen lebetegedett vagy lesérült játékost még a verseny kezdete előtt cserélni lehessen; azaz a leadott 6 névből egyet lehet csütörtök estig lecserélni.

Érdekesség, hogy mivel a csapatok a leadott 6 főből szabadon összeállíthatóak, így ha valaki a két versenykör között megsérül vagy lebetegszik, még akkor sem esik ki a csapat a versenyből, ugyanis a feltételek még 4 játékos esetén is teljesíthetőek, azaz ha csak 4 játékos marad a 6 főből (bármilyen okból kifolyólag) akkor 2 fő játszik FourSome formát, 1 fő egyéni StrokePlay-t és a TexasScramble forma akár 1 fővel is érvényes lehet.

Hm, ez valóban érdekes, ebbe a lehetőségbe így korábban bele sem gondoltunk! Milyen praktikus tanácsaid lennének a konkrét játékformák kapcsán?

Akár TexasScramble, akár FourSome esetében a Feleknek ugyanazon tevékenységek megengedettek, illetve tiltottak, mint egyéni játékban a játékos CADDIE-je esetén. Azaz például megbeszélhetik a taktikát egymással, kérhetnek és adhatnak egymásnak tanácsot, de a beállás megkezdését követően már nem állhatnak a játékvonal mögött, azaz nem állíthatják egymást ily módon irányba. Bővebben a 10.2b szabályban olvashattok erről. A Foursome játékról bővebben egyébként a 22-es szabályban olvashattok.

Egymásnak csak akkor adhatnak ütőt kölcsön a játék közben, ha kettejük összes ütőjének száma nem haladja meg a 14-et. Ez kissé életszerűtlen, de olyan szempontból lényeges, hogy egyik fél sem fejezheti be az utolsó 10 cm-es Puttot a másik fél putterével, ha kettejük összes ütőinek száma meghaladja a 14 darabot. Azonban, akár egy bag-el is elindulhatnak (bár ez erősen valószerűtlen megoldás) ha ennél kevesebb ütő van kettőjüknél összesen. 

Néhány jótanács kifejezetten a FourSome játék esetén:
- A páros előre el kell hogy döntse miszerint  „A” játékos kezd az összes páratlan, míg „B” játékos kezd az összes páros szakaszon. Az adott szakaszokon ezt követően felváltva ütnek.

- A büntetőütések nem befolyásolják a játék sorrendjét. Példa: Ha „A” játékos a kezdőütése egy büntető területre érkezik akkor „B” játékos fog droppolni és szintén „B” játékos fogja az ütést végrehajtani, amely a páros 3. ütése lesz.
Példa a provizórikus labda esetén: Ha „A” játékos sűrű rough-ba üti labdáját, amely nem biztos hogy megtalálható lesz, akkor a provizórikus labdát „B” játékos fogja ütni. Ha az eredeti labda mégis meglesz, akkor azt „B” játékosnak kell folytatnia, ha nincs meg, akkor a provizórikus kerül játékba és azt pedig „A” játékosnak kell ütnie.

- Figyelem(!) Ha különböző elütőterülettel (teebox-al) rendelkező játékosok játszanak együtt (pl. egy felnőtt férfi és egy nő), és pl. a férfi játékos a kezdőütésével sűrű rough-ba kerül, akkor a provizórikus labdát a női játékosnak a sárga(!) elütőterületről kell ütnie (tee-t természetesen használhat).

Néhány jótanács kifejezetten a TexasScramble játék esetén:
- A kezdés sorrendje megbeszélés kérdése, tehát kezdhet olyan játékos is, akinek az elütőterülete közelebb van a zászlóhoz.

- TexasScramble esetén minden esetben mindkét játékos elüt, majd eldöntik, hogy számukra melyik labda az előnyösebb és onnan is mindketten elütnek. Na igen, de egész pontosan hol is van az „onnan” és ki következik, merül fel a kérdés. A játék sorrendje bárhol szabadon választható. Azaz a labdát meg kell jelölni (tisztítani szabad) és a jelöléstől számított egy scorekártyányi területen belül (nem közelebb a lyukhoz) lehet helyezni, azzal a megkötéssel, hogy nem szabad területet váltani(!) A golf szabályai 5 speciális területet különböztet meg: Elütő terület (mindig a sajátot jelenti), Green, Büntető Terület, Bunker és Általános terület. Minden az általános terület része, ami nem tartozik az első négy felsorolt elem közé. Tehát például nem lehet a foregreenről greenre kerülni csak azért, mert scorekártyán belül van, de rough-ból lehet fairwayre kerülni, mert ezek az általános terület részei.

- És amit talán kevesen tudnak mert általában kevés szó esik róla: Minden résztvevőnek legalább az egyik PAR3 szakaszon használnia kell a kezdőütését, tehát nem lehet mind a négy PAR3 szakaszon pl. csak az“A” játékos kezdőütéseit használni.

További érdekesség, hogy nagy örömömre a Klubcsapat Bajnokságon szakíthatunk az elmúlt években használt kockásfüzet/excel megoldással. És bár a jelenlegi adatbázisrendszer továbbra sem tudja kezelni a vegyes formátumú versenyeket, azonban a PLAY valósidejű LiveScore rendszer a segítségünkre sietett, és így a kiemelt versenyeken már jól megszokott LiveScore mellett, ezúttal a golfigo.com/klubcsapat oldalon valós időben tudják majd a résztvevők és az érdeklődők nyomon követni a csapatverseny aktuális állását.
Egyébként, az elmúlt hétvégén, a 42. Felnőtt Magyar Nyílt Golfbajnokságon, a háttérben az új GOLFiGO sportinformatikai rendszert teszteltük, amely az éles próba során is kitűnőre vizsgázott. Már aligvárom, hogy jövőre élesben is használhassam a versenyek során az új rendszert!

Nagyon szépen köszönjük az átfogó és sok új, segítő információt tartalmazó interjút, már csak valami rövid és frappáns cím hiányzik…

“Minden, amit a XX. Klubcsapat Bajnokságról tudnod kell” - pillant fel mosolyogva a tea kortyolgatása közben az ifjú feleség, Dóri.

Igen, köszönjük Dóri, ez valóban rövid és frappáns…”megvettük” ?

 

Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.09.28.

Hozzászólások