Miért fontosak a szabályok?

Különösen a golfban- Bodor Tanár úr jegyzete -

Miért fontosak a szabályok különösen a golfban? Miért kell azokat betartanunk? Miért nem mindegy, hogy például milyen ütővel játszunk, hol ejtünk labdát, és hogyan, mikor egy ütőhossz, vagy két ütőhossz, mikor jár büntetés, és mennyi?

(1) Minden sportot a szabályok tesznek sporttá.
Ez az első és legfőbb indok. Ha nincs ring, szabványos öltözék és kesztyű, nincs bíró és pontozók, nincs időmérés, szabad övön alul ütni, fület megharapni, akkor az nem boksz, hanem kocsmai verekedés, vagy Parasztbecsület.
Amikor unatkozó pásztorok köveket ütögetnek be ürgelyukakba a botjukkal, az lehet szórakoztató időtöltés. Sporttá akkor válik, amikor meghatározott, kezdetben íratlan, később írott szabályok szerint teszik.

(2) Csak a szabályosan elért eredmények összemérhetők.
Könnyű az úszóknak, nekik ott a stopper, aki két tizeddel hamarabb nyúl be, az nyer.
A golfban ha két játékos ugyanolyan helyzetbe kerül, akkor ugyanazt a szabályt alkalmazva ugyanúgy kell eljárniuk, különben az eredményeiket nem lehet összehasonlítani. Ha egy ugyanott vízbe esett labda helyett az egyik játékos a tó túlpartján ejt labdát, a másik pedig az innensőn, akkor az egyik játékos 90 ütése nem lesz ugyanolyan értékű, mint a másik 90 ütése, noha számszerűen ugyanannyi.

(3) A golf önszabályozó sport.
A labdajátékokban általában van egy vagy több bíró, akinek az a feladata, hogy beleszóljon a mérkőzésbe és intézkedjen, ha szabálytalanságot észlel.
A golfban azonban nincs játékvezető. A játékosnak saját magának kell alkalmaznia a szabályokat, és felírnia az eredménykártyájára az esetleges szabálysértésekért járó büntetéseket. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, ismernie kell a szabályokat.
A játékos kiemelt szerepe teljesen magától értetődő, hiszen ő az, aki ott van a helyszínen, legközelebb az eseményekhez, aki láthatja, hogy ténylegesen mi történt. Eszerint kell döntenie és eljárnia. Ha a játékos egy szabály alkalmazásában bizonytalan, joga van bírói segítséghez, de ha az nem elérhető, akkor egyedül kell megoldania a helyzetet, és viselnie a következményeit, ha rosszul döntött.
A golfbíró feladata, hogy a szabálykérdésekben tanácsot adjon. Természetesen nem hagyhatja szó nélkül, ha szabályszegéssel találkozik, de nem azért van a pályán. Egyébként sem lehet ott mindenütt, így a szabálysértések megakadályozása és megtorlása eleve nem múlhat kizárólag a bírón.

(4) A golf szabályok semlegesek.
Betartásuk garantálja, hogy egy játékos se kerülhessen előnybe más játékosokkal szemben, hacsak nem a tudása vagy a szerencséje által. A Szabályokban nem érvényesülnek nemzeti, szervezeti, üzleti, csoportos vagy egyéni érdekek, továbbá helyi vagy alkalmi koncepciók, stratégiai szempontok. Mindenhol, mindenkire egyformán vonatkoznak a pályán.
A helyi szabályok és a versenykiírások csak megszorításokkal szabhatnak meg a Szabályokon túli kikötéseket: /a/ nem mondhatnak ellent általános golf szabálynak, /b/ csak az adott versenyekre érvényesek, /c/ nem hozhatnak előnyös helyzetbe bizonyos játékosokat a velük versenyzőkkel szemben.


Fotó: caddie.hu

2020.03.10.

Hozzászólások