Mi fán terem a WAGR

Hogy is van ez?- Huszti György útmutató írása -


Az elmúlt években szerencsére egyre inkább növekszik a WAGR minősített versenyek száma hazánkban, idén például már 5 WAGR versenyre is sor került, jelesül:
- Magyar Bajnokság (28,9)
- Nyílt Magyar Bajnokság (46,4)
- Nyílt Magyar Junior Bajnokság (41,2)
- Collage Golfer Series (25,1)
- Nyílt Magyar MidAm Bajnokság (15,4)
(Zárójelben az adott verseny Power értéke (erről lentebb bővebben)).


WAGR versenyeket egyébként szerte a világban, valamennyi kontinensen bőséggel rendeznek, idén például eddig 2085 ilyen versenyre került sor (miközben a pandémiás helyzet erősen visszább vetette a versenyek számát bolygónk nagy részén). Ezért tartottuk fontosnak, hogy kicsit (nagyon amatőr betekintési szinten) körbejárjuk, hogy mi is az a WAGR, hogyan lehet felkerülni rá, akár versenyként, akár játékosként. Írásunkkal - szándékosan - csak a WAGR tudnivalók felszínét kapirgáljuk, egyrészt hogy végigolvassátok ? másrészt, hogy valamiféle általános golfműveltségi tudást biztosítsunk a téma kapcsán.


Mi az a WAGR? (egyszerűen leírva)
World Amateur Golf Ranking (Világ Amatőr Golfozóinak Ranglistája). Ez így lefordítva viszonylag egyszerű, kicsit jobban kibontva, egy olyan lista, amelyen a világ golfozóit megpróbálják valamilyen szinten sorrendbe állítani. 
Jelentősége egyrészt óriási (főleg az egyetemi ösztöndíjak, illetve az igazi éljátékosok és élversenyeken történő indulási jog tekintetében), másrészt talán kevésbé fontos, azok számára akik “csak” hobbi szinten élnek-halnak a sportágért.

 

Hogyan lehet egy verseny WAGR minősítésű? (egyszerűen leírva)
Először is jelentkeznie kell a verseny szervezőinek, kluboknak stb., egy adott verseny kapcsán a WAGR Bizottságánál, hogy szándékukban áll egy ilyen versenyt rendezni. 

Előzetesen (jelenleg) viszonylag egyszerű az elbírálása:
- Preferáltan három körösnek (de speciálisan akár esetleg kettő is elég lehet, most ezt itt nem fejtenénk ki) kell lennie. A “vicces” az, hogy akár kilenc szakaszos pályán is megrendezésre kerülhet (amennyiben egy-egy kör 2x9 szakaszból áll).
- Hátsó elütőről kell játszani a versenyt

A verseny lezárultát követően az alábbi kritériumoknak kell még teljesülnie:
- Legalább 8 indulónak kell lennie (amennyiben különböző nem/életkor kategóriák kerülnek meghatározásra a WAGR szempontjából, az esetben valamennyi ilyen kategóriában legalább 8 indulóra van szükség)
- A verseny győztesének eredménye nem haladhatja meg a versenykörönkénti plusz hatos napiátlagot (tehát pl. egy háromkörös verseny esetében nem lehet több mint +18 a Par értékhez képest). Amennyiben külön női kategória van, ott a győztes napi átlaga nem lehet plusz nyolcnál magasabb (tehát pl. egy háromkörös verseny esetében nem lehet több mint +24 a Par értékhez képest).
- Korábban szükség volt a WAGR minősítéshez arra is, hogy legalább három különböző állampolgárságú nevező is legyen a mezőnyben (ezt tavaly a Covid szituációra tekintettel ideiglenes eltörölték, és még jelenleg is ez a helyzet).
Azt kell, hogy mondjuk, miszerint nagyjából ennyi a kritérium rendszer röviden és tömören (a cizellált és minősített eseteket most kihagytuk a leírásból).

 

Hogyan lehet felkerülni a WAGR játékos listára? (egyszerűen leírva)
Minden olyan játékos felkerülhet a listára, aki egy WAGR minősítésű versenyen legalább 6,5 pontot gyűjt össze. 
És akkor itt most térjünk vissza a fentebb említett Power pontokra. Minden WAGR versenynek úgynevezett PR pontjai vannak, a verseny erősségének függvényében (milyen erősségű WAGR játékosok indulnak, milyen mutatókkal bír a verseny stb.). Ez egy nagyon összetett és “bonyolult” képletekkel kiszámítható pontszám, amelyet azonban nem kell számolgatni a játékosoknak, ezt minden WAGR verseny kapcsán a Bizottság közzéteszi (a verseny előtt egy előre kalkulált nagyságrendi értéket, a verseny lezárását követően pedig egy tűpontos verseny Power értéket).
Nagyon egyszerűen (és nem patikamérleg szerűen) megfogalmazva, nagyjából egy átlagos WAGR versenyen az első helyezett kerülhet fel a listára (amennyiben még nincs rajta) és nagyjából egy versenyről 40 Power érték felett kerülhet fel a WAGR listára az első két helyezett (amennyiben korábban még nem szerepeltek a listán).

 

Kik kapnak WAGR pontot egy versenyt követően? (egyszerűen leírva)
Eggyel feljebb kiveséztük, hogyan lehet új játékosnak felkerülnie a WAGR listára és ott pontokat kapnia. Ami a már fent lévő játékosokat illeti, nagyon egyszerű a helyzet, minden olyan játékos kap WAGR pontot minden WAGR verseny után aki már fent van a listán (mindegy, hogy adott esetben 1. vagy pl. 113-dik helyen végzett a versenyen).

 

Hogyan lehet lekerülni a WAGR listáról? (egyszerűen leírva)
Ez egy újdonság, amely jövő január 1-én fog életbelépni. Lényegét tekintve, minden olyan játékos lekerül majd a listáról, aki az elmúlt 52 hét alatt nem szerzett legalább 4,5 új WAGR pontot.

 

Kik vezetik jelenleg a listákat (Női, Férfi), illetve milyen magyar játékosok vannak fent rajta:

Női WAGR lista:
1. Rose Zhang USA 1636,2
2. Rachel Heck USA 1603,5
3. Ingrid Lindblad SWE 1545,8

461. Vadkerti Adél 621,1
869. Jaczkovics Emma 530,9
1302. Berkenyei Daniella 463,2
2836. Batta Krisztina 160,0
(Jelenleg összesen 3905 női játékos szerepel a listán)

Férfi WAGR lista:
1. Keita Nakajima JPN 1382,8
2. Pierceson Coody USA 1283,0
3. Ludvig Aberg SWE 1211,0

624. Kötél Bence 542,3
1128. Ifj. Sárközi Richárd 475,1
1191. Csányi Olivér 468,0
1204. Bertényi Bence 466,5
1255. Závaczki Bálint 461,7
2925. Fülöp Gergő 330,5
4382. Koller György 190,7
5340. Greff Bálint 116,8
5677. Szeberényi Máté 97,1
(Jelenleg összesen 7399 férfi játékos szerepel a listán)

A WAGR lista hetente legalább egyszer (általában szerdánként) frissül.

---

Őszintén reméljük, hogy “rövid” (és nem feltétlenül cizelláltan szakszerű) összeállításunkkal sikerült néhány érdeklődőt egy kissé jobban képbe helyeznünk abban a kérdéskörben, hogy “mégis mi a fene az a WAGR” ? illetve, egy kis gondolatébresztőnek is szántuk az írást, hátha esetleg a jövőben még tovább növekedhet itthon a WAGR versenyek száma, ezáltal a hazai élversenyzőinket közösen egy kicsit jobb helyzetbe tudjuk hozni, emelve ezzel a teljes magyar golfsport helyzetét, megítélését.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2021.09.08.

Hozzászólások