Mi az extra csökkentés?

Bevezetés a WHS rendszerbe VIII.


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Extra eredmény csökkentés: (ESR, exceptional score reduction)

Az eredményeltérések rendkívüli csökkentése, amikor a játékos kiugróan jó eredményt adott le. Célja, hogy a hendikep index jobban közelítse a tényleges teljesítést.

Az extra csökkentés alkalmazása:
- Kiugró eredménynek számít az, ha a játékos megjátszott eredményeltérése legalább 7,0 értékkel alacsonyabb, mint a lejátszott körben érvényes hendikep indexe.
- Az extra csökkentés mértéke -1,0 ütés, ha az ugrás mértéke 7,0 és 9,9 között van.
- Az extra csökkentés mértéke -2,0 ütés, ha az ugrás legalább 10,0.   
- Az extra csökkentést az összes eredményeltérésre alkalmazni kell, amely részt vesz a hendikep számításban. 

Például:
- Egy játékos 5 korábbi eredmény után 45,0 hendikep index-szel indult egy versenyen. A megjátszott eredménye alapján ez eredményeltérése 37,2 lett. Ez kiugró eredménynek számít, mivel 45-37,2=7,8 ami 7 és 10 között van. Emiatt a játékos kap 1 ütés extra csökkentést. Ezzel a versenyen megjátszott eredményeltérése helyett 36,2-vel kell számolni, és ugyanígy mind az 5 korábbi eredményeltérése esetén is egyenként 1,0 értékkel kevesebbel. Mindezek hatására az új hendikep indexe =39,1 lesz.
- Ha a játékos 34,2 eredményeltérést produkált volna, akkor az már több mint 10-zel jobb lenne 45,0-nál, a hendikep indexnél. Ezért már 2 ütés extra csökkentés járna, aminek eredménye 36,6 hendikep index lenne.

Az extra csökkentés sajátosságai:
- Az extra csökkentés már egyetlen kiugró eredmény után is jár.
- Több kiugró eredmény esetén az extra csökkentések halmozódnak. Szorgalmasan jól játszó golfozó hendikep történetében nem csak 1-2, hanem akár több csökkentő ütés is tartozhat egyes eredményeltéréseihez. 
- A csökkentés automatikusan végrehajtódik a játékos hendikep indexének újraszámításakor a kiugró eredmény leadása után.
- Egy kiugró eredmény miatti extra csökkentés nem csak magára a kiugró eredményre vonatkozik, hanem a legutóbbi többi 19 eredményeltérés mindegyikére. 
- Ha 20-nál kevesebb eredményeltérés van, akkor a csökkentés mindegyikre érvényes.
- A csökkentés (ha több van, akkor azok összegzett) hatása megmarad akkor is, amikor új eredményt ad le a játékos, de idővel felhígul az új eredmények számának növekedésével. Lásd a mellékelt táblázatot! 

Megjegyzések:
- A Hendikep Bizottságnak jogában áll felülbírálni bármely kiugró eredmény miatti csökkentést, ha úgy látja, hogy a módosítás azt eredményezné, hogy a hendikep index nem tükrözi kifogástalanul a játékos valós játéktudását.
- Különösen, ha egy játékos több kiugró eredményt ad le, vagy egy leadott eredmény legalább tízzel jobb, mint az akkori hendikep indexe.

Érdekesség:
- Valójában nem csökkenti az eredményeltérést, hanem a hendikep index kiszámításakor az eredményeltérésnek a korrekcióval csökkentett értékével számolja az átlagot - ezzel ténylegesen a hendikep indexet csökkenti.

(Szerkesztői megjegyzés: a GOLFiGO (a játékosok saját belső (nem publikus) felületén a hendikep történetnél) természetesen megjeleníti amennyiben a korrekció esetleg alkalmazásra kerül, így azt a játékosnak nem szükséges külön "számolgatnia".)


Fotó: Bodor Tibor

2021.02.10.

Hozzászólások