Mi az alsó hendikep index?

Bevezetés a WHS rendszerbe VI.


Birdland Golf & Country Club (Bükfürdő), stílszerűen madártávlatból


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Alsó hendikep index:

A legalacsonyabb hendikep index, amit a játékos elért 365 napon belül a hendikep történetében szereplő legfrissebb eredményének napjától visszaszámolva.
Az alsó hendikep index jelzi a játékos dokumentált játéktudásának aktuális határát, és egy olyan viszonyítási pontot képez, amelynek kihatása van a jelenlegi hendikep indexre.

Tisztázzuk:
- Nem a valaha megjátszott legjobb eredmény, a "best of Játékos", hanem csak egy éven belüli.
- Nem egy naptári éven, és nem 365 naptári napon, hanem tényleges (szülészorvosi) napon belül, a szökőnapot is beszámítva.
- Nem az utolsó verseny napjától, pláne nem a mai naptól visszaszámolva, hanem a hendikep történetben lévő utolsó eredmény napjától.
- Nemzetközi rövidítése LHI, informálisan hívhatjuk röviden alsó indexnek.

Az alsó hendikep index kiadása:
- Nincs alsó indexe annak, akinek 20-nál kevesebb elfogadható eredménye van.
- Első alkalommal akkor kapja meg a játékos, amikor eléri a 20 elfogadható eredményt.

Az alsó hendikep index karbantartása:
- Attól kezdve minden egyes új hendikep index meghatározása után új alsó index is megállapításra kerül. Vagy azért, mert /a/ az új játéknaptól visszaszámolt 365 napból a régi alsó index kiesik, vagy /b/ az új hendikep index alacsonyabb, mint a régi alsó index, vagy /c/ mindkettő. Ha egyik sem, akkor az új alsó index azonos lesz a régivel.
- A rövidebb-hosszabb megszakítások az alsó hendikep indexet nem zavarják, mert mindig az utolsó bejegyzett játéknaptól kell visszaszámolni a 365 napot. Ha a játékosnak van ezen belül alsó indexe, akkor az érvényes. Ha nincs, akkor az utolsó bejegyzett hendikep index lesz egyben az alsó is.
- Az alsó index nem csak leadott eredmény alapján automatikusan, hanem rendes vagy rendkívüli hendikep felülvizsgálat során manuálisan is módosulhat. Ha a Hendikep Bizottság az alsó index alá csökkenti a játékos hendikep indexét, akkor az alsó indexet erre kell átállítania. Ha pedig növeli a játékos hendikep indexét, akkor megfontolás tárgya az alsó index megfelelő emelése.

Az alsó hendikep index hatálya:
- Egy új hendikep index meghatározásakor a játéknapon érvényes alsó indexet kell figyelembe venni. 
- Az új hendikep index alapján megállapított új alsó indexet a játékos következő elfogadható eredményének feldolgozásakor kell figyelembe venni.

Az alsó hendikep index hatása a hendikep módosításra:
- Az alsó index+3 fölött a hendikep index csak korlátozottan romolhat.
- Az alsó index+5 fölé a hendikep index egyáltalán nem romolhat.

Például:
Legyen egy játékos alsó hendikep indexe =20,0. Akkor ha a játékos hendikep indexe 20+3=23,0-ra romlik, attól kezdve a hendikep csak lassabb ütemben romolhat tovább, amíg el nem éri a 20+5=25,0 értéket, ahol megáll, és onnan már tovább nem emelkedhet. Mindaddig, amíg (az idő múlásával rosszabb, vagy jobb) új alsó hendikep index nem kerül a 20,0 helyébe. E korlátok működését lásd külön fejezetben.

(Szerkesztői megjegyzés: a GOLFiGO (a játékosok saját belső (nem publikus) felületén a hendikep történetnél) természetesen megjeleníti az aktuális Alsó Index értéket, illetve azt is, amennyiben a "puha" vagy "kemény" korlát esetleg alkalmazásra kerül, így azt a játékosnak nem szükséges külön "számolgatnia".)


Fotó: BGCC

2021.02.08.

Hozzászólások