Mi az aktív/inaktív időszak?

Bevezetés a WHS rendszerbe XXI.


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

(1) Aktív időszak: (active season)

A lejátszott kör helye szerint Jogosult Szervezet (MGSZ) által meghatározott időszak, amelyen belül egy adott térségben keletkezett elfogadható eredményeket hendikep módosítás céljára le kell adni.
- Magyarországon ez március 1. és november 30. között van.
- Az aktív időszakban minden eredményt kötelező leadni, amely kielégíti az elfogadhatóság kritériumait. Ha a játékos ezt elmulasztja, büntető eredmény kerül a hendikep történetébe.

(2) Inaktív időszak: (inactive season)

A lejátszott kör helye szerinti Jogosult Szervezet (MGSZ) által meghatározott időszak, amelyen belül egy adott térségben keletkezett eredményeket nem lehet hendikep módosítás céljára leadni.
- Magyarországon ez december 1. és február 28. (szökőévben 29) között van.
- Az inaktív időszakban semmilyen eredmény nem tekinthető elfogadhatónak. Akkor sem adható le, ha egyébként megfelelne az elfogadhatóság feltételeinek. Ha a játékos mégis leadja, akkor nem vehető figyelembe. Egyéb következményei nincsenek.

(3) Kedvezményezett időszak: (eligible period for preferred lies)

A lejátszott kör helye szerint Jogosult Szervezet (MGSZ) által meghatározott időszak, amelyen belül a kedvező fekvés (preferred lies), illetve téli szabályok (winter rules) hendikep módosítással együtt alkalmazhatók.
- Magyarországon ez november 1. és március 31. között van. Mivel ennek egy része, decembertől februárig inaktív, amikor eredményt nem lehet leadni, a kedvezményezett időszak ténylegesen csak két hónap, november és március. 
- A kedvezményezett időszakon belül a kedvező fekvést a klubok szükség szerint alkalmazhatják a megfelelő helyi szabály hatályba léptetésével adott versenyre, napra, napokra, és az így megjátszott eredmények hendikep módosításra elfogadhatók, és leadásuk kötelező.
- A kedvezményezett időszakon kívül is alkalmazható a kedvező fekvés, de csak hendikep módosítás nélkül. Inaktív időszakban eleve nem megengedett a hendikep módosítás.

Következmény:
- A kedvező fekvés, illetve téli szabályok soha nem automatikusak, és nem kötelezők. Minden esetben egyedileg kell elrendelni alkalmazásukat a konkrét esetre. Ha indokolt, bármely időszakban alkalmazhatók, de eltérő következménnyel;
/a/ a kedvezményezett időszakban kötelező hendikep módosítással,
/b/ azon kívül hendikep módosítás nélkül.
- Ha a kedvezményezett időszakban alkalmazott kedvező fekvés ellenére sem teszik lehetővé a reális eredményeket a fennálló játékviszonyok, akkor a hendikep módosítás felfüggesztéséhez az MGSZ előzetes engedélyét kell kérni.

Megjegyzések:
- Az időszakokat az MGSZ bármikor felülvizsgálhatja és módosíthatja, akár év közben is, de nem visszamenőleges hatállyal.
- Az időszak-határok a legközelebbi módosításig érvényesek.


Fotó: Twitter

2021.05.18.

Hozzászólások