Mi az a MOI?

Egy kis fizika


Ez a MOLY, nem az a MOI ?

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Amikor ütőt szeretnénk vásárolni, elhalmoznak bennünket a reklámok mindenféle műszaki adatokkal. Az még érthető, hogy van fa meg vas, férfi vagy női, jobbkezes vagy balkezes, acél vagy grafit. Már ahhoz is hozzászoktunk, hogy van a loft meg a flex, stiff vagy regular. Na de mi a fene az a MOI?

Ne tessenek megijedni, középiskolai szintű elemi fizikai ismeretekkel megérthető a lényege:
- A MOI egy rövidítés, angolul = moment of inertia, magyarul = tehetetlenségi nyomtaték. Ilyenje minden forgó merev testnek van, az értéke MOI = m*r², a tömeg szorozva a sugár négyzetével. A golfütőre is jellemző; itt a tömeg a fej tömege, a sugár pedig a nyél hossza.
- Tulajdonképpen tömeg típusú mennyiség, amiből kiszámítható az ütőfej mozgási energiája E = (MOI*w²)/2, a MOI szorozva a szögsebesség négyzetével, és osztva kettővel, ahol w = a szögsebesség. Ettől az energiától függ, hogy az ütő milyen erővel éri a labdát, és mennyi energiát (sebességet) ad át neki.
- Mértékét a golf szabályok limitálják = 5900 g*cm², legfeljebb +/- 100 g*cm² eltérés engedélyezett. Mérésének kidolgozott technikája van, részletesen olvasható az USGA oldalán, ITT 

A golfozók többségének a nagy MOI egy jó dolog
- Minél nagyobb a MOI, annál nehezebb az ütőt mozgásba hozni. Viszont annál megengedőbb az ütő, vagyis ha a labdát nem pontosan a fej középpontjával találjuk el, az ütés még elfogadható lesz.
- A MOI nem azt jelenti, hogy általa a labdát gyakrabban találjuk el az ütőfej középpontjával, hanem azt, hogy ha nem azzal találjuk el, akkor a röppálya hossza és iránya kevésbé fog eltérni az ideálistól.
- A modern nagyfejű ütők a nagy MOI hatására egyszerűen nem annyira érzékenyek az ütőfej elfordulására a súlypont körül, ami a távolságvesztést okozza. Úgy is mondhatjuk, hogy jóval nagyobb sweet pontjuk van, mint az alacsonyabb MOI-val rendelkező ütőfejeknek.   


Fotó: Drawception

2022.09.14.

Hozzászólások