Mi a Világhendikep?

Bevezetés a WHS rendszerbe - Befejezés


Bodor Tibor Tanár úr a magyar Old Course-on

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Világhendikep: (WHS, World Handicap System)

Addig világos, hogy hendikep, de mitől világ? Az nem elég, hogy a világon a legelterjedtebb (lesz, miután bevezetik). Ami több benne, az az egységes alapelv.

(1) A hendikep számítás alapja az ütésszám.
Az eredményeltérésünk azt mutatja meg, hogy mennyivel ütünk többet, vagy kevesebbet a parnál, stableford játékban a nettó pontok alapján kiszámított ütésekkel számolva. A világhendikep, vagy hivatalosan hendikep index (HCPI) alapvetően nem más, mint ezeknek az eredményeltéréseknek a szabályozott átlaga.

(2) A hendikepek összemérhetők.
Mivel minden eredményeltérés átszámolódik egy standard (SR=113, CR=par) pályának megfelelő értékre, a belőlük képezett átlag, a hendikep index nem függ attól, hogy hol szereztük meg, Marvis Bayben vagy Pajkaszegen. Bárhová visszük, ott ugyanannyit ér, mintha ott jutottunk volna hozzá. Nincs külön magyar, óceániai, piréz vagy egyéb hendikep.

(3) A hendikepek változása nem egyetlen eredményen múlik.
Mivel a hendikep több eredmény átlagából áll elő, egyetlen eredmény ebbe csak korlátozott mértékben szólhat bele. Megfelelően sok (évente mintegy 20) eredmény esetén a világhendikep pontosabban tükrözi a játékos tényleges játéktudását, mint bármely másik korábbi lokális hendikep. Csak nagyon kevés vagy ritka eredmény esetén érvényesülhet a szélsőséges eredmények torzító hatása. 

Megjegyzés: Az átlagszámítás szabályozásának lényege, hogy...
- Az eredményeltérések átlagába csak az időben utolsó 20 eredményből a legjobb 8 számít be.
- Az átlagszámítást befolyásolja a napi játékkörülmények kiértékelése szerinti korrekció.
- Extra javítással jutalmazva kerülnek számításba a kiugró eredmények.
- A rossz eredmények kevésbé jutnak szóhoz a hendikepben. Lehet, hogy soha nem is jutnak be a legjobb nyolcba.
- A hendikep rontás korlátozott, az aktuális legalacsonyabb hendikep indexhez képest egy bizonyos (puha) korláttól fékezve, azon túl egy másik (kemény) korláttól leállítva az index növelését.

--- --- ---

Kedves Sporttársak!

Ezzel a Bevezetés a WHS rendszerbe sorozatomat befejeztem. A továbbiakban az MGSZ a honlapján külön menüt szentel a Világhendikepnek, amelyen megtalálhatják:
- A WHS rendszer rövid ismertetését, amely elegendő ahhoz, hogy az átlagos golfozó tisztában legyen a hendikep kezelés kötelező alapjaival.
- A Világhendikep rendszer összefoglalását az érdeklődők számára, amely kiterjed minden lényeges kérdésre.
- A teljes hivatalos WHS Hendikep Szabályzatot magyarul, ha valaki végképp el akar merülni a hendikep kezelés mélységeibe.


Fotó: Bodor Tibor

2021.05.21.

Hozzászólások