Mi a kihagyott szakasz?

Bevezetés a WHS rendszerbe XIII.


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Kihagyott szakasz:
Amelynek nincs ténylegesen megjátszott eredménye. 

Alapvetően kétféle lehet: (1) le nem játszott, vagy (2) elkezdett, de be nem fejezett szakasz.
Ezek megítélése esetenként eltérő a Golf Szabályok és a Hendikep Szabályzat szerint.

Például:
- Egyéni stableford játékban a le nem játszott szakasz (nulla ponttal) értékelhető, ugyanakkor hendikep módosításra a töredék kör nem elfogadható.
- Egyéni stroke play játékban a be nem fejezett szakasz az eredményből (és a versenyből) kizáró ok, ugyanakkor hendikep módosításra (nettó dupla bogi értékkel) elfogadható.

A WHS csak a hendikep módosítást érintő következményekről rendelkezik. Ahol az indokokat a Hendikep Bizottságnak mérlegelnie kell, ott az teljes egészében a Bizottságra van bízva. Nincsenek tételesen felsorolt elfogadható és el nem fogadható indokok. Csupán néhány szórványos példát találhatunk a szabályzatban.

(1) Le nem játszott szakaszok:
Amelyeknek lejátszását a játékos el sem kezdte. Úgy ment le a pályáról, hogy ezeken nem is játszott, akár még csak nem is járt.
Ha egy előírt körből akár csak egyetlen egy szakaszt nem játszottak le, az eredmény hendikep módosításra nem elfogadható. Mindegy, hogy milyen indokkal történt a szakasz kihagyása. 
Az eredménykártyán a le nem játszott szakaszra tilos eredményt rögzíteni. Sem ütéskorlátot, sem nettó dupla bogit. Mindenképpen különböznie kell a lejátszott szakaszoktól. (A legjobb üresen hagyni.)

Következmények:
- Elfogadható indokkal kihagyott szakasznak a hendikep módosításból való kimaradáson kívül más következménye nincs. Például // sötétedés vagy az időjárás miatt, // játékos sérülése vagy rosszulléte miatt, // mérkőzés eredménye eldőlt az utolsó szakasz előtt, // karbantartás vagy átépítés alatt álló szakasz miatt.
- Azonban a Hendikep Bizottság büntető eredményt visz fel a játékos hendikep történetébe, ha bebizonyosul, hogy a játékos szándéka a szakaszok kihagyásával jogtalan előny szerzése volt az eredmény befolyásolására. Például // egy nehéz szakasz kihagyása, hogy elkerülje a magas szakaszeredményt, vagy // a kör befejező szakaszainak kihagyása az eredmény manipulálása céljából, vagy // a hendikep módosítás szándékos elkerülésére.

(2) Elkezdett, de be nem fejezett szakaszok:
Amelyeknek lejátszását a játékos elkezdte, de a labdát nem juttatta a lyukba. Úgy kezdte meg a következő szakasz lejátszását, hogy az előzőt, vagy úgy ment le a pályáról, hogy az utolsót nem fejezte be.
Ha a Hendikep Szabályzat egyéb rendelkezései nem tiltják, a megkezdett szakasz lejátszott szakasznak tekintendő, és eredménye hendikep módosításra elfogadható.
Az eredménykártyán az ilyen szakaszra is kötelező eredményt rögzíteni. Vagy nettó dupla bogit, vagy (ahol van) az ütéskorlátot, attól függően, melyik a magasabb érték.


Fotó: EuropeanTour

2021.02.21.

Hozzászólások