Mi a játszó hendikep?

Bevezetés a WHS rendszerbe X.


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Játszó hendikep: (PHCP, playing handicap)

A pálya hendikepnek a játékformára jellemző módosított értéke. Mindig egy egész szám, amely megadja, hogy a játékos az adott pályán és elütőről az adott játékban hány hendikep ütést kap vagy ad.

A játszó hendikep arra való, amit a neve is kifejez. Eszerint kapjuk a hendikep ütéseket (a pálcikákat a kártyán), ezt veszik figyelembe a nettó eredményünk kiszámításánál, a nettó helyezésben, és a nettó díjazáshoz. Bizonyos játékformákban van jelentős szerepe, ahol a játék sajátosságai csökkentik a játék nehézségi fokát a pálya hendikep által kifejezett szinthez képest. 

(1) PHCP hendikep mérsékléssel:
A pálya hendikep legegyszerűbben mérsékelhető egy játékonként eltérő szorzó tényező alkalmazásával. 

        PHCP = (CHCP * hendikep mérséklés) egészre kerekítve

Például 85%-ra leértékelve: PHCP=21,2*85/100=18,02 kerekítve =18.

A hendikep mérséklés jellemzői:
- Mértékét az illetékes Szövetség határozza meg az egyes játékformákra. Nem minden játékformában kötelező, jellemzően a társasági játékokban alkalmazzák a közös hendikep kialakítására. (Ezekkel részletesebben későbbi fejezetben foglalkozunk.)
- Vonatkozhat egyetlen pálya hendikepre, vagy több pálya hendikep összevont értékére (pl. átlagára, összegére).
- A mérséklési tényezőt százalékban adják meg. Mindig a CHCP kerekítetlen értékére kell alkalmazni, de a PHCP mindig egészre kerekített.

(2) PHCP a Versenykiírásban előírt eljárással:

Esetenként a Versenykiírás a pálya hendikep egyszerű mérséklése helyett bonyolultabb képleteket, eljárásokat írhat elő.
- Például egy match play bajnokságban az egymás ellen játszó ellenfelek közül az alacsonyabb hendikepű játékos annyi ütés előnyt ad a magasabb hendikepűnek, amennyi a hendikepjeik közötti különbség, és a Versenykiírás mérsékeli az adott előnyt annak 75%-ára.
- Legyen például a két játékos pálya hendikepje CHPC1=24,4 és CHCP2=31,3.

Akkor PHCP2=(31,3-24,4)*75/100=5,175 kerekítve =5.

Tehát az erősebb játékos PHCP1=0, az ellenfele pedig PHCP2=5 hendikeppel játszik.

Megjegyzés:

- Ha egy játékformában egyáltalán nincs hendikep mérséklés, vagy olyan játékformában, ahol a hendikep mérséklés szorzója 100%, a PHCP azonos lesz a CHCP kerekített értékével.
- A PHCP kifejezetten a játékhoz tartozik. Kizárólag a játékhoz van köze, csakis a játék, illetve a nettó verseny kiértékelésére használható fel. A bruttó eredményt nem érinti, bruttó versenyben egyáltalán nincs is rá szükség.
- A PHCP semmilyen formában nem vesz részt a hendikep módosításban.


Fotó: BadGolfDay

2021.02.13.

Hozzászólások