Mi a játékkörülmények kiértékelése?

Bevezetés a WHS rendszerbe XI.


 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Játékkörülmények kiértékelése: (PCC, playing conditions calculation)
Olyan statisztikai számítás, amely meghatározza, hogy a játék napján fennálló körülmények eltérése a rendes játékkörülményektől olyan mértékű volt-e, ami jelentősen befolyásolta a játékosok teljesítményét, egyben javaslatot tesz egy olyan korrekcióra, amely az eredményeket közelebb viszi a valós teljesítményekhez.
A játékot befolyásoló tényezők lehetnek például kedvezőtlen pályaviszonyok, időjárási körülmények, pályafelkészítés, stb.

A kiértékelés szabályai:
- A játékkörülményeket minden nap ki kell értékelni, az utolsó elfogadható eredmény leadása után.
- A kiértékelés azokat az elfogadható eredményeket veszi figyelembe, amelyeket a golf pályáról aznap leadtak.
- Akár versenyen, akár regisztrált általános játékban teljesítették azokat.
- Közülük a számításba csak a legfeljebb 36,0 hendikep index-szel induló játékosok eredményei kerülnek be.
- Beleértve a teljes 18, vagy teljes 9 szakaszon lejátszott eredményeket, de kihagyva a csonka (töredék) köröket. 
- A kiértékelés végrehajtásához legalább 8 elfogadható eredmény szükséges. Ha nincs annyi, a korrekció PCC=0 lesz.
- Nincs külön korrekció 18 szakaszra és 9 szakaszra.

A korrekció mértéke:
- PCC = -1, ha a megjátszott eredmények jelentősen jobbak a rendes játékkörülmények között elvárható eredményeknél.
- PCC = 0, ha a megjátszott eredmények nagyjából megfelelnek a rendes játékkörülmények között elvárható eredményeknek.
- PCC = +1, +2, vagy +3, ha a megjátszott eredmények rosszabbak a rendes játékkörülmények között elvárható eredményeknél, az eltérés mértékétől függően.

A napi PCC korrekció alkalmazása:
- A korrekció minden aznap lejátszott elfogadható eredményre alkalmazandó.
- Azokra is, amelyek a kiértékelésbe nem voltak figyelembe vehetők.
- A késedelmesen leadott eredményekre is alkalmazni kell utólag.
- 9 szakaszos körben a korrekció felével kell számolni kerekítés nélkül.
- A korrekció a játékos eredményeltérésébe számít be.

A PCC korrekció hatása:
Ugyanarra a stroke play játékban elért 92 maximált bruttó eredményre Pólus Palace sárga elütőről CR=71,1 SR=125 PAR=72 paraméterekkel 18 szakaszon az eredményeltérés 
SD=(113/SR)*(MAXBRT-CR-PCC) szerint például:
- PCC=-1 esetén SD=(113/125)*(92-71,1-(-1))=19,8
- PCC=+3 esetén SD=(113/125)*(92-71,1-(+3))=16,2

Hasonló a PCC hatása 9 szakaszon és stableford játékban is, NETSFD=16 és CHCP=10 esetén 
SD=(113/SR)*((PAR*2+CHCP*2)-(NETSFD-36+17)-CR*2-PCC/2) szerint például:
- PCC= 0 esetén SD=(113/121)*(36*2+10*2-16+36-17-34,7*2-( 0)/2)=23,9
- PCC=+2 esetén SD=(113/121)*(36*2+10*2-16+36-17-34,7*2-(+2)/2)=23,0

Érdekességek:
- A PCC korrekció az előjelével ellentétesen működik, a pozitív PCC csökkenti, a negatív növeli az eredményeltérést PCC*113/SR értékkel, illetve 9 szakaszon a felével.
- A PCC nem szelektív. Nincs olyan, hogy akinek jól ment a játék, annak rontja az eredményét, aki meg elszállt, annak meg javítja. Mindenkire egyformán korrigál, vagy mindenkinek fel, vagy mindenkinek le, a játékkörülményektől függően.

 

Szerkesztői megjegyzés: 
Hazánkban a GOLFiGO szoftver - a HCP Bizottság kérésének megfelelően - MINDEN NAP éjfélkor végzi el a HIVATALOS PCC korrekciót. Ezért bármelyik magyar verseny (versenykör) esetében a verseny (versenykör) lezárásakor számol ugyan egy NEM hivatalos PCC értéket és kiírja a szoftver minden játékos SD eredményét, illetve új HCP-jét, de éjfélig ezek még nem lesznek hivatalosak (mindkét adat változhat egy esetleges HIVATALOS PCC korrekció által).

UGYANAKKOR, Magyarországon előreláthatóan 99%-ban (nem hivatalos adat ?) NEM FOG VÁLTOZNI a verseny után kiszámolt NEM hivatalos PCC érték és ezzel együtt a napi SD, illetve HCP értékek, ugyanis a PCC értéket a verseny eredményeken kívül, alapesetben csak az adott verseny napján lejátszott General Play-ek (korábbi nevükön Extra Day Score-ok) befolyásolhatják. Nyilván józan paraszti ésszel bele lehet gondolni, hogy egy átlagos magyar versenyen még ha csak 60-70 indulóval (eredmény sorral) is számolunk, akkor sem fogja ezeket (99%-ban) érdemben befolyásolni 1-2 ugyanaznap lejátszott General Play. Tehát a versenyek végén a rendszer a verseny eredményeiből számolni fog egy NEM HIVATALOS PCC értéket, amelyet meg is jelenít adott versenynél, illetve azzal számolja a verseny SD értékeit, illetve az esetleges hcp változásokat (ez az egész azért történik így, hogy a játékosok magasabb értékű szolgáltatást kapjanak (ne kelljen éjfélig várniuk az új hcp-jükre)), de HIVATALOSAN csak az éjféli HIVATALOS PCC alapján változik (ha változik) a HCP-jük (még egyszer: Magyarországon ez 99%-ban nem fog megváltozni éjfélkor). Ez az éjféli változás inkább a hazánknál fejlettebb golftradicióval rendelkező országokban fog előfordulni, ahol nem csak az esetleges előre bejelentett napi 1-2 General Play módosíthatja a napi PCC-t, hanem minden “baráti játékkör” is (ezt nálunk egyelőre az MGSZ nem vezette be).

Arra, hogy éjfélkor Magyarországon megváltozzon a PCC a következő esetekben látunk esetleg valódi esélyt (és hangsúlyozzuk a szerkesztői megjegyzés már egyáltalán nem tudományos (mint Bodor Tanár úr fentebbi érvelése), hanem "csak" golf konyhanyelv, hogy az átlaggolfozó is megérthesse ?
1. Ugyanazon a pályán, ugyanaznap két teljesen különböző versenyt játszanak (esetleg valamely 9 szakaszos pályán tudjuk elképzelni).
2. Egy adott pályán versenyt rendeznek, ahol nagyon kevés az induló (pl bőven 20 alatti induló van) és ugyanazon a pályán, ugyanaznap (a verseny előtt vagy után) 2-4 General Play is játszódik, így esetleg előfordulhat éjfélkor valamiféle korrekció a verseny lezártakor alkalmazott NEM HIVATALOS PCC korrekcióhoz képest.
3. Nincs verseny egy adott pályán, de aznap van legalább 8 különböző General Play, ez esetben könnyen előfordulhat, hogy pl. a reggeli General Play-en “elért” nem hivatalos HCP változás módosulni fog éjfélkor, a többi General Play következtében.

Hangsúlyozzuk, ezt lehetne sokkal egyszerűbben is, jelesül, hogy éjfélkor (vagy este 22:00 órakor, az időpont most mindegy) van egy darab PCC korrekció “azt jónapot” ? , de tekintve hogy magunk is játékosok vagyunk, az szeretnénk - a HCP Bizottsággal közösen - hogy egy-egy verseny befejezését követően a játékosokat tájékoztatni tudjuk (még ha csak 99%-os biztonsággal is), hogy a versenykört követően hogyan alakult (ha alakult) a hendikepjük, de mindez teljesen hivatalossá csak minden nap éjfélkor fog válni!

Reméljük érthetően írtuk le ?


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2021.02.15.

Hozzászólások