Mi a hendikep sorrend?

Bevezetés a WHS rendszerbe XX.Egy 18 szakaszos pálya (Pannonia GCC) Stroke Indexei (SI), és 25 kapott hendikep ütés (pálcika) annak megfelelő kiosztása.


- Bodor Tanár úr jegyzete - 

Hendikep sorrend (SI, stroke index)
A golfpálya szakaszaihoz rendelt sorszám, amely meghatározza az adott vagy kapott hendikep ütések kiosztásának sorrendjét és helyét.

Elsődleges célja, hogy az egyes játékosoknak járó, a PHCP játszó hendikepjük által meghatározott ütéselőnyök a pálya szakaszai között minél egyenletesebben legyenek elosztva. Például ha valakinek 6 ütés előny jár, akkor azt ne az első 6 szakaszon kapja meg, azután a többi 12-n semmit, hanem nagyjából minden 3-ik szakaszon egyet-egyet.

Ezt egy bonyolult kiosztási eljárás hivatott megoldani. Amit nem kell ismernünk ahhoz hogy jól golfozzunk, de az érdekesség kedvéért íme néhány szemelvény a WHS Hendikep Szabályzatból:
- Minden egyes szakaszt rangsorolnak a megjátszás nehézségi foka szerint a Course Rating pályafelmérés objektív adatai alapján. Ezeket csökkenő sorrendbe rendezve, a sorszámuk adja a hendikep sorrendet. 
- A hendikep sorrend kiosztása 18 szakaszon hat triádra (hármas csoportra) bontva történik.
- A páratlan sorszámok az első kilenc szakaszra kerülnek, a párosak a másodikra, vagy fordítva, ha a második kilenc a nehezebb a CR pályafelmérés szerint.
- Mindkét kilencen a középső triádba kerülnek a legalacsonyabb hendikep sorszámok (1 vagy 2), de ha nem megy, akkor az előző triád végére vagy a következő triád elejére.
- Mindkét kilencen a második legalacsonyabb hendikep sorszámok (3 vagy 4) az első vagy a harmadik triádba kerülnek.
- A többi hendikep sorszámok a maradék helyeken osztoznak, egyenletesen elterítve a 18 szakaszon.
- Amennyire lehet elkerülendő, hogy (a 6 vagy kisebb értékű) alacsony hendikep sorszámok szomszédos szakaszokra kerüljenek.
- Több mint 18 kapott hendikep ütés esetén ugyanazt a kiosztási rendet kell ismételten követni 19-től és 37-től, mint amit az 1-től, valamint a sorrendben rá következőknél.

Általános elvárások:
- Ne legyen külön stroke indexe a férfiaknak és a nőknek.
- A sárga, kék, piros és a többi elütőkészlethez ugyanaz a stroke index táblázat tartozzon.
- Ugyanaz a táblázat legyen érvényes stroke play és match play játékformában.
- A triádok stroke indexének összege 27 és 30 között legyen.
- A hendikep ütéseket kapó játékosoknak lehetőségük legyen azokból minél többet felhasználni, mielőtt a mérkőzés eredménye eldőlne.

Ne ijedjünk meg a fentiektől, tényleg nem kell ezeket tudnunk, csak azért mondtam el, hogy érzékeltessem milyen bonyolult algoritmusok működnek a háttérben, amikor a hendikep ütéseket leosztják a szakaszokra. A dolog messze nem olyan egyszerű, hogy a legnehezebb szakasz stroke indexe =1, és a legkönnyebbé pedig =18.


Fotó: GOLFiGO

2021.03.11.

Hozzászólások