Mi a hendikep korlát?

Bevezetés a WHS rendszerbe VII.


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Hendikep korlátok: (caps)

Olyan határértékek, illetve hozzájuk tartozó eljárások, amelyek csökkentik vagy korlátozzák a játékos hendikep indexének növelését vagy a játékos alsó hendikep indexéhez képest, vagy attól függetlenül.

Alapvetően négyféle korlát létezik; (1) Puha korlát, (2) Kemény korlát, (3) Területi korlát (4) Abszolút korlát.

(1) Puha korlát = alsó hendikep index + 3,0. (soft cap)
Az a pont a játékos alsó hendikep indexéhez képest, amelyen túl a hendikep index növekedési üteme csökken. 
A játékos frissen kiszámolt hendikep indexe eddig a pontig korlátozás nélkül emelkedhet, de azon túl a puha korlátot meghaladó résznek csak a felével növekedhet.

Például:
- Tegyük fel, hogy az alsó hendikep indexem =20,0. Akkor a puha korlát 23,0-nál van. Szorgos játékkal elértem, hogy a jelenlegi hendikep indexem 22,8 legyen. Ha most egy új eredmény leadásával a kalkulált hendikep indexem 23,6 lenne, azzal átlépném a puha korlátot. Ezért az indexem 23,0-ig rendesen emelkedik, de azon túl csak a felével, 0,6 helyett 0,3-mal. A puha korlát hatására az új hendikep index =23,3 lesz.
- A puha korlát a további hendikep módosításokra is érvényes a puha zónán belül, vagyis a kemény korlát eléréséig. Ha tovább rontanék 23,3-ról 23,8 kalkulált értékre, akkor a rontásnak csak a fele (0,5/2=0,25) érvényesül, és az új hendikep index =23,6 lesz egy tizedesjegyre kerekítve.

(2) Kemény korlát = alsó hendikep index + 5,0. (hard cap)
Az a pont a játékos alsó hendikep indexéhez képest, amelyen túl a hendikep index nem növelhető.

A játékos frissen kiszámolt hendikep indexe eddig a pontig a puha korlát alkalmazásával emelkedhet, de a kemény korlátot nem haladhatja meg. A kemény korlát alkalmazásához nem elég, hogy a kalkulált index átlépje, az új hendikep indexnek a puha korlát alkalmazása után is a kemény korlát fölött kell maradnia.

Például:
- Maradva a fenti adatoknál, változatlanul 20,0 alsó index esetén a kemény korlát 25,0-nál van. Ha sikerült felküzdeni magam 24,6 jelenlegi hendikep indexre, és a kalkulált új indexem 25,2 lenne, akkor mivel a puha zónában vagyok, alkalmazni kell a puha korlátot. Tehát a növekedés (0,6/2=0,3) lenne, és az új hendikep index =24,9. Tehát a kemény korlát nem lép hatályba.
- Ha egy újabb játékkal a 24,9-et rontanám 25,2-re, akkor már puha korláttal együtt is 25,0 fölé menne a hendikepem, így hatályba lép a kemény korlát, és az új hendikep index =25,0 lesz. És innen már nem romolhat tovább, de azért javítani rajta szabad.
- Ha az idő múlásával másik alsó hendikep indexem lesz 22,0 értékkel, akkor viszont már simán ronthatok 25,0-ról egészen 27,0-ig. De persze a puha korlát szabályai szerint csak fél gőzzel, mivel már eleve a puha zónában vagyok.
- Matematikailag lehetséges a puha zóna átugrásával közvetlenül elérni a kemény korlátot, de ahhoz rohadt nagyot kellene emelni a hendikep indexen. A fenti 20,0 alsó index mellett egy 22,0 jelenlegi hendikepről elérni a 25,0 kemény korlátot 27,0 kalkulált hendikep indexre kellene rontani. Ilyenkor a különbség 5,0 amiből 1,0-át elhasználok a puha korlát eléréséig, 23,0-tól a maradék 4,0 különbség feleződik 2,0-ra, amivel elérem a 25,0 kemény korlátot. De ilyen "sikerre" ne számítsunk.

(3) Területi korlát = 36,0 konstans. (automatic increase limit)
Az a pont, amely fölött a játékos hendikep indexe tovább nem növekedhet. Értékét a saját illetékességi területén belül a helyi szövetség határozza meg. Ez Magyarországon =36,0.
- A hendikep index emelkedhet az abszolút korlát fölé, de onnan már nem emelkedhet tovább. A lényeg tömören: 36,0 fölött nincs hendikep rontás.
- Külföldön ettől eltérő értékek lehetnek, de az onnan hozott eredmények alapján végrehajtott hendikep módosításokra is a magyar korlát vonatkozik.
- Minthogy e korlát független a játékos alsó hendikep indexétől, akkor is érvényes, ha a játékosnak nincs még alsó indexe. 

Például:
- A jelenlegi hendikep rontható 35,8-ról 36,5-re. De onnan már nem rontható tovább. A javításnak nincs akadálya.

(4) Abszolút korlát = 54,0 konstans. (maximum handicap index)
A játékosnak kiadható legmagasabb hendikep index. Étéke a WHS által az egész világra egységesen meghatározott. 
- Sem hendikep rontással, sem felülvizsgálattal a hendikep index e korlát fölé nem mehet.
- A játékos pálya hendikepje (CHCP) meghaladhatja ezt az értéket.

Megjegyzések:
- Nincs WHS korlát a játékos hendikep indexének csökkentésére.
- A puha és kemény korlát eljárások csak azután alkalmazhatók, amikor a játékosnak már van alsó hendikep indexe (aminek előfeltétele legalább 20 értékelhető eredmény).
- A játékos alsó hendikep indexének változásával a puha és kemény korlát automatikusan áthelyeződik. 

(Szerkesztői megjegyzés: a GOLFiGO (a játékosok saját belső (nem publikus) felületén a hendikep történetnél) természetesen megjeleníti amennyiben a "puha" vagy "kemény" korlát esetleg alkalmazásra kerül, így azt a játékosnak nem szükséges külön "számolgatnia".)


Fotó: Bodor Tibor

2021.02.09.

Hozzászólások