Mi a hendikep felülvizsgálat?

Bevezetés a WHS rendszerbe XIX.


Gemma Hunter, az angol HCP/CR Bizottság vezetője

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Hendikep felülvizsgálat: (HR, handicap revision)
A Hendikep Bizottság eljárása annak eldöntésére, hogy a golf klubot anyaklubjának választó valamely klubtag hendikep indexe korrigálásra szorul-e? 
A felülvizsgálat az anyaklubok Hendikep Bizottságának feladata. Célja, hogy a hendikep index híven tükrözze a játékos valós játéktudását.

(1) Rendszeres hendikep felülvizsgálat:
- A golf klubok kötelesek évente felülvizsgálni minden klubtagjuk hendikepjét, akik hendikep index-szel rendelkeznek.
- A WHS szoftver specifikáció támogatja az olyan jelentéseket és kimutatásokat, amelyek segítenek a Hendikep Bizottságnak, hogy felismerje mely játékosoknál szükséges  hendikep vizsgálat.

(2) Alkalmi hendikep felülvizsgálat, szükség szerint bármikor:
- A Hendikep Bizottság kezdeményezésére: Ha egy játékos sorozatosan olyan eredményeket ad le, amelyek nem fejezik ki a valós játéktudását.
- A játékos kezdeményezésére: Ha ő maga, vagy más játékos kéri, mert úgy érzi, hogy a leadott eredmények nincsenek összhangban az érvényes hendikep indexével.

(3) A hendikep felülvizsgálat lehetséges következményei:
- Ha a vizsgálat szerint a játékos hendikep indexe nem szorul kiigazításra, akkor semmi. Egyébként intézkedni kell.
/a/ A hendikep index felülbírálása:
- A Hendikep Bizottság felülbírálhatja a meglévő hendikep indexet. El kell döntenie, mi a legalkalmasabb eljárás az index kiigazítására, hogy jobban tükrözze a játékos tényleges játéktudását.
/b/ A hendikep index helyretétele:
- E célból a Hendikep Bizottság soron kívüli korrekciót alkalmazhat a hendikep történet utolsó 20 (vagy ha kevesebb van, akkor annyi) eredményeltérésére.
- A korrekciónak legalább 1 ütésnek kell lennie, felfelé vagy lefelé. De ezzel a játékos hendikep indexe csak rendkívüli körülmények (súlyos sérülés, hosszú betegség) esetén mehet a kemény korlát fölé.
- A Hendikep Bizottság bármikor eltávolíthatja a korrekciót, ha kiderült, hogy többé már nincs rá szükség.
/c/ A hendikep index befagyasztása:
- A befagyasztás a Hendikep Bizottság által meghatározott szinten, irányban, és időtartamra érvényes. Ezen időszak alatt a hendikep index nem frissülhet.
- A Hendikep Bizottság bármikor feloldhatja a befagyasztást. Utána a játékos hendikep történetében lévő eredmények felhasználhatók a játékos új indexének kiszámításához.
/d/ A hendikep index visszavonása:
- A Hendikep Bizottság vagy a HCP/CR Bizottság visszavonhatja az olyan játékos hendikep indexét, aki szándékosan vagy ismételten nem teljesíti a WHS Hendikep Szabályzat által a játékosokra rótt kötelezettségeket.
- Amikor a visszavonás időtartama letelik, a játékos hendikep indexének helyreállított értékét a Hendikep Bizottság állapítja meg, belátása szerint.

(4) A játékos jogai:
- A játékost értesíteni kell a hendikep felülvizsgálatról, és lehetőséget kell adni neki arra, hogy gyakorlatilag keresztülvihető mértékben részt vegyen az eljárásban, de nem akadályozhatja azt.
- A Hendikep Bizottság köteles gondosan figyelembe venni minden hozzáférhető bizonyítékot.
- Magyarországon a hendikep felülvizsgálat miatt a szövetségi HCP/CR Bizottsághoz lehet fellebbezni, amelynek döntése végleges.
- Hendikep felülvizsgálat alapján elrendelt bármilyen korrekció a játékos hendikep történetében, valamint a hendikep index visszavonása csak azután hajtható végre, ha a játékost a döntésről tájékoztatták, és megkapta a lehetőséget, hogy reagáljon rá a Hendikep Bizottságnál, vagy a HCP/CR Bizottságnál.


Fotó: TodaysGolfer

2021.03.09.

Hozzászólások