Mi a CR és az SR pályaparaméter?

Bevezetés a WHS rendszerbe XVII.


Pályakezdők a Budapest Highland kezdőpályáján


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

A Course Rating és a Slope Rating a pálya nehézségi fokának kalkulált mérőszáma, a "scratch", illetve a "bogey" játékos számára, rendes játékkörülmények esetén. Nincs elfogadott magyar megnevezésük, én CR és SR (pálya) paramétereknek nevezem őket, illetve abszolút és relatív nehézségi foknak.

Egy pályán minden elütőkészletnek saját CR és SR paramétere van, sőt nem egy, hanem kettő, külön a férfiak és külön a nők részére. A nálunk szokásos sárga-kék-piros felállásban ez szabály szerint hat CR és hat SR nehézségi fokot jelent: távoli F/N, középső F/N, közeli F/N.

(1) Abszolút nehézségi fok: (CR, course rating)
- A golfpálya nehézségi fokát kifejező szám az összes szakaszt parra megjátszani képes (scratch) játékos számára, rendes pályaviszonyok és időjárási körülmények között. Konkrétan megadja, hogy egy ilyen játékos várhatóan hány ütésből teljesíti a pályát, a lejátszott körök jobbik felének átlaga alapján, egy tizedesjegy pontossággal.
- A CR tehát egy ütésszám. A normális CR=PAR, tehát azonos a parral. Minél nagyobb a CR a PAR-nál, annál nehezebb a pálya, és
megfordítva, minél kisebb, annál könnyebb.

(2) Relatív nehézségi fok: (SR, slope rating)
- Az SR egy viszonyszám, amely kifejezi a golfpálya nehézségi fokát az átlagos (bogey) játékosok számára a par szintű (scratch) játékosokhoz képest. Lényegében míg a CR azt fejezi ki, hogy milyen nehéz a pálya a profiknak, az SR azt mutatja meg, hogy hozzájuk képest mennyivel nehezebb az amatőröknek.
- Az SR tehát nem ütésszám, hanem egy arány. Könnyebben megérthető, ha úgy tekintjük, mint a Tippmixben az esélyeket. Például SR=125 esetén a pálya durván 1,25-ször lenne nehezebb az átlagos játékos számára.
- Az SR értéke elvileg 55 és 155 között lehet, minél nagyobb, annál nehezebb a pálya. Az átlagos pálya paramétere SR=113, de alábecsülték, az ennyire könnyű pálya fehér holló. A világátlag jóval fölötte van, de a megszokotton már nem változtattak, és a WHS is 113-as átlaggal számol.

(3) Mi számít bele a CR és SR nehézségi fokokba:
- E paramétereket pályafelméréssel kell megállapítani. Minden szakaszt a legközelebbi méterre kerekített pontossággal kell felmérni, elütőkészletenként külön-külön, a fixen rögzített mérési (nulla) ponttól mérve, a Pályafelmérési Rendszer által meghatározott eljárásnak megfelelően.
- A tényleges megjátszandó hosszat minden szakaszon a szakasz mért hossza adja, de módosítva a gurulás, a szél, a szintkülönbségek, a tengerszint feletti magasság, az ívelt/törött szakaszok, és a kikényszerített biztonsági ütések hatásának figyelembe vételével.
- Van még további 10 kiértékelendő akadályozó tényező: terepviszonyok; nyírt sáv (fairway); gurítóterület (green); megtalálhatóság és durva terep (rough); bunkerek; keresztező akadályok; oldalsó akadályok; fák; green felszín; és lelki hatások.

Megjegyzés:
- A CR és SR paraméterek hatása a játékos számára szabad szemmel láthatóan a pálya hendikepben és az eredményeltérésben jelenik meg. A különbségek mind a pályák eltérő nehézségi fokából adódnak. Például:
- Ha valakinek 20,0 hendikep indexe van, annak alapján a St. Lőrinc pályán a sárgáról CHCP=22,5 pálya hendikepet kap. Ugyanezért a Zala Springs pályán a pirosról CHCP=21,9 jár.
- Ha valaki 94-et játszik a Zala Springs pályán a sárgáról, annak eredményeltérése SD=21,1 lesz. Ugyanez a 94 ütés Tatán a kékről SD=23,8 eltérést eredményez.

Érdekesség:
- Létezik még egy jellemző érték, a Bogey Rating, amely a "bogey" játékostól elvárt eredményt mutatja ugyanúgy, ahogy a Course Rating a "scratch" játékos esetén. Közvetlenül pálya paraméterként nem használatos, de beszámít a Slope Ratingbe, amelynek alapvető tényezője a Course Rating és a Bogey Rating közötti különbség.
- A Slope Rating az USGA bejegyzett védjegye a pálya nehézségi fokának kifejezésére a bogey játékosok számára a Course Ratinghez képest.


Fotó: WeLoveBudapest

2021.03.05.

Hozzászólások