Mi a büntető eredmény?

Bevezetés a WHS rendszerbe XII.


- Bodor Tibor Tanár úr jegyzete -


Büntető eredmény: (penalty score)
A Hendikep Bizottság döntése alapján bejegyzett eredmény olyan játékos hendikep történetébe, aki egy elfogadható eredményét szándékosan kivonta a kötelező hendikep módosítás alól.

A felvitt büntető eredmény tartalma:
- Játék kelte = a játéknap dátuma.
- Eredményeltérés = a játéknaptól visszaszámolt utolsó 20 eredményből a legmagasabb (legrosszabb) eredményeltérés értéke. Ha 20-nál kevesebb eredmény van, akkor azokból a legrosszabb.
- Megkülönböztető bejegyzés = "PEN" (úgy mint penalty, büntető eredmény)

A büntető eredmény akkor esedékes, ha a játékos nem adta le az eredménykártyáját. Ez a klasszikus NO RETURN esete. Jellemzője, hogy a játékos lejátszotta a kört, elfogadható eredménye is van, amit minősített játékformában rendezett verseny, vagy regisztrált általános játék esetén kötelező hendikep módosításra leadni. Ha ezt nem teszi, azzal a WHS Hendikep Szabályzatot sérti meg, és a büntető eredmény bejegyzése mérlegelés nélkül, automatikusan megtörténik.

További nem automatikus intézkedések:
- Ha a játékos megjátszott eredménye később más forrásból (pl. live score adatokból) kideríthető, akkor azt fel kell vinni a hendikep történetbe, de a büntető eredmény ezzel nem törlődik.
- Ugyanez a helyzet, ha a játékos megkésve adja le az eredménykártyáját. Az eredmény bekerül a hendikep történetbe, de a büntető eredmény marad.
- Kivétel, ha a játékosnak elfogadható mentsége van (pl. a játékossal együtt a kártyát is elvitte a mentő). Ez esetben a tényleges eredményt a Hendikep Bizottság utólag felviszi a játékos hendikep történetébe, a büntető eredményt pedig törli.

Az elfogadható eredményhez a játékosnak be kell fejeznie az előírt kört. Ha nem így tesz, akkor mindegy, hogy milyen okból történt, a nem teljes (csonka) kör (töredék) eredménye hendikep módosításra nem elfogadható.
- Azonban a Hendikep Bizottságnak minden ilyen esetben mérlegelnie kell, hogy a játékos milyen okokból hagyta abba a játékot. Az indokok megítélése kizárólag a Hendikep Bizottság joga.
- Ha azokat megalapozatlannak találja, büntető eredményt visz fel a játékos hendikep történetébe. Akkor is, ha az eredmény a kihagyott szakaszok ellenére a versenyben a Golf Szabályok szerint értékelhető.

Kivétel, ha a játékosnak elfogadható indoka volt visszalépni a további játéktól (pl. sérülés, rosszullét, szükséghelyzet, veszélyes időjárás). Ez a klasszikus WITHDRAWAL esete. De megteheti ezt a játékos bármilyen más, a játék abbahagyását okozó tényező miatt, amit a Hendikep Bizottság elfogadható oknak minősített. Ilyenkor a helyes eljárás:
- Mindenképpen jelenteni kell a Versenybizottságnak a visszalépést, egyben indokolva azt.
- Elfogadását a Bizottság "WD" bejegyzéssel igazolja a játékos kártyáján.
- A kártyát mindenképpen le kell adni.
- Ennek hatására büntető eredmény nem kerül fel a játékos hendikep történetébe.

Megjegyzések:
- Nem ide tartozik, ha a játék abbahagyását a Versenybizottság rendelte el, a versenyt felfüggesztette és nem folytatta, elhalasztotta, törölte. Ilyenkor elfogadható eredmény nem jöhet létre, a kártyát nem kell leadni, és sem WD, sem NR, sem büntető eredmény nem jöhet szóba.
- A Hendikep Szabályzat alapján felvitt büntető eredmények, és a Golf Szabályok szerint járó büntetések egymástól függetlenek, és együtt, vagy egymás ellenére is kiszabhatók.

Súlyosbító körülmények:
Szándékos manipuláció esetén a Hendikep Bizottságnak vagy a Szövetségnek a büntető eredményen kívül súlyosabb lépéseket kell megfontolnia, például fegyelmi eljárást, a hendikep index visszavonását. Például ha a játékos:
- Azért tartotta vissza az eredményt, hogy jogtalan előnyhöz jusson.
- Azzal a szándékkal nem fejezi be az előírt kört, hogy elkerülje a nem kívánt hendikep módosítást, ugyanakkor a NR miatti büntető eredményt is.
- Ismételten elmulasztja az eredményének leadását.


Fotó: GolfCourses

2021.02.16.

Hozzászólások