“Mert kell egy hét együttlét”

Hét nap a Mennyországban


- Huszti György beharangozó írása -

Kétségkívül az idei szezon legcsodálatosabb, és régen várt hetére kerül sor Napisten havának negyedik hetében (június 20-27. között). Amikor is még csak a kerítéskapun sem kell kitennie a lábát kitolnia a bag-ét annak aki valami egészen pazar, lenyűgöző és golf-kényeztető hetet szeretne átélni. 

Abban a pokoli nagy szerencsében lehet részünk, hogy a világ egyik leghíresebb golfpálya tervezőjének (Robert Trent Jones Juniornak) páratlanul tehetséges és hozzáértő agytekervényeiben megszülető IMG presztizsű golfcsodában tölthetünk el egy teljes hetet versenykörülmények között. Miközben a Közép-Kelet Európai Golfrégió krémje rendszeresen idejár “csodálkozni”, számos hazai golfozó tán még csak nem is járt erre, hát: NORMÁLIS?!? kérdezhetnénk teljes joggal Besenyő Pista bácsi után szabadon. Hiszen, finom dolog a babapiskóta (a maga módján), de az igazán jó dolog a habossütemény, pláne ha mogyoró van az Ő tetején…

Lesz itt minden mi szem-szájnak ingere. Hétfőn már a gyakorlónap köreit róhatjuk az idén életrehívott Hungarian Tour WAGR minősítésű versenynek. Az iskolaszünetben, hétköznap meghirdetett háromnapos viadal (plusz a bemelegítő kör) ára a nevetségesség határát súrolja a maga 53 ezer forintos részvételi díjával. Keddtől Csütörtökig tehát akár a világranglistapontokért, akár “csak” a golfozás élményéért is harcba szállhatunk. 

Hogy aztán pénteken már szívvel guríthassunk az éjszakai “csodán”, a hagyományos jótékonysági - sötétben, világítólabdával zajló - scramble versenyen. Gurítani persze mindig szívvel, bátor szívvel kell és érdemes, ezúttal azonban valami kis csodát is létrehozhatunk a Koraszülött és Gyermekmentő Alapítvány számára.

És még igazából neki sem kezdtünk a hétvégének hiszen szombaton - az ország egyetlen aznapi versenyén - már hazai ranglistapontokat guríthatunk össze a Zala Springs idei első Ranglistaversenyén.

Vasárnapra is bőven érdemes maradnia a golf szerelmeseinek, hiszen a MidAm GolfLiga mindig pazar szervezésű viadala várja a 25 és a 125 közötii versenyzőket. 

Nem lesz ez sok? Kérdezhetnék joggal a “Kutyák és Lovak” nyájas olvasói. Hogy lenne az, talán már elfelejtettétek, hogy miért is érdemes golfoznunk? Nos, ha esetleg  igen, akkor az 1919-es Magyar GolfBajnok Dr. Kovács Jenő szavait idéznénk erről:

"Az első oka a golf majdnem hipnotizáló voltának a remény. A játék technikájában rejlik, hogy mindenkinek — tudásához képest, sőt ettől függetlenül is — sikerülnek olyan ütések (sajnos ritkán!), amelyeket semmiféle világbajnok sem tud parancsszóra megismételni. És éppen ezeknél az ütéseknél van az embernek az az érzése, hogy semmi különöset nem csinált! Ennélfogva mi golfozók, ahányan csak vagyunk, nem tudjuk belátni, hogy ilyen egyszerű dolgot miért ne tudnánk mindig megcsinálni? Minden egyes ütés előtt a predomináló érzés a golfnál az a remény, hogy most megint egy ilyen ütés fog sikerülni, a legszebb a dologban pedig az, hogy ez a remény soha el nem múlik, mert ezeknek az ütéseknek az emléke a tudatban, vagy az alatt örökre megmarad minden golfozónál. 

A másik ok az a kellemes és izgató érzés, amely onnan ered, hogy a golfnál semmiféle klasszisú játékosnál biztos és állandó forma nincsen. Az ember soha nem tudja, hogyan fog aznap játszani, sőt, minden egyes ütést egy izgatott várakozás érzés előz meg: jól fog-e sikerülni, vagy nem. A golfnál minden egyes ütés egy külön probléma, amelynek megoldhatása bizonytalan, ép ilyen bizonytalan az egész partinak, mint egységnek kimenetele is. Épp ezért az egyenlő, vagy megfelelő előnyökkel kiegyenlített játékerejű játékosok közötti mérkőzések mindig érdekesek, mert senki sem tudja, ki fog aznap éppen relatíve legjobban játszani és nyerni. 

A golf elterjedésének és vonzóerejének legfőbb oka azonban egy harmadik ok, amely röviden abból áll, hogy semmiféle más sport, szórakozás, vagy foglalkozás oly tökéletesen a maga részére az illető minden gondolatát lekötni és minden, a játékon kívül álló gondolatot megsemmisíteni nem tud, mint a golf.. A nagyszerű a golfnál az, hogy ez automatikusan történik, mert a golfra összepontosított figyelem oly tömör és erős, hogy az minden zavaró tényezőt magától eltávolít."

Ne vitatkozz, egy több mint száz évvel ezelőtti Bajnokkal, gyere el az egyhetes golfmaratonra a lehengerlően pompás Zala Springsre! És ha azt a hibát is elkövetted már, hogy a család nem golfozik, ne búsulj, hozd el Őket is. Várja Őket a spa, a wellness, a sajtműhely, a csacsik, a léghajózás, vagy akár a hévízi tó.
Hidd el, Ők bőven ellesznek, amíg te a pazarul lenyírt rónák végtelenét járod.

Lazítanál kicsit a versenykörök után? Ki tart vissza?


Nevezni itt tudsz a versenyekre:
Hungarian Tour
Jótékonysági NightGolf Scramble
Race to Zala Springs Ranglistaverseny
MidAm GolfLiga II. állomás

2022.06.06.

Hozzászólások