Mennyi lesz az új WHS Hendikepem?

Ha jót akarsz, olvasd el! Ha érteni is akarod, többször tedd meg!


Vargha András számolgatja (az új?) Hendikepjét (Fotó: Kállay Tamás)

- Huszti György írása -


Vigyázat! Tömény, de hasznos!

Erősen közeledik január 1., amikor is - az MGSZ Elnökség korábbi döntésének értelmében - a magyar golftársadalom is (hasonlóan a golfvilág többi részéhez) átáll az új WHS (World Handicap System) alkalmazására. Mindezekre tekintettel, úgy gondoltuk, hogy összeszedjük a legfontosabb információkat annak érdekében, hogy minél jobban érthető legyen Számotokra az új rendszer alkalmazása. 

A január 1-től itthon munkába álló GOLFiGO adatbázis rendszerbe ezekben a napokban történik a speciális (magyar) WHS integrálása, a messzemenő segítségért ezúton is hatalmas köszönet a Handicap és Course Rating Bizottság tagjainak.

A speciálisan magyar jelző - több kisebb (választható) eltérés mellett - leginkább azt jelenti, hogy hazánkban továbbra is csak versenyeken lehet majd Hendikepet módosítani (egyelőre), nem úgy lesz tehát mint a golfvilág jelentősebb részében, hogy amennyiben Karcsi és Pali kiugranak egy körre hétfő délután, akkor ez a “baráti” kör is Hendikep módosító lesz. Természetesen, amennyiben - a példánál maradva - Karcsi és Pali előre(!) bejelenti a klubház recepcióján, hogy Hendikep módosító kört kíván tenni (EDS: Extra Day Score) ezt továbbra is megteheti. Az EDS új elnevezése a WHS-ben egyébként GP (General Play), de az elnevezésen kívül lényegében nem igazán változik ez az elem.

Értelmező cikkünk további részében igyekszünk egy kicsit szakszerűek lenni (amennyire kell), ugyanakkor leginkább az érthetőségre kívánunk fókuszálni, tartunk tőle, hogy egy átlag-golfozó számára így sem lesz egyszerű a leírtak befogadása.


1. Hogyan fog egy versenyen eldőlni, hogy ki nyerte azt?

A WHS rendszer csak a Hendikep számítást érinti, tehát a versenyek sorrendjének eredményeit NEM. Megmaradnak tehát a már jól ismert nettó és bruttó stableford pontok, így egy átlagos “sima” stableford verseny pl. Női kategóriáját továbbra is az a hölgy fogja nyerni, aki a versenyen a legtöbb nettó stableford pontot gyűjtötte össze. Továbbra is rendelkezni fog a játékos az adott pályára (és versenyre) vonatkozó Playing hcp-vel (csak ennek új elnevezése Course Hcp lesz).

A versenyek kiértékelése tehát nem változik január 1. után sem, ugyanakkor a korábbi Ehcp rendszerben alkalmazott buffer zónák, vagy pl. hogy 36 nettó pont felett javított a játékos, stb. hatalmas mértékben változnak..


2. Hogyan számítják ki az új, induló (WHS) Hendikepemet?

Az induló WHS Hcp kiszámítása viszonylag “egyszerű”, egyébként a saját új, induló WHS Hcp-jét valamennyi játékos megtekinthetii jelenleg is a caddie.hu oldal játékosadatlapján, a játékosadatlap tetején a neve alatt (természetesen a játékos esetleges külföldi versenyeredményei, vagy az EDS körei nincsenek beleszámolva a WHS eredménybe a caddie.hu oldalon, de január 1-től a GOLFiGO természetesen majd ezzel (is) számolni fog). 
Az induló WHS kiszámítása a következőképpen történik, illetve fog megtörténni január 1-én:

Egyszerűen leírva: A játékos legutóbbi 20 versenykörében elért legjobb 8 eredményének az átlaga fogja meghatározni az induló WHS-t. 

Kifejtve ez a következőképpen történik: amennyiben egy stroke versenyen a játékos elszállt valamely szakaszon (pl. 11-et játszott egy PAR4-en) az esetben az adott szakaszra úgynevezett “nettó dupla bogey-t” kell alkalmazni. Tehát az “elszállt” szakaszra a PARérték+”pálcika”+2 képletet kell alkalmazni, lefordítva: ha mondjuk valaki pl. 11-et ütött egy olyan PAR4 szakaszon, ahol egyébként egy “pálcikája” volt, akkor itt 4+1+2, tehát 7-el kell számolni az adott szakaszt. A versenyeredményei tehát mindenkinek így kerülnek átszámításra (ha úgy tetszik “nettó”) értékre. Az így kiszámított “nettó” versenyeredményből azután a pályára és az adott elütőre vonatkozó SR (Slope rating) és CR (Course rating) valamint egyéb adatok segítségével “visszaszámolásra” kerül a játékos által az adott versenyen elért SGD értéke. A legutolsó 20 versenykör legjobb 8 SGD értékének átlaga teszi ki a játékos induló WHS Hendikepjét. Példaként egy jelenleg 6-7 eHCP körüli valós magyar játékos utolsó 20 versenykörét mutatjuk be (anonim módon), a valós adatokból jól látszik, hogy micsoda szórás mutatkozhat az SGD-k terén:
11.8
1.7
13.5
4.7
6.0
13.6
3.1
14.8
16.4
14.8
4.0
12.4
9.0
12.3
8.9
13.9
4.3
10.3
11.1
11.8

A legjobb 8 eredmény (zölddel szedve) átlaga 5.2, tehát a jelenleg 6 és 7 közötti eHcp-vel rendelkező valós magyar játékos induló WHS Hendikepje 5.2 lesz (lenne, ha ma lenne január 1.). De az eredményekből tisztán látható, az-az érdekesség, hogy mekkora kilengéseket produkált a játékos a legutóbbi 20 versenyköre alatt (1.7 és 16.4 között játszva).


3. Mi történik, ha egy játékos kevesebb mint 20 versenykörrel rendelkezik?

Amennyiben egy játékos nem tud felmutatni 20 lejátszott versenykört, az esetben a figyelembe vett legjobb x db versenyköre (amelyből az átlagot számítják) a következőképpen fog alakulni:
19 versenykör = legjobb 7 kör átlaga
17-18 versenykör = legjobb 6 kör átlaga
15-16 versenykör = legjobb 5 kör átlaga
12-14 versenykör = legjobb 4 kör átlaga
9-11 versenykör = legjobb 3 kör átlaga
7-8 versenykör = legjobb 2 kör átlaga
6 lejátszott versenykörrel sem rendelkező játékosok esetében már különböző korrekciókra, illetve “mesterséges” korrekciós versenyre van szükség. Ezzel most itt nem “fárasztanánk” az átlag-golfozót, mert egyrészt azt szeretnénk, ha tovább olvasnátok ? másrészt nagyon kevés olyan hazai golfozónk van, aki az elmúlt évekből nem tud 6-nál több versenykört “felmutatni”.


4. Mi befolyásolhatja még a Hendikepemet?

Az egy-két évnél régebben golfozó játékosok bizonyára még emlékeznek rá, hogy korábban alkalmazásra került egy úgynevezett CBA (leánykori nevén CSA) érték, amely azután teljesen eltűnt a Magyarországon használt Hendikep szisztémából. Ennek a lényege tömören annyi volt, hogy adott versenyen figyelembe vette, hogy a mezőny hogyan játszott, pl. ha hatalmas eső volt, vagy ha a rough-ok embertelen magasak voltak, vagy a greenek rendkívül gyorsak, akkor vélhetően mindenki (vagy legalábbis rengeteg játékos) gyengébben játszott a saját hcp-jéhez képest, és ilyenkor a CBA segítette a játékosokat egy-három plusz pontot adva az elért eredményhez, illetve ellenkező esetben, ha minden körülmény több mint ideális volt és mindenki remekül játszott aznap, akkor akár büntethette is mínusz pontokkal a mezőnyt. Ezek egzakt (tehát semmiképpen sem szubjektív módon megítélt) mértékek. 

Nos, a WHS “visszahozza” ezen alkalmazást, csak az új neve PCC lesz. Ráadásul nem csak a versenyen elért eredményeket kell majd így figyelembe venni, hanem az aznap az adott pályán lejátszott General Play-eket (régi nevén EDS-eket) is. Vélelmezhetően a szabályalkotók ezt leginkább azon országokra kivánták alkalmazni, ahol (a magyartól eltérő módon) valamennyi lejátszott “baráti” kör (emlékezhetünk Karcsira és Palira az elejéről) Hendikep módosító kör is egyben. De a lényeg, hogy minden pályán, minden nap egy adott azonos időpontban ki kell számolni az aznapi PCC (korábbi CBA) értékét. Tehát előfordulhat, hogy véget ér egy verseny pl. 15:00 órakor, de aznap még lesz előre bejelentett General Play kör (akár olyan is amelyet majd csak 15:00 óra után kezdenek meg) így a Hendikepek hivatalosan csak az aznapi PCC számítás után módosulnak. Természetesen, reálisan egy-egy versenyen részt vesz 20-30 flight, ehhez képest elenyésző mértékű az adott napon legfeljebb egy-két General Play (korábbi EDS), így vélhetően nagyjából két-három évente egyszer fog előfordulni egyszer-egyszer, hogy a lezárt verseny után valakinek aznap este módosulni fog a hivatalos hcp-je, de azért leírtuk ezt, hogy mindenkinek világos legyen a helyzet. Természetesen az már egy sokkal valósabb eshetőség, hogy valakik (pl. Karcsi és Pali) kimennek mondjuk szerda délelőtt egy előre bejelentett General Play körre, de utánuk ugyanaznap még két-három másik csoport is kimegy ugyanígy. Ilyenkor csak éjszaka (az aznapi pontos PCC számítás automatikus elvégzését követően) lehet megtudni, hogyan is alakul a délelőtti extra General Play-ben résztvevő játékosok hcp-je. 


5. Ronthatom-e a Hendikepem egy verseny alatt nagyobb mértékben, mint a jelenlegi 0,1?

Mi az hogy, nagyon is ?
Mindeddig egy átlagos játékos tisztában volt vele, hogy amennyiben pl. a Hendikep mutatója 12.5 az esetben legalább 15 versenyen el kellett indulnia (és folyamatosan rontania), hogy 15x0.1 rontásokkal 14.0-ig romoljon a hcp-je. A rossz hír, hogy a WHS-ben ez nem így lesz. Szélsőséges esetben akár egyetlen rosszul sikerült versenyen is ronthat valaki másfelet, vagy akár még többet is. Azért, hogy ezek a rontások ne menjenek az “égbe” a WHS rendszer úgynevezett puha (soft cap) és kemény (hard cap) korlátokat alkalmaz.
Mit is jelent ez pontosan: Minden olyan játékosnak aki rendelkezik legalább 20 lejátszott versenykörrel egy úgynevezett Alsó Hendikep Index (LHI) kerül meghatározásra. Ez a szám végtelenül egyszerűen meghatározható: Az adott játékos legutoljára lejátszott versenykörét megelőző 365 napban a játékos legalacsonyabb Hendikep mutatója. Miért fontos ez? Ezzel a számmal (LHI) veszi elejét a WHS annak, hogy valakinek egy év alatt túlságosan sokat romoljon a Hendikepje. Nagyon egyszerűen megfogalmazva, egy adott játékosnak egy év alatt (nem naptári év) legfeljebb 5 egészet romolhat a Hendikepje (ráadásul háromnál nagyobb romlás esetén egy kis plusz segítséget is kap).

Puha korlát: Ha egy játékos Hendikepje az Alsó Hendikep Index-éhez képest több mint 3 egésszel romlana (emelkedne) az esetben a 3 és 5 közötti résznek csak a fele kerül felszámításra. 
Példa a puha korlátra: Egy adott játékos Alsó Hendikep Indexe: 12.5 (az utolsó versenye óta eltelt 365 napban ennyi volt a legalacsonyabb hcp-je), a játékos új Hendikepje az utolsó 20 eredményének legalacsonyabb 8 átlagából számolva 16.7-re változna, de ekkor alkalmazásra kerül a puha korlát a következőképpen: 
16.7 - 12.5 = 4.2 (tehát több mint 3)
4.2 – 3.0 = 1.2 (ez a 3 feletti rész)
1.2 x 50% = 0.6 (felezni kell a 3 feletti részt)
Így tehát a játékos új Hendikepje nem 16,7-re, csupán 16,1-re romlik. 

Kemény korlát: Ez korlátot szab a Hendikep növelésének oly módon, hogy a Hcp a puha korlát alkalmazása után sem haladhatja meg az Alsó Hendikep Index értékét több mint 5,0 egységgel. Tehát a játékos Hendikepje semmiképpen sem mehet a saját Alsó Hendikep Indexe + 5 fölé.
Példa a kemény korlátra:  Egy adott játékos Alsó Hendikep Indexe: 12.5, a játékos új Hendikepje az utolsó 20 eredmény legalacsonyabb 8 átlagából számolva 19,7-re változna, de ekkor alkalmazásra kerül - először a puha - majd a kemény korlát is a következőképpen:
19.7 - 12.5 = 7.2 (tehát több mint 5)
7.2 – 3.0 = 4.2 (ez a 3 feletti rész)
4.2 x 50% = 2.1 (felezni kell a 3 feletti részt, lásd puha korlát)
12.5 + 3.0 + 2.1 = 17.6 ennyi lenne az új hcp, de a 17,6 több mint 5 egésszel nagyobb mint a játékos Alsó Hendikep Indexe (12,5), így alkalmazásra kerül a kemény korlát is 12,5 + 5,0 = 17,5
Így tehát a játékos új Hendikepje: 17.5, mert 12.5 + 5.0 = 17,5


6. Mekkorát tudok egyszerre javítani, illetve módosulhat-e a félévvel ezelőtt elért SD-m?

Szinte “bármekkorát” és Igen! ?
Bővebben: Az Új WHS rendszerben amellett, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb Hendikep rontásokat is elszenvedhetünk, természetesen nagy Hendikep javításokat is elérhetünk. De a WHS - mint ahogy a rontások esetében - a javítások kapcsán is valamiféle gátat kíván szabni, ezért alkalmazza a kiugró eredményeket követő extra korrekciót (méghozzá visszamenőleges hatállyal). 

Példa: Tehát, ha például egy adott játékos Hendikepje 15,5 és egy versenyen 10-zel vagy még többel jobb eredményt (SD) ér el, tehát pl. 5,5-öt vagy kevesebbet, ez esetben a WHS rendszerben az elmúlt 20 versenykörének valamennyi(!) eredményét (SD-jét) visszamenőleg(!) csökkenteni kell 2.0-val (ezáltal a következő hcp csökkentése lényegesen nehezebbé fog válni).
Amennyiben a játékos egy versenyen “csak” 7.0 - 9.9 közötti értékkel üt jobbat mint a Hcp-je, az esetben a legutóbbi 20 versenykörének SD értékét “csak” 1.0 értékkel kell visszamenőleg csökkenteni. Természetesen amennyiben a játékos egy adott versenyen 7.0 értéknél kevesebbel üt jobbat mint a Hendikepje, az esetben nem kell visszamenőleg semmilyen korrekciót alkalmazni.

--- --- ---

Hát, ennyit hirtelen az WHS rendszerről, őszintén reméljük, hogy sikerült sok kérdésre válaszolni, illetve néhány sötétebb részletre rávilágítani.
Természetesen, amennyiben valaki továbbra is csak golfozni szeretne az sem baj ?  a GOLFiGO majd kiszámolja “helyette” a pontos Hendikepjét ?

Reméljük, hogy mindenki számára (többé-kevésbé) érthető, hogy mire is kell majd számítania az új szezonban. Hogy az új WHS rendszer jobb vagy rosszabb lesz-e a jelenleg alkalmazottnál azt természetesen majd csak a használata után tudjuk meg, egy azonban biztos, akár tetszik, akár nem, a következő években ez fogja meghatározni a hazai és a világ amatőr játékosainak versenygolfját így tehát egyáltalán nem árt, ha többé-kevésbé tisztában vagyunk a működésének alapjaival.

--- --- ---

Frissítés:
Köszönjük szépen Bodor Tibor Tanár úr (Hcp és Course Rating Bizottság) értékes kiegészítését:

Jó a cikk, szépen összefoglalta a lényeget. Egy fontos információt még hozzátennék
A hendikep index javítása vagy rontása nem kizárólag az utolsó versenyen elért eredményen múlik. Hiába játszottunk jól, előfordulhat, hogy nem változik a hendikepünk, sőt akár ronthatunk is.  Megfordítva, egy rosszabb eredmény nem feltétlenül jelent rontást. Mindezek attól függenek, hogy milyen eredmény esik ki az utolsó 20-ból, illetve a legjobb 8-ból, és hová kerül be az új eredményünk.


Fotó: Kállay Tamás

2020.10.14.

Hozzászólások