Mennyi az annyi?

HCP előnyök és hátrányok


- Véh Balázs VBlogja -

Gyakori téma a klubházakban és a golffal foglalkozó webes fórumokon, hogy egyes játékosok hendikepje nem fedi a valós játéktudást. Mivel ez a vélt vagy valós feltételezés számos, a játék szellemiségével nem összeegyeztethető konfliktus forrása lehet, saját okulásomra úgy döntöttem, utánajárok, hátha feldolgozta már valaki tudományos objektivitással a kérdést. 

Így találtam rá John Wesson, The Science of Golf című könyvére, ki is csengettem érte a Google-nak 5814,- konvertibilis magyar forintot és átrágtam mind a 281 oldalát, a hendikeppel foglalkozókat többször is. Nem mondanám olvasmányos irodalomnak, inkább száraz és tudományos matematika. Minő szerencse, hogy anno angolul tanultam felsőbb szinten analízist, így most megpróbálhatom megosztani a nagyérdeművel a lényeget, mellőzve a valószínűség, várható érték, szórás, normál eloszlás és hasonló unalmas terminológiákat.

Hadd kezdjem a lényeggel, a mintegy 150 éve indult és folyamatos javításokon átesett HCP rendszer azért jött létre, hogy tudástól és képességektől függetlenül azonos esélyt biztosítson a versenyzőknek a győzelemre a nettó elszámolásban, akár egymás ellen match play-ben, akár a pálya ellen stroke-ban.
Szinte általános tévedés az amatőr golfozók között is, hogy a hendikepjüket azonosítják a játéktudásukkal, és elvárják maguktól annak konstans elérését. Ez bizony sok frusztráció okozója lehet, a HCP ugyanis körülbelül a par feletti átlagos ütésszámunk 80 százalékánál van, azaz nem a tudásunk tükre, hanem a bennünk lévő potenciálé. Magyarul, aki átlag 95 körül üt egy par 72-es pályán, annak a Playing HCP-je ugyanitt reálisan 18-19 körül kéne, hogy legyen! 

Vannak persze, akik szinte naponta gyakorolnak és gyorsan fejlődnek. Ez különösen a téli időszakot követően eredményezhet megtévesztően magasnak látszó HCP-t. És sajnálatos módon az is előfordul, hogy valaki sok időre kiesik a játékból, majd a visszatérését követően csalókán alacsony az index-e. És hát hallottam olyanról is, hogy valaki a kezdő HCP-jét nem valós score kártyákra, hanem bemondásra kapta…

Jó hír, hogy kellő számú HCP módosító kanyar után a mutató mindig beáll a helyes értékre. De ez a mennyiség nem kevés, példaképpen egy reálisan 17-es hendikepű versenyző egy tévesen megállapított 3 ütésnyi előnyt körülbelül 20 játéknap után hoz helyre. Köztudott, hogy a romlás lassabb, mint a javulás, így ugyanennek a 3 ütésnyi tévedésnek a kijavításához nagyságrendileg 60 kanyarra van szüksége annak, aki alacsonyabban van a reálisnál.

Bár evidens, mégis sokan nem tudják, hogy minél magasabb a HCP, annál nagyobb a szórás az egyes eredményekben. Egy 26-os hendikepű játékos szórása másfélszer akkora, mint a nullásé. Az idehaza is használt brit szisztémában a scratch (azaz 0 HCP-jű) golfozó átlagosan minden második alkalommal, egy átlagosnak mondható 15 körüli HCP-s nagyjából minden nyolcadik játéknapján, míg egy 30 hendikepes csak 14-ből egyszer játssza meg a hendikepjét! Akire ez nem stimmel, az bizony nincs a helyén!

És akkor most jön a meglepetés! Hazai klubokban általános, de külföldön sem szokatlan, hogy a tagok között szervezett match play bajnokságokon manipulált hendikepeket alkalmaznak. Nem ritka a 2/3-os szabály, de találkozni felezőssel is. Átrágtam magam szabálykönyvön, hogy felleljem ennek eredetét, de igyekezetem nem járt sikerrel. Pusztán egy esetben ruházza fel az R&A a Bizottságot azzal a lehetőséggel, hogy döntetlen állás esetén kizárólag a rájátszásra meghatározott szakaszokon ne érvényesítse a pálcikákat. Másra nem. Sok-sok kutatás után arra jutottam, hogy ennek a hendikep különbség csökkentésnek az a kiinduló pontja, hogy az alacsonyabb HCP-jű játékosok egója nem bírta elviselni a kisebb játéktudású versenytársakkal szemben elszenvedett vereségeket. Pedig hát hadd utaljak vissza az elejére, a HCP rendszer lényege az azonos esélyek biztosítása! Na de mi is volna a beígért meglepi? 

forrás: John Wesson, The Science of Golf

Az ábra azt mutatja meg, hogy a két szélsőséges tudásszintű játékos milyen valószínűséggel ér el bizonyos ütésszámot az egyes szakaszokon. Ezeket a valószínűségeket összevetve nemhogy a magasabb HCP-jű játékos van előnyben, hanem éppen, hogy a jobb golfozó! Például, ha a két meccset vívó között a különbség 10 pálcika, akkor az alacsonyabb HCP-jű fél győzelmének az esélye több, mint 70%! 

Amennyiben elfogadjuk a fent leírtakat tudományosan alátámasztott tényként, akkor vajon miért van az, hogy mégis gyakran téma a klubházban a HCP egzaktságának kérdése általában annak túl magas vélelme miatt? Hogy lehet az, hogy a meccseket túl gyakran a bruttó rosszabb játékosok nyerik? 
A választ keresve a korábban már említett okok mellett azt is tudomásul kell venni, hogy minél alacsonyabb a hendikep, annál valószínűbb annak helyes értéke, hiszen az csak nagy számú eredményből fakadhat. Minden fenti érvelés is kellően nagy számú adatból indul ki. Aki eljutott a második kategóriába (12 HCP alá), az már szinte biztosan játszott vagy negyven módosítót, tehát az indexe jó eséllyel fedi a valóságot.
Van azonban, hogy a golfozó eddig kevesebb, mint 30-40 HCP módosító versenyen indult, de emellett napi szinten gyakorol és relatíve stabilan játszik. Értelemszerűen a hendikepje akár jelentősen magasabb, mint a valós játéktudása. Arra, hogy ezt versenyeken kiigazítsa, mint láttuk, igen sok alkalom szükséges. Ami -különösen a korona vírus idején- akár hónapokba, évekbe telhet. 

22-es csapdája? Szerencsére nem. Egyrészt az előbb-utóbb bizonyára itthon is bevezetésre kerülő új hendikep rendszer (WHS) érzékenyebben reagál a fenti problémára, és a gyakorló körök lejelentésével viszonylag hamar elérhető ez a 30-40 játék, amivel már jó eséllyel egzakt HCP-t kapunk. 
Addig pedig csupán annyi a teendő, hogy ha valaki érzékeli, hogy a fent leírt sémákba nem illik bele a saját teljesítménye, jelezze ezt a klubjában a hendikep bizottságnak és/vagy a pro-nak, és versenyen kívül is lesz módja HCP módosító round-okra pusztán a többiekkel szembeni fair play érdekében! 
Nem is beszélve arról, hogy ezekben az ínséges, versenymentes időszakokban a biztonsági előírásokat betartva kiváló lehetőség mutatkozik a kluboknak és az oktatóknak is meglovagolni a reméljük, soha vissza nem térő alkalmat, hogy helyre igazítsák a tagok eltévedt hendikepjeit és szert tegyenek némi bevételre!

(Végül, ha nem szeretnél számolgatni, de elkötelezett híve vagy a fair play-nek és nem akarod önmagadat, és ezzel a játékostársaidat is becsapni, akkor íme a táblázat. Gondolom, a saját átlagait mindenki ismeri, a magyar PHCP-k pedig minden pályára vonatkoztatva megtalálhatók oldalunkon, így belőlük könnyedén visszakereshető az egyéni HCP index.)

átlagos ütésszám (Par72) egzakt PHCP
110 30
109 30
108 29
107 28
106 27
105 26
104 26
103 25
102 24
101 23
100 22
  99 22
  98 21
  97 20
  96 19
  95 18
  94 18
  93 17
  92 16
  91 15
  90 14
  89 14
  88 13
  87 12
  86 11
  85 10
  84 10
  83   9
  82   8
  81   7
  80   6
  79   6
  78   5
  77   4
  76   3
  75   2
  74   2
  73   1
  72   0
  71  -1
  70  -2

 

Fotó: Kispál Helén

2020.04.05.

Hozzászólások