Mennyi? 30?!?

Kihúzott szakasz


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Van úgy, hogy egy szakasz annyira "elszáll", hogy már nem érdemes lejátszani, mert az eredménye a további játékkal nem javítható. Jó lenne kihúzni, azután haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló. Kérdés, mikor lehet ezt megtenni, és mit írjunk ilyenkor az eredménykártyára?

Valamely szakasz státusza stroke play játékformában háromféle lehet:
- Lejátszott szakasz - amit szabályosan befejeztük azzal, hogy a labdát a lyukba ütöttük. Ennek mindig van értékelhető eredménye, a tényleges ütések száma a büntetőütésekkel együtt.
- Befejezetlen szakasz - amikor úgy mentünk tovább a következő szakaszra, hogy a labdát nem ütöttük a lyukba. Ennek töredék eredménye van, ami csak bizonyos játékmódokban értékelhető.
- Le nem játszott szakasz - amikor úgy hagyjuk ki a szakaszt, hogy el sem kezdtük. Ennek egyáltalán nincs, nem is lehet eredménye, így a kártyán az eredmény mezőt üresen kell hagyni. Ilyen szakasszal a kör csonka lesz, eredménye a versenyben nem értékelhető, és (Magyarországon) hendikep módosításra sem fogadható el.

A köznyelvben a befejezetlen szakaszt nevezzük kihúzott szakasznak, mert a kártyán kihúzással jelöljük azt, hogy a szakasznak nincs megjátszott eredménye. Ez csak a Stableford és a maximált ütésszámú játékformában megengedett. 

A kártya kitöltésénél hajlamosak vagyunk túlkombinálni a dolgokat, holott a megoldás egyszerű - ragaszkodjunk ahhoz, ami valójában történt. Ez minden esetben működik:
- Ha a labdát beütöttük a lyukba, akkor a ténylegesen megjátszott eredményt rögzítsük a kártyára. 
- Ha a labda nem jutott el a lyukig (mert pl. felvettük), akkor a szakaszt a kártyán húzzuk ki. Semmiképp ne hagyjuk az eredmény mezőt üresen.

A golfozó nem matek házi feladatok megoldása céljából megy ki a pályára, hanem golfozni. A kártya kiértékelése nem a játékos, hanem a Bizottság feladata, amit ha számítógépes rendszer lát el, akkor annak így kell számolnia:
- Stableford játékban /a/ a lejátszott szakasz eredménye nettó dupla bogi ütésszám alatt a megfelelő Stableford pont, attól kezdve nulla; /b/ a kihúzott szakasz eredménye nulla.
- Maximált ütésszámú játékban /a/ a lejátszott szakasz eredménye a maximált ütésszámig a jegyzett eredmény, azon felül a maximált ütésszám; /b/ a kihúzott szakasz eredménye a maximált ütésszám.

Megjegyzések:
- A nettó dupla bogi értéke =par+pálcikák+2. Pl. 36-os játszó hendikep esetén egy par4-es szakaszon ez =8. Stableford játékban tehát 7 ütésre még jár pont, 8-ra vagy többre már csak nulla, akárcsak a kihúzott szakaszra.
- A maximált ütésszámot a Versenykiírásban kell meghatározni. Ez lehet fix pl. 10, vagy egy relatív érték, pl. nettó dupla bogi, vagy dupla par, vagy par+5. Ha pl. a maximált ütésszám par+5, akkor az ütéskorlát 8, 9, 10 lesz, a partól függően. Maximált ütésszámú játékban az eredménybe ennyi számít be, ha ennél több ütést jegyeztünk a kártyára, vagy a szakaszt kihúztuk.

Érdekességek:
- A Szabályok elnézően kezeli az eredményeket olyan szakaszokon, ahol annak már nincs jelentősége, feltéve hogy a pontatlanság ezen nem javít. Lejátszott szakaszok is kihúzhatók, ha az eredmény nettó dupla bogi, illetve maximált ütésszám felett van. Befejezetlen szakaszokra is lehet kihúzás helyett nettó dupla bogi, illetve maximált ütésszám feletti eredményt jegyezni.

A labda felvétele:
Elvárás, hogy ha a szakaszon megjátszott ütések száma eléri a nettó dupla bogit, vagy túllépi a maximált ütésszámot, akkor a játékos ne játsszon tovább, vegye fel a labdát, és a befejezetlen szakaszt húzza ki. Hátránya, hogy némi fejszámolást igényel.
- Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább ne húzzuk ki a szakaszt, hanem játsszuk le, és írjuk a kártyára a tényleges eredményt.
- Elfogadható, hogy ne vegyük fel a labdát az előírt határnál, ha pl. már csak egy rövid gurítás van hátra. De ha pl. egy par4-es szakaszt balra két OB-val és jobbra egy vízzel kezdünk, és a hetedik ütéstől a green még mindig legalább 200 méterrel messzebb van, akkor tovább játszani nem csak frusztráló, hanem a játék indokolatlan feltartásának is minősíthető.

Hibrid versenyeken:
- Amikor a kategóriák értékelése nem egységes, pl. bizonyos kategóriákat (pl. bruttó) teljes ütésszám, másokat (pl. nettó) Stableford pont szerint értékelnek, akkor a szigorúbbhoz kell igazodnunk.
- A fenti példában a hagyományos stroke play játékformában kell játszanunk, vagyis nem lehet befejezetlen szakaszunk. Ha mégis kihúzunk szakaszt, akkor az eredményünk nem lesz értékelhető a teljes ütésszámra értékelt kategóriában, tulajdonképpen onnan ki leszünk zárva. Azonban a Stableford értékelésű kategóriában az eredményünk mindenképpen értékelhető lesz, akár van kihúzott szakaszunk, akár nincs, mert ott a kihúzás elfogadott.


Fotó: Kállay Tamás

2022.06.24.

Hozzászólások