Mennyi? 10,5! Mi 10,5? Mi mennyi?

Mit jelent a greensebesség és hogyan mérik


- Bodor Tibor, Tanár úr írása -

Stimpmeter!

Így hívják azt az eszközt, amellyel a green sebességét mérik. Nevét feltalálójáról, E. S. Stimpson-ról kapta, aki mellesleg golfozóként Massachusetts amatőr bajnoka, és a Harvard golf csapatának kapitánya volt.

Az ötlet onnan származott, hogy az 1935-ben az Oakmont pályán játszott US Open versenyt +11 eredménnyel már meg lehetett nyerni. Nem csoda, olyan green-ek voltak, hogy a lyukra pöccintett labda legurult a green-ről. Stimpson meggyőződése volt, hogy a green-ek túl gyorsak voltak, és ennek bizonyítására találta fel azt az eszközt, amivel a sebesség egzakt módon mérhető.

A szerkezet lényege egy fix hosszúságú lejtő, amin a labda legurul anélkül, hogy meg kellene lökni, mert bizonyos lejtőszög esetén pusztán a gravitáció hatására magától elindul. Ez garantálja, hogy a mérés során mindig azonos, pontosan másodpercenként hat láb sebességgel gurul a green-en. A green sebességét az adja, hogy az így „elszabadult” labda hány lábnyi távolságra gurult.

A mérést hatszor el kell végezni, egy adott irányból és az ellenkező irányból is külön-külön háromszor. Vízszintes területen ezek átlaga a green-re jellemző sebesség. Lejtős green-en a mérést lejtőnek lefelé, és emelkedőnek felfelé kell elvégezni, és ebből súlyozott átlagot kell számolni.

Nincs golf szabály, amely előírna bármilyen kötelező green sebességet. A legfőbb íratlan követelmény a játszhatóság. Az USGA ajánlása szerint az amatőrök számára fenntartott nyilvános golfpályákon a javasolt sebesség 4,5 és 8,5 között van, ebből az alsó határ a lassú, a felső a gyors green jellemzője. A közepes sebesség 6,5 láb, majdnem pontosan 2 méter. Kifejezetten a US Open számára ajánlott sebesség 6,5-10,5 között van, 8,5 átlaggal. Manapság profi szinten divat ennek egy kicsit fölé menni, de a 11 már határozottan gyorsnak számít.

Befejezésül két érdekesség:
– Az USGA által hitelesített stimpmeter nincs kereskedelmi forgalomban, boltban nem kapható.
– A stimpmeter születését ihlető Oakmont pálya green sebességét 13-15 között mérték, amivel a világ leggyorsabbjai közé tartozik.


Fotó: Pinterest

2019.08.30.

Hozzászólások