Megegyezés meccsjátszmában

Hogyan "húzhatjuk át" magunkat a lassú csoporton?- Bodor Tanár úr jegyzete -

Kérdés: Egy meccsjátszmában az egyik páros úgy dönt, hogy megelőzi az előtte haladó lassú párost. Az áthaladás gyorsítása érdekében megállapodnak, hogy az érintett szakaszt felezik, azaz megegyeznek a döntetlenben, és további játék nélkül áttérnek a következő szakaszra. Megtehetik?

Válasz: Ez esetben nem.

Meccsjátszmában számos lehetőség van az ellenfeleknek az eredménnyel kapcsolatos megegyezésre, de nem korlátlanul:

(a) Megállapodhatnak a szakasz felezésében, de csak miután a szakasz lejátszását már megkezdték. Megkezdésnek az számít, ha bármelyik játékos legalább egy ütést megtett a szakaszon. Ez esetben a szakasz felezése teljesen szabályos és megengedett.
(b) Viszont tilos egy szakaszon döntetlenben megegyezni, ha a játékot a szakaszon még nem kezdték el.
(c) Az ellenfél soron következő ütését csak előre lehet megadni. A folyamatban lévő ütés megadása automatikusan a következő ütésre lesz érvényes, hacsak a labda nem megy a lyukba, mert akkor a megadás tárgytalan.
(d) Azonban a szakasz vagy meccs, ha még nem dőlt el, megadható akár mielőtt a megjátszása elkezdődött volna, akár a megkezdése után.
(e) Tilos megállapodással a meccset befejezettnek tekinteni, pl. a 12-es szakaszon, noha az eredmény szerint még nem dőlt el. Tessék vagy lejátszani, vagy megadni.
(f) Tilos megegyezni szakaszok egymásnak kölcsönös megadásában a meccs lerövidítése érdekében. Nem megengedett mondjuk két szakaszt úgy kihagyni, hogy az egyiket az egyik fél megadja a másiknak, a másikat pedig a másik fél az egyiknek.
(g) Szabad megállapodni a játék abbahagyásában. Ez esetben a meccs eredménye nem dőlt el, és függőben van. Ha bármelyik fél folytatni akarja, azzal a megegyezésnek vége, és a másiknak is folytatnia kell.
(h) Tilos előre megegyezni abban, hogy egy szabályt figyelmen kívül hagynak, pl. hogy a fél méternél rövidebb gurításokat automatikusan megadják egymásnak.
(i) Tilos megegyezni abban, hogy valamilyen büntetéstől eltekintenek, pl. szabálytalan eszköz (távolságmérő) használata esetén. A büntetés szándékos kihagyása egyébként megegyezés nélkül is tilos.

A lényeg, hogy előre nem lehet megegyezni az eredmény, a szabályok, a büntetések manipulálása érdekében. Ennek büntetése kizárás, amely mindegyik játékosra vonatkozik, aki a megegyezésben részt vett. Akkor is, ha a játékban még nem került sor a megegyezés alkalmazására.

Kivéve, ha a megállapodást még a játék megkezdése előtt visszavonták. Illetve mentő körülmény még az lehet, ha valóban jóhiszeműen cselekedtek, a tiltásról tényleg nem tudtak, és nem előre megfontolt szándékkal, tudatosan szegték meg a szabályt. Ez esetben a meccs eredménye a pályán elért eredménnyel érvényes.


Fotó: GolfMonthly

2020.08.01.

Hozzászólások