Még kilenc szakasz és szálloda?

Kormánykoncepció a Pannonia Szíve fejlesztésiprogramHatalmas beruházás kezdődhet meg a Pannonia Golf & Country Clubban és környékén az elkövetkezendő években. Az alábbiakban a kormány által jóváhagyott "Pannonia Szíve" turizmusfejlesztési koncepcióból mutatjuk a máriavölgyi golfpályát és közvetlen környékét érintő terveket, amelyek öt - egymást követő - ütemben válhatnak valóra.

PANNONIA GOLF & COUNTRY CLUB ÉS AKADÉMIA

A fejlesztés háttere:

Magyarországon a golfpályák száma alacsony, miközben pl. Ausztriában 100-nál is több működik. A golfturizmus presztízs sport, célcsoportja magas költési hajlandóságot mutat. A golfpályák építése jó lehetőséget jelent a környezetileg leromlott területek újjáépítésére, felélesztésére, tájsebek kezelésére, ugyanakkor a működtetés környezeti károkat okozhat, amennyiben nem fordítanak kellő figyelmet a természeti értékek megóvására. A golfpályák létesítését befolyásolják a földrajzi és éghajlati adottságok is. (Magyar Turisztikai Hivatal, 2005.) A régióban két golfpálya működik: Tatán és Alcsútdobozon.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia ajánlása szerint elsősorban magántőkéből kell megvalósulnia a fejlesztéseknek, és kiemelten kell törekedni a környezeti terhelés minimalizálására, illetve a különféle feltételek betartatására. A golfpályák száma Magyarországon korlátok között tartandó. A program keretében egy már régóta működő golfpálya továbbfejlesztéséről van szó a minőségi turizmus erősítése érdekében.
A golf, mint sportolási lehetőség hazánkban is egyre inkább köztudatba kerül, részben a 2016- os Nyári Olimpiának köszönhető, amikor újra bekerült az olimpiai sportágak közé.

A projekt célja:

A golfsport népszerűsítési folyamatának további erősítése, és kiemelten a fiatal (magyar, illetve nemzetközi) sportolók nevelése céljából bentlakásos nemzeti és nemzetközi golfoktató akadémia létesítése javasolt a golfklub területén 20 szobás golfszállással (tanulók és oktatók részére). A cél egy olyan nemzetközi színvonalú létesítmény kialakítása, amely a régiós idegenforgalom golf és szabadidő ágazat keresletnövekedésének színvonalas kielégítését is lehetővé teszi hosszútávon fenntartható, gazdaságilag sikeres üzemeltetési modellel.

A projekt szakmai, műszaki tartalma:
A komplexum továbbfejlesztésének a következő fő elemei vannak

- Új, 9 lyukú golfpálya szakasz egy teljes, 2x18 lyukú olimpiai és nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas sportkomplexummal.
- Multifunkciós szabadtéri rendezvényközpont a helyi kulturális értékek és termékek bemutatása céljából.
- Egészségturisztikai, rekreációs központ a klub sportolói és látogatói számára.
- Resort jellegű üdülőközpont a többnapos tartózkodást célzó, minőségi vendégkör számára. Emellett a központ területén a golfklub és a térség értékeit, hagyományait bemutató létesítmény (pezsgőkultúra felhasználásával kifejlesztett kozmetikai, szépészeti termékek bemutatása és alkalmazása), specifikusan a golfturizmus szereplői számára.

A megvalósítás az alábbi ütemezésben valósulhat meg:

1. Ütem

Célok:

– A golfsport, mint olimpiai sportág népszerűsítési folyamatának erősítése egy nemzetközi színvonalú akadémia központ létrehozásával, kiemelten a fiatal magyar és környező ország béli sportolók nevelése.
– A meglévő, nemzetközi előírásoknak megfelelő golfpálya létesítményeinek kiegészítése egy bentlakásos oktatási központként működő golf-szállás létrehozásával (kb. 20 szoba, 40 fő férőhely kapacitással, tanulók és oktatók részére).

Fejlesztési lépések:

– Sportgyep gondozó képzési centrum (oktató termekkel és gyakorlati képzést biztosító tangyepekkel, bemutató terekkel) kialakítása.
– Hosszú távú, a fenntarthatóság feltételrendszeréhez, üzemeltetéshez szükséges infrastrukturális csatlakozások kiépítése, fejlesztése (gáz, csatorna, internet).
– Bentlakásos golfakadémiai oktatótermek, szállás 20 szoba, 40 fő kapacitással.

2. Ütem

Célok:

– Az nemzetközi golfoktató központ által generált és a regionális fejlesztésekhez kapcsolható növekedő gasztronómiai kereslet kielégítése.
– A magyar és nemzetközi golfesemények magas színvonalú kiszolgálásához, valamint a beutazó golfturizmus igényeinek kielégítéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése (korszerű öltöző, bag tároló és golfautó port kialakítása).

Fejlesztési lépések:

– Vendéglátás infrastruktúra bővítése (tankonyha, előkészítő, termelő helyiségek és raktárak)
– Golfsport szolgáltatások kiszolgáló helyiségek kialakítása, e-mobilitás infrastruktúra, (e-kerékpár, töltőállomás).

3. Ütem

Célok:

– A golflétesítmény bővítése, a térség egyedi turisztikai vonzerejének és az egy látogatóra eső vendégéjszakák számának növelése érdekében.
– Nemzetközi sportrendezvények megvalósításához szükséges infrastruktúrafejlesztés. Az Etyek-Alcsútdoboz összekötő útvonalon az út mindkét oldalának keresztirányú összekapcsolása a projektfejlesztési igényeknek megfelelően.
– Bentlakásos golfakadémia, az oktatási központ bővítése oktatói szállásokkal.

Fejlesztési lépések:

– Kiegészítő 9 lyukú golfpálya-szakasz építése.
– Oktatói szállások kialakítása, legalább 3 apartman, összesen 18 fő férőhely kapacitással.
– A meglévő golf-sportkomplexum és a fejlesztendő területek összekapcsolása az Etyek-Alcsútdoboz útszakasz keresztezésével (híd vagy alagút).

4. Ütem

Célok:

– A Pannónia Szíve térség egyéb turisztikai látványosságainak megismerését, a többnapos tartózkodást célzó, szálláshely-kapacitások bővítése.
– A tervezett üdülőterület központjában a régió értékeit, hagyományait bemutató szolgáltató központ kialakítása.
– Funkciója: a térség hagyományos szőlészeti termékeinek bemutatásán keresztül a pezsgőgyártási kultúrák felhasználásával kifejlesztett kozmetikai, szépészeti termékek, kezelési eljárások alkalmazása.

Fejlesztési lépések:

– Üdülőpark kialakítása a golfpályához vezető történelmi platánsor mögött fekvő területen: legalább 20 tájba illő üdülőépület, legalább 100 fő férőhely kapacitással.
– Az üdülőpark központi részén rekreációs és bemutatóközpont kialakítása, közvetlen kapcsolódási lehetőséggel egy egyéb turisztikai útvonalakhoz (gyalogos túra és kerékpárút).
– Golf-üdülőházak fejlesztése közvetlen panorámával a Máriavölgyi golf központra, közútkapcsolattal, legalább 25 üdülőház és 150 fő férőhely kapacitással.

5. Ütem

Célok:

– A régió fejlődő idegenforgalma által generált növekvő golfsport és szálláshely szolgáltatási kereslet további növelése.
– Új 9 lyukú golfpálya szakasz építése, egy teljes 2x18 lyukú olimpiai és nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas sportkomplexum létrehozásával.
– Multifunkciós szabadtéri rendezvényközpont fejlesztése: infrastrukturális háttér kialakítása további lehetőség a helyi kulturális értékek és termékek bemutatására.
– Egészségturisztikai, rekreációs központ kialakítása, a kereslethez illeszkedő profilú és mennyiségű szálláskapacitás bővítésével.

Fejlesztési lépések:

– Rekreációs hotel építése egészségügyi szolgáltató központtal.
– Golf mindenkinek: golf kaland- és élménypark kialakítása.
– A kiegészítő 9 lyukú pályaszakasszal párhuzamosan, kapcsolódó moduláris elrendezésű üdülőépületek fejlesztése.
– Az etyeki térség elsősorban kiránduló, kerékpáros, egészségvédő turizmust támogató, többcélú biotermék bemutató központ („Alcsútdobozi biopiac a tiszta termékvilágért”) kialakítása.
– A kapcsolódó létesítmények üzemeltetési és szolgáltató hátterének biztosítása.

HOTELFEJLESZTÉS

A fejlesztés háttere:

Az elegáns Pannónia Golf & Country Club, a híres látogatókat biztosító Korda Filmpark vagy az etyeki bor és pezsgővidék vendégei számára javasolt egy ötcsillagos, 80-100 szobával rendelkező, elegáns szálloda építése, melynek egyik optimális helyszíne lehet Alcsútdoboz.

A projekt célja:

A fejlesztés célja, hogy a növekvő turisztikai vonzerővel rendelkező helyszínt ne csak megőrizze, hanem fejlessze, szezonalitását megszűntesse, és alkalmassá tegye arra, hogy az Alcsútdobozra érkező turisták magas színvonalú szolgáltatásokat vehessenek igénybe az év 365 napján. A 80-100 szobás szállodakomplexum épülete a térség arisztokratikus jellegéből adódóan klasszicista stílusban készülne el. Az épületnek illeszkednie kell a környezetéhez, mégis egyedi, de nyugodt, elegáns atmoszférával kell bírnia. Az épületet körülvevő kertnek szintén klasszicista stílusúnak kell lennie.

Klasszicista kert (látványterv)

A szálloda jellegét tekintve wellness-kastélyszálló. Célcsoportja a nyugodt környezetre vágyó, tehetős és igényes vendégkör, mely csoport igényeire alapozva szükséges meghatározni az épület jellegét, a beépített anyagok minőségét, kínált szolgáltatásait.

Az alábbi célcsoportok azonosíthatóak a szálloda kapcsán:
- golfturizmus szereplői, azok családtagjai, hozzátartozói, személyzete;
- konferenciaturizmus szereplői;
- filmipar szereplői;
- szépségipar szereplői (azon vendégkör, amely megfizeti a legmodernebb technikával rendelkező beauty-szolgáltatásokat, szívesen vesz igénybe több napos tisztítókúrákat, kezeléseket).
- Sportdiplomácia, sportturizmus szereplői

Szállodai szoba (látványterv)

A Pannonia Szíve Turizmusfejlesztési Koncepció teljes anyaga (318 oldal) elérhető ITT 

2019.11.06.

Hozzászólások