Maximális Extázis

Teltház a Klubcsapat Bajnokságon


- Huszti György írása -

A pénteki gyakorlónappal kezdetét veszi a XXIII. Magyar Klubcsapat Bajnokság a Pannonia Golf & Country Club versenypályáján. A Bajnokság táblás házzal zajlik majd, hiszen végül 12 klub, maximális 18 csapata adta le nevezését (így tehát 108 játékos versenghet idén a klubjaik részére kiírt klubranglista pontokért, illetve a jövő évi kedvezményekért).

Négy hazai klub tehát 2 csapattal, míg a Zala Springs Golf Resort 3 csapattal - itt egy pusztán hölgyjátékosokból álló csapat is -  képviselteti magát a szövetségi megmérettetésen.
A csapatok elnevezései a következők:
Bakonyi Betyárok
Balaton I.
Balaton II.
Birdland
Continental I.
Continental II.
Hencse National
Highland I.
Highland II.
MidAm
Old Course
Old Lake Hödlmayr I.
Old Lake Hödlmayr II.
Pannonia
St. Lőrinc
Zala Springs Gémek
Zala Springs Kócsagok
Zala Springs Ladies Day

 

Az alábbiakban megpróbáljuk áttekinteni a legfontosabb információkat az idei versengés kapcsán:

Általános szabályok:

- Maximált ütésszámra játszott StrokePlay (az adott szakasz PAR értéke + 5 ütésig).

- Minden csapat részt vesz mind a Bruttó (Stroke), mind a Nettó (Stroke-Hcp) kiértékelésben.

- A csapatok 6 főből állhatnak (olyan játékosok vehetnek részt a versenyen, akik az adott klub elsődleges klubtagjai legalább 2023. június 1. óta).

- A verseny egyetlen játékos számára SEM hendikepmódosító.

- A 6 játékos három párost alkot, mindhárom páros eredménye beszámítódik a klubcsapatok összeredményébe (ezúttal tehát nincs kieső eredmény).

- 2 páros FourBall játékformában játszik (a páros mindkét tagja a saját labdájával játszik, az adott szakaszon jobb eredmény a páros eredménye.) A FourBall párosok esetében (a Nettó kiértékelés miatt)  szükséges, hogy minden szakaszon  beazonosítható legyen az eredmény (így tehát mindkét játékos valamennyi szakaszeredménye külön-külön oszlopban vezetve legyen az eredménykártyán, illetve az Online LiveScore-ban, ez utóbbiban egyébként a már szokásos innovációt felhasználva két különböző szín (mandarin/antracit) jelzi, a versenyt asztali számítógépen követő nézők számára, hogy mely játékos ütötte az adott score-t).
Figyelem, tekintve hogy a páros két tagja között a maximális PHCP különbség nem haladhatja meg a 18-as értéket, így ha a páros egyik tagja legalább két ütéssel jobb eredményt ér el adott szakaszon (pl. 4, illetve 6) mint a másik, az esetben a páros adott szakaszon gyengébben teljesítő tagja akár nyugodtan fel is veheti a labdáját (kihúzás) a játék gyorsítása érdekében.

- 1 páros GreenSome játékformában játszik (a páros mindkét tagja elvégzi a szakasz kezdőütését, majd utána az általuk jobbnak ítélt kezdőlabdával felváltva játszanak az adott szakasz befejezéséig).

- A versenyben 36.0 HCP Index értéket meghaladó hendikeppel rendelkező játékos nem vehet részt. A FourBall párosok esetében a páros két játékosa közötti Playing HCP különbség nem haladhatja meg a 18-as értéket (lásd fentebb). 

- A 6 játékosnak nem muszáj mindkét napon ugyanazzal a párral teljesítenie a versenyt (mind a párosok összetétele, mind a játékforma változtatható). A második versenykörre az összeállításban pozíciót cserélni az első versenynap 17:00 óráig, vagy az ezután beérkező játékos csoportok (Flight-ok) esetén a saját csapaton belül induló utolsó Flight beérkezését követő legkésőbb 10 percen belül lehet. Az esetleges pozíció-cserét az adott csapat kapitánya jelezheti írásban, személyesen átadva a Versenyigazgató kezeibe a kitöltött dokumentumot. Amennyiben nem érkezik be változtatási kérelem, az esetben a nevezéskor leadott párospartner, illetve sorrend érvényes a második versenykörre is.

- Tekintve, hogy a csapatok a leadott 6 főből szabadon összeállíthatóak, így, ha valaki a két versenykör között megsérül vagy lebetegszik, még akkor sem esik ki a csapata. Ugyanis a versenyfeltételek még 4 játékos esetén is teljesíthetőek, hiszen a páros FourBall játékforma 1 fővel is érvényes lehet (ebben az esetben végig 1 játékos eredménye fog számítani, aki természetesen csak 1 labdával játszik, így akár 2 játékos is “helyettesítheti” a 2 FourBall párost)

Mit szabad a csapattársaknak és mit nem a verseny alatt:

- Mindkét játékforma esetében a párosok tagjainak ugyanazon dolgok megengedettek, illetve tiltottak, mint egyéni játékban a játékos caddie-je esetében. Azaz például megbeszélhetik a taktikát egymással, kérhetnek és adhatnak egymásnak tanácsot, pl. green dőlésszöge, stb. de figyelem fontos(!) a beállás megkezdésekor már nem állhatnak a játékvonal mögött, azaz nem állíthatják egymást ily módon irányba, nem segíthetnek ily módon a labda nyomonkövetésében, stb. Amennyiben mindez a green-en történik, a játékos még korrigálhat (kiállhat a felvett beállásból), ugyanakkor a green-en kívül ezt már nem teheti meg a játékos, tehát ha a beállás megkezdésekor, vagy utána a párostársa a játékvonal mögött áll, pl. a Drive-nál, vagy a Fairway-en egy nyolcas vas ütéskor, ez minden esetben két büntetőütést von maga után a játékos számára.
Bővebben a 10.2b szabályban olvashattok erről. De, bizonyára már sokan használjátok is a „Rules of Golf” applikációt, ahol minden szabály elérhető digitálisan, magyar nyelven is.

- Egymásnak nem adhatnak kölcsön ütőt játék közben a párostársak pl. egyik fél sem fejezheti be az utolsó 10 cm-es puttot a másik fél putterével, (kivétel ha kettejük összesített ütőszáma nem haladja meg a 14 darabot, de ez nyilván teljesen életszerűtlen).

- Azok a játékosok (és csak azok), akik már befejezték az adott napi saját versenykörüket, minden további nélkül kimehetnek caddiezni a pályára bármely saját csapattagjuk számára, sőt még másik csapat tagjainak is caddiezhetnek, (de ezt azért előtte beszéljék meg a saját csapatukkal) 🙂

Mire érdemes figyelni a FourBall játékforma esetében:

- Egy adott pároson belül a kezdőütés sorrendje (bármely szakaszon) megbeszélés kérdése, tehát kezdhet olyan játékos is, akinek az elütőterülete közelebb van a zászlóhoz (pl. a hölgy játékos a férfi csapattársa előtt). Vagy ugyanígy bármikor puttolhat előbb az a játékostárs, akinek a labdája közelebb van a lyukhoz. 

- Még egyszer, mert ez nagyon fontos: a FourBall játékforma esetén beazonosíthatónak kell lennie, hogy egy adott szakaszon melyik játékos ütötte az adott eredményt, ellenkező esetben a páros, (és vele együtt a csapat is) kizárásra kerül a versenyből. (Adott esetben lehet mindkét játékosnál akár kihúzás is, tehát nem kötelező befejezni a szakaszt (Par+5), de az nem lehetséges, hogy az egyik (vagy mindkét) rublika üresen tátong 🙂

Hogyan kapnak ranglistapontot a klubok:

- A Klubcsapat Bajnokság eredményeiért a játékosok EGYÉNI ranglistapontot NEM kapnak.

- A klubok kapnak klubranglistapontokat az eredmény alapján (a ponttáblázatot lásd a Ranglistakiírás mellékletében).

- Azon klubok esetében amelyek két (vagy három) csapattal indulnak, a klub azon csapata után kapja a ranglistapontokat, amely a Bruttó kiértékelésben előrébb végez. A klub gyengébbik bruttó helyezést elérő csapata (a Versenykiírásnak megfelelően) „elviszi” a megszerzett helyezést az esetleg mögötte végző csapat(ok) „elől” (de természetesen plusz ranglistapontot nem kap az adott klub).

Speciális Pannonia helyi szabályok:

- A pályára vonatkozó Helyi Szabályokat természetesen megtaláljátok a GOLFiGO-ban. Most két olyan helyi szabályra hívnánk fel a figyelmeteket fokozottan, amelyek a Máriavölgyben ritkán megfordulók számára segíthetnek. 

- A 4-es és a 7-es szakaszok között, illetve a 14-es és 15-os szakaszok között fehér színű Out of Bounce (OBI) karók találhatóak, (a másodjára említett szakaszon gyakorlatilag a 14-es elütőtől egészen a green-ig). Azonban ezek a fehér karók csak az egyik szakasz esetében jelentenek out-ot. A 4-esről a 7-esre büntetlenül lehet áttévedni, a másik irányból azonban ez már out, míg a 15-ösről szintén büntetlenül lehet áttévedni a 14-esre, a másik irányból azonban ez már szintén out.

- A 17-es Par3 sziget-green esetében, mindegy hogy a labda átment (elérte a szigetet) és onnan pattant vissza a vízbe, vagy leesett a green-en és átgurult rajta és úgy esett a túloldali vízbe, vagy érintés nélkül átrepült a sziget green felett a túloldali vízbe. Egyik esetben sem, SEMMIKÉPPEN sem lehet a szigeten drop-olni!

Természetesen - a Klubcsapat Bajnokságokon már megszokott módon - a GOLFiGO-ban idén is valósidőben, percről-percre, illetve ütésről-ütésre nyomon követhető minden érdeklődő számára az összesített csapateredmények aktuális állása, illetve tűpontos helyzete.

Jó játékot, jó szurkolást mindenkinek!


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2023.10.10.

Hozzászólások