Mátyás, Herkules oldalán küzd

Az égiekkel megvívott csata


- Huszti György írása -

A European Tour kvalifikációs versenysorozata, talán az egyik legkeményebb kihívás amelyet egy golfozói elé állíthat az élet. A három szintből álló selejtezősorozat végére összesen 252 szakaszt (14 versenykört) kell teljesítenie a legjobbaknak, hogy elnyerjék a szent grált a European Tour kártyát. A harmadik szint 25 legjobb (és velük azonos eredményt elérő) játékosának jár a dicsőség és a kártya, de addig persze nagyon hosszú út vezet. 

Az első stáció, az első szint állomásai amelyre idén szeptemberben és októberben kerül(t) sor, hét ország, kilenc helyszínén. Túl vagyunk már az angol, német, svéd, osztrák és olasz első fordulókon és jelenleg zajlanak az első felvonás utolsó két állomásának küzdelmei a portugália Óbidosban és a franciaországi Hardelot városában. 

A magyar playingpro-k közül néhány hete ketten Ausztriában próbáltak szerencsét, az ebreichsdorf-i megmérettetésen két korábbi Nyílt Magyar Bajnokunk vett részt. Palanszki Benjamin (75, 78, 70) +5 összeredménye azt jelentette, hogy sajnos levágta a cutvonal. Míg Lugosi Tamás sokáig bizakodhatott, de végül a -3 score-ja (69, 73, 66, 77) azt jelentette, hogy “csak” a 46. helyen végzett. A második selejtezőkör (a Top25) eléréséhez négy ütéssel kellett volna jobban játszania.

A mai nappal pedig kezdetét vette az idei European Tour Q School Stage I. utolsó felvonása a franciaországi Neufchatel-Hardelot GC (a gall Top10 klubok tagja) két pályáján, a Par71-es Les Pins (5 919 méter) és a Par70-es Les Dunes (5 335 méter) szakaszain. Baldauf Mátyás, a hazai Profi Bajnokság ezüstérmese már hétfő óta a pálya bejátszával tölti az idejét, és a tegnapi gyakorlókörben elért -4 után, nagy lelkesedéssel és optimistán vágott neki a mai napnak. Ráadásul Matyi volt az első elütő rögtön az első flight-ban nekivágva a küzdelmeknek. Sajnos sem a korai indulás, sem az a tény, hogy kettes flight-ban indult az amerikai Featherstone oldalán nem hozott szerencsét játékosunknak. A reggeli órákban 45 mm eső zúdult a pályára, amelynek jelentős része Matyiék nyakába szakadt, ráadásul a kettes flight, két óra alatt lejátszotta az első kilencet, így a hátsó kilencre túl hamar értek oda és a 13-as szakaszon utolérték a hármas flight-okból álló mezőnyt. Egyik tény sem segített sajnos a játékon. A pálya egyébként nagyon korrekt építésű és a hatalmas esőzés sem tett jelentős kárt benne. Nem túl hosszú pályáról van szó, ugyanakkor rendkívül szűk, alpesi tervezésű és a szakaszok mindkét oldala erdővel határolt. Átlagban nagyjából 30 méter szélességű fairway-ek fogadják a játékosok kezdőütéseit. Ma 30-35 km/órás széllel kellett megküzdeniük Matyiéknak, amely ráadásul még becsapós is volt, mert igazából akkor kezdett jelentős bonyodalmakat okozni, amikor a fenyők vonala fölé emelkedett a kis fehér játékszer. 

A délutáni órákra alábbhagyott a szél és az eső is, ez “sajnos” a vetélytársaknak kedvez. Jelenleg 59-en fejezték be az első kört a 120 fős mezőnyből. Baldauf Matyi +8 eredménye minden bizonnyal a hátsó régióba sorolja a magyar játékost az első napot követően. Bár a körülményekről sokat elmond, hogy az eddig beérkezett versenyzők mindössze 10 százalékának sikerült mínuszt játszania. Matyi még bízhat a jelentős előrelépésben, amelyhez azonban mindenképpen grandiózus javulásra lesz szüksége. Ugyanakkor megkönnyítheti helyzetét, hogy caddie-je egy igazi római Félisten, jó barátja Herkules Zoltán. 

Szűnni nem akaró kíváncsisággal várjuk, hogy Baldauf Matyi mit tud produkálni a hátralévő napokban.
Bonne chance!

EREDMÉNYEK


Fotók: caddie.hu

2019.10.09.

Hozzászólások