Magyarország vöröslik

Mit nekünk te zordon kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája


Vér(vörös) csepp a türkizkék tengerben 

- Huszti György írása -

 

Újabb frissítés (november 1.):

Dietrich Tamás a Magyar Senior Golfozók Társaságának elnöke e-mailben küldte el a különböző ESGA tagországok szenior egyesületeinek belépési kritériumait tartalmazó táblázatot, amelyet elnök úr kérésének megfelelően természetesen a legnagyobb örömmel adunk közre.

A táblázatban (amely tavaly decemberben készült) a 23 jelenlegi tagegyesület belépési kritériumai olvashatóak férfi, illetve női játékosokra bontva (a szürkével szedett részek, azokat a Szenior Társaságokat jelzik, amelyek kizárólag férfi tagokkal rendelkeznek). Természetesen a Magyar Szenior Golfozók Társaságának egyesületébe, bármely hazai női vagy férfi játékos is beléphet (aki már elmúlt 50/55 éves).

Bármennyire is furcsa, az eltérések (a fentebbi táblázat és a Golf Szövetségek válaszai között) egyáltalán nem mondanak ellent egymásnak, tekintve hogy a nemzeti golf szövetségek (ahonnan a válaszok érkeztek) az EGA (Európai Golf Szövetség) tagjai, míg az ESGA a nemzeti golf szövetségek által elismert szenior egyesületek/társaságok érdekvédelmi ernyőszervezete (a táblázat az ide történő belépés kritériumait mutatja).

 

Frissítés (október 30.):

Újabb levelet kaptunk (nem, nem Izlandról) ?
A Svéd Golf Szövetségből érkezett újabb üzenet, ahol olvasták(!) ?múlt heti cikkünket, és a szövetség versenyigazgatója pontosította a korábban - a szövetség PR igazgatójától - érkezett válaszukat. Az legfrissebb válasz szerint Svédországban is (hasonlóan az Európai országok 92%-hoz) 50 éves korban érkezik el a Senior életkor limit.

 


Levelet hozott a “posta”, méghozzá nem is keveset. 

Történt ugyanis, hogy a hét elején szerkesztőségünk gondolt egy nagyot - már-már európai léptéküt - és egy körkérdéssél fordultunk az EGA európai országainak tagszervezetei felé. Kérdésünk roppant egyszerű volt: Az Ő országaikban hány éves korban jön el a “Szeniorság” ideje, avagy hány éves kortól indulhatnánk az adott ország Nemzeti Senior Bajnokságán. 

41 európai országba küldtük el elektronikus levelünket (a Magyar Golf Szövetségbe értelemszerűen nem küldtünk kérdést).

Meglepő(?) módon 40 országból érkezett válasz, csupán az izlandi szövetség döntött úgy, hogy nem reagál vissza (legalábbis mindezidáig), annak ellenére, hogy természetesen oda is közvetlenül a Főtitkárnak címeztük levelünket, és mint minden esetben, náluk is a rövid angol nyelvű írást a saját nyelvükön is megírt köszönettel zártuk, de itt ezek szerint a “þakka þér kærlega fyrir” szöveg nem hozott szerencsét (vagy valami egészen mást jelent a kifejezés izlandiul, és nem azt, hogy köszönjük szépen) ?

A leggyorsabban egyébként a svájci szövetségből válaszoltak (óramű pontossággal) ? bő 10 perc alatt (pedig nem is írtunk az alján svájciul köszönetet) ?

Nos a 40 válasz feldolgozása igencsak meglepő képet mutat:
- Egyrészt, sehonnan nem érkezett olyan válasz, hogy a Női és a Férfi játékosok életkorát külön kezelnék (lásd itthon: a Férfi korhatár 55, míg a női korhatár 50 év), úgy tűnik minden európai ország golféletéből száműzték már a nemi szegregációt ?
- Másrészt, a második döbbenetet az okozta, hogy sehol sem alkalmazzák azt a bizonyos 55 évet.

4 országban ugyanis 60 év a Senior korhatár. Megvizsgálva  a négy országot: (Egyesült Királyság, Írország, Norvégia és Svédország), talán kijelenthető, hogy ezen országok golfozói létszámban, illetve várható élettartamban meglehetősen előttünk járnak (szemléltető ábránkon sötétkékkel színeztük ezen országokat)

A további 36 európai ország Golf Szövetsége, egységesen 50 évben húzta meg a Senior korhatárt: Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Oroszország, San Marino, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna (szemléltető ábránkon világoskékkel színeztük ezen országokat).

Szemléltető ábránkon egyébként sárgával színeztük azt a 4 országot, amelyek nem tagjai az EGA-nak nincs Golf Szövetségük / Golféletük, úgymint: Koszovó, Montenegró, Moldova, Vatikán, míg Izlandot (ahonnan - mindez idáig - nem érkezett válasz) szürkére festettük.

 

Természetesen semmilyen üzenete nincs a részünkről - a hazai hozzáértő golfszakemberek számára - felmérésünk köz(kéz)readásának, mindössze egy érdekes tényt szerettünk volna megismertetni a hazai golfközösséggel.

További szép “szeniorok nyarát” kívánunk mindannyiunknak!

 

Fotó: caddie.hu

2022.10.28.

Hozzászólások