Letört ütőfej

Elszállás majd beszállás a cserepadról


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A Valero Texas Open verseny 3-ik körében a 16-os szakaszon Ludvig Åberg svéd profi golfozó kezdőütése közben a driver megszabadult a fejétől. A fej előrefelé szállt el, nem talált el senkit, nem lett belőle baleset. A labda is jó helyre ment, kissé letért a pályáról, de amikor talajt ért, visszapattant, és felgurult a greenre.

(1) Büntetés nincs, és az ütés érvényes, mivel a játékos a labdára irányuló műveletet ténylegesen végrehajtotta. Akkor is érvényes lett volna, ha az ütés nem sikerül, és az ütőfej messzebbre száll, mint a labda.
(2) Szabály szerint a játékos a versenykörben /a/ játszhat tovább akár a sérült ütővel, akár anélkül, vagy /b/ megjavíthatja a sérült ütőt, vagy /c/ kicserélheti egy másikra.

- Mindegy, hogy a sérülést a játékos idézte elő (pl. ütést vagy próbalendítést végzett az ütővel, az ütőt golftáskába tette vagy kivette onnan, leejtette, rátámaszkodott, eldobta vagy szabálytalanul használta), vagy bárki más követte el, illetve külső tényező vagy természeti erők okozták.
- Azonban szabálytalan használat (abuse) okozta sérülés esetén az ütő nem javítható és nem cserélhető. (Pl. ha a játékos dühében a térdén kettétörte.)

/a/ Egyszerű földi halandónak (amatőr golfozónak) nincs más lehetősége, mint hogy tudomásul veszi a kárt, mivel nincs sem eszköze, sem lehetősége a sérülés javítására, az ütő lecserélésére.
- Ha tovább játszik a sérült ütővel, akkor az szabályosnak minősül akkor is, ha a sérülés miatt már nem felel meg a szabályoknak.

/b/ Az ütő javítása csak akkor lehetséges, ha nem tartja fel indokolatlanul a játékot, tehát a helyszínen legfeljebb néhány percet vehet igénybe. Nem tilos azonban az ütőt javítás helyett javíttatni, vagyis elküldeni szakemberhez, szakműhelybe, ahol a javítást a pályán kívül hajtják végre, majd a játékos (egy-két szakasszal később) visszakapja az ütőt.
- A javítással az ütő (megközelítőleg) eredeti állapotát kell visszaállítani, az ütő teljesítményjellemzői nem javulhatnak.

/c/ A Golf Szabályok nem határozza meg, hogy a sérült ütő milyen más ütőre cserélhető le. Noha a logikus az lenne, hogy ugyanolyanra, a szabály csak annyit mond, hogy "replace it with another club", vagyis hogy helyettesíthető egy másik (tehát bármilyen) ütővel.
- A csereütő gyártmánya, típusa lehet eltérő a lecserélt ütőétől, és a teljesítményjellemzői lehetnek jobbak.
- Sőt, a csereütő lehet teljesen eltérő a lecserélttől. Így egy driver lecserélhető 2-es vasra, vagy 3-as fára. (Teljesen logikus, ha nincs elérhető cseredriver, vagy ami van, nem megfelelő.)
- Ha a játékos a csereütő átvételekor nem adja le a lecseréltet, hanem mindkét ütőt magával viszi, akkor a lecserélt ütőt játékon kívül kell helyeznie.

Profi környezetben a megoldás kézenfekvő. Azonnal rohantak csereütőért, és Åberg a 17-es szakaszt már az új driverrel kezdte. (Később azt mondta, szokatlan volt.)

Megjegyzés:
- Ez a 4.a(2) csereszabály viszonylag új. Régebben korlátozottabbak voltak a csere lehetőségek, leginkább a külső tényezők okozta sérülésekre.


Fotó: Golfmagazine

2024.04.08.

Hozzászólások