Lehet-e csippelni a grínen?

Gyorsabb vagy-e a grínkípernél?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A héten saját szemünkkel láthattuk, hogy a Los Angeles Riviera Country Clubban rendezett Genesis Invitational első napján a 6. szakaszon mindenre elszánt elemek arra vetemedtek, hogy gurítás helyett csippeljenek. Mentségükre azt a gyenge kifogást hozták fel, hogy ott a grín közepén van egy bunker, amin elég nehéz átgurítani a labdát. A golfozó pedig nem kerülget. Sem vizet, sem homokot. Hanem átüti.

Igazuk volt. Nincs golf szabály, amely tiltaná a csippelést a grínen, egyáltalán bárhol a pályán. Sőt, mi több. Azt a 14 szabályos ütőt, amelyet a játékos legálisan felvitt a pályára, bárhol, bármikor, bármire használhatja. Üthet putterral elütőről vagy bunkerből, guríthat driverrel a grínen. Meg amit még el tudunk képzelni.

A kötelező gurítás hátterében az a népi bölcsesség áll, hogy a grín környékén a labdát érdemes alacsonyan tartani. "Keep the ball low" ahogy a művelt skót mondja. Eszerint amikor lehet, gurítsunk, ha az nem megy, akkor csippeljünk, és csak végső esetben forduljunk átemeléshez, ejtéshez.

Ennek alapja egy ősi tapasztalat, hogy az összes ütésforma közül a gurítás a legkevésbé kockázatos. Nem azért, mert az lenne a legkönnyebb, és legpontosabb. Minden ütés jó, ha sikerül. Azonban bármelyikben lehet hibázni, és egy rontott gurítás következménye kevésbé katasztrofális, mint bármilyen más rontott ütésé. Ha egy csippet elrontunk, azt nagyon el lehet rontani.

Nem véletlen, hogy a profik a grín környékéről is inkább gurítanak. Igaz, ehhez olyan minőségű pálya is kell. Külön oktató filmek vannak arról, hogyan csippeljünk 20-30 yard távolságról. Megjegyzem, az én időmben még 7-es vassal tanították a csippet, ha nem kell valamilyen akadályon átemelni a labdát. Én ezt már alább adtam 9-esre. Újabban láttam erre a célra használni hibridet.

Egy szó, mint száz, ha szükséges, bátran csippeljünk a grínről. Főleg, ha gyorsabban tudunk futni, mint a green keeper ?


Fotó: TheFriedEgg

2021.02.20.

Hozzászólások