Legalább 33 WAGR versenykör itthon

Földrengésszerű változások 2022-ben


A Hoffmann - Kötél - Bertényi - Jaczkovics - Sárközi ötösfogat piheni ki egy WAGR versenykör "fáradalmait" (Fotó: Tátrai Béla)

 

- Az MGSZ híre nyomán -

Sarkalatos változások bevezetéséről döntött az év utolsó ülésén a Magyar Golf Szövetség elnöksége. A fejlődés elsősorban a nemzetközi sztenderdekhez jobban igazodó magyar versenysport erősítését célozza. Az újítások a 2022. január 1-jétől érvényes Versenyszabályzat, a Ranglistakiírás, valamint "Az év golfozója" kiírás feltételrendszerét érintik, az átalakulás a versenynaptárra is jelentős hatással lesz.

Az egyik jelentős változás, hogy ranglistaversenyt csak azon klubok rendezhetnek, amelyek golfpályát üzemeltetnek, vagyis a Balaton Golf, a Birdland, a Budapest Highland, a Forest Hills, a Hencse National, az MGC Kisoroszi, az Old Lake, a Pannonia, a Sonnengolf Zsira, a St. Lőrinc, valamint a Zala Springs. Minden golfpályát üzemeltető klub évi két ranglistaversenyt szervezhet (a rendezési jog nem adható át).

A ranglistaversenyeken HCP Index limit kerül bevezetésre, amelyek jövőre a férfi golfozók esetén 24.0 hcp, a női golfozóknál 30.0 hcp-nél került megállapításra. Ezen HCP Index feletti golfozók is indulhatnak a ranglistvaversenyeken, de Ők egyrészt nem szerezhetnek ranglistapontokat, másrészt külön "nem ranglista" kategóriában (és külön eredményhirdetéssel) mérkőzhetnek csak meg egymással. A ranglistapontok megszerzésének esetében megszűnik az eddig alkalmazott kétféle módszer (12 HCP alatt és felett), így mindenki a konkrét ütésszáma alapján (a ranglistaversenyeken maximált ütésszám (PARérték+5) alapján) gyűjthet ranglistapontokat. Változás, hogy a ranglistaversenyeken a kluboknak a ranglistaversenyen résztvevő játékosok számára kötelező bruttó összes (Stroke) kategóriában 1-3. helyezettet hirdetni és díjazni, ugyanakkor a nettó kategóriák (Str-Hcp) pontos kijelölését és díjazását az MGSZ az aktuális rendező klubra bízza.

Egy adott játékos (az Összetett (OverAll) kategórián kívül) legfeljebb egy ranglista kategóriában, illetve további egy ranglista alkategóriában (Junior 12/14/16/18 és MidAm) szerepelhet. A ranglisták között átmenet nem lehetséges. Az adott játékos január 1-jén, 0:00 órakor betöltött életkora határozza meg, hogy mely ranglistán szerepel a teljes évben. Ranglistapontokat csak WAGR versenyeken, Országos ranglistaversenyeken és Szövetségi versenyeken lehet szerezni jövőre (pontos részletek a Ranglistakiírásban).

A Szövetségi versenyek tekintetében  az egyik legmeghatározóbb változás, hogy a - korosztályos versenyekhez hasonlóan - a Magyar Amatőr Bajnokság és a Magyar Amatőr Nyílt Bajnokság összeolvad, egy bajnokság keretében hirdetnek majd magyar és nyílt amatőr bajnokot (Ehhez igazodik a jövőben a mid-amatőrök országos bajnoksága is). Ugyanakkor, hazánkban jövőre legalább 11(!) világranglistapontokat adó WAGR versenyre kerül sor, tekintve, hogy a jövő évtől a Winter Cup és a Magyar Kupa is háromnapos WAGR megmérettetés lesz, Ráadásul - egyelőre - két fordulóval érkezik a szintén WAGR verseny Hungarian Tour is. A szövetségi versenyeken (a korosztályos nyílt bajnokságok (Junior, MidAm, Senior) és a Klubcsapat Bajnokság kivételével) a hazai játékosok Hendikep limit értéke: a férfiak esetében 12.0, a hölgyek esetében 18.0 lesz, ezen HCP index feletti értékekkel rendelkező hazai játékosok nem vehetnek részt a szövetségi versenyeken. 

Elkészült a jövő évi Szövetségi Versenynaptár is (és még az idei évben publikus lesz valamennyi verseny- és ranglistaszabályzat), valamint az MGSZ történetében először már az idei évben publikálásra kerül valamennyi jövő évi szövetségi verseny Versenykiírása is (illetve legkésőbb január 15-ig mindezek angol nyelvű fordításai is).

 

További jelentős változás, hogy megszűnik az “indokolatlan” NO SHOW intézménye is (bármit is jelentsen ez a kifejezés pontosan) ? Jövőre a Szövetségi- és Ranglistaversenyken “elkövetett” NO SHOW (a játékos a nevezés lemondásának határidejéig nem lép vissza a versenytől, amelyen nem jelenik meg) esetén MINDEN esetben a játékosnak ki kell fizetnie (utólag) az adott verseny nevezési díját a versenyt rendező klub felé, amennyiben erre nem kerül sor, úgy a játékos nem indulhat semmilyen további Szövetségi- vagy ranglistaversenyen (a GOLFiGO nem fogadja el a nevezését) a pontos részletek a Versenyszabályzatban és mellékleteiben.

Kisebb mértékű változás, miszerint a Klubcsapat Bajnokságon csak a pályával rendelkező klubok indíthatnak csapatokat. Az elnökség ezekkel a döntésekkel a pályával rendelkező “klasszikus” klubok helyzetét kívánja erősíteni, továbbá még nagyobb hangsúlyt fektetni a versenygolfra és a nemzetközi színvonalú elit versenyekre.


Fotó: Tátrai Béla

2021.12.09.

Hozzászólások