Lányok a fiúk ellen

A háromszög bűvöletében

- Góg László írása -

Sporttörténelmi golfversenyt rendezett közösen három európai profi szervezet Jordániában, a Vörös-tenger partján fekvő Ayla Golf Clubban. A három napos, 54 szakaszon játszott Jordan Mixed Openen a Challenge Tour, a Ladies European Tour és a Staysure Tour (európai férfi szenior profi körverseny) negyven-negyven tagja vett részt kiegészülve három magasan rangsorolt amatőr golfozóval.

Hogy nem csak feltörekvő és kiöregedett golfozó voltak a mezőnyben, jelzi, hogy például a nyolcvan férfi induló neve mellett összesen 44 European Tour győzelem szerepel, voltak köztük egykor sikeres Ryder Kupa játékosok is, és a női mezőnyben is több LET győztes és Solheim Kupa válogatott akadt.

Érdekesség, hogy a lebonyolítási forma miatt először fordult elő, hogy egy házaspár mindkét tagja, a skót Scott Henry és felesége, Kylie egyazon profi versenyen ugyanazért a díjazásért játszhasson. Scott a 2012-es Kazakhstan Open győztese, felesége pedig már kétszeres LET-bajnok. A házaspáron kívül még egy jegyespár is volt a mezőnyben, a norvég Marianne Sakrnpnord, aki jelenleg vezeti a Ladies European Tour kereseti listáját, és vőlegénye, Richard Green.

Félperces videó a helyszínről (Ayla GC) és környékéről:


Az első két kör után a hatvan legjobb eredményt elérő golfozó játszhatott az utolsó napon az összesen 393 ezer dollár pénznyereményért és a győztesnek járó 15 kilós kristályból készült Triqueta Trophy-ért.

A flightokat úgy állították össze, hogy minden induló csoportban volt egy-egy férfi, női és szenior játékos. Különbség csak az elütőkben volt, a férfiak 7100, a nők 6139, a szenior férfiak pedig 6601 yard hosszúságú pályán játszottak.

Minden nap hihetetlen mennyiségű és precizitású adatgyűjtés folyt, pontosan rögzítették, hogy melyik játékos mikor, milyen távolságról, milyen ütővel hova ütötte a labdát, és ezek alapján igyekeztek az illetékesek a lehető legigazságosabban kialakítani a versenypályát és elhelyezni a pin pozíciókat a következő napra.

A döntő körbe 66 játékos jutott be, ehhez minimum Part kellett játszani az első két napon. 20 LET, 21 szenior és 25 Challenge Tour játékos kvalifikálta magát a harmadik játéknapra.

Az első nap legjobbja Daan Huizing volt, aki a lyukak felét Birdiezte, és csak egy Bogeyja volt, így pályacsúcsot jelentő 64-es nyitó körrel alapozta meg az akabai kirándulást. Ezzel a nagyszerű eredménnyel is csupán egy ütés volt az előnye a neve ellenére Challenge Tour tag Jack Senior, és a kétszeres LET-tornagyőztes Meghan MacLaren előtt. A 25 éves angol lány a második körben is megismételte a 65-ös eredményét, míg a holland fiú csak 68-at játszott, így a döntő kör előtt MacLaren vezetett két ütéssel. Jack Senior is maradt a dobogós helyen, igaz, immár harmadmagával és 6 ütés hátrányban, köztük volt a szenior Paul Streeter.

A verseny rövid összefoglalója:


Így az utolsó kör utolsó flightjában is megmaradt a férfi-női-szenior összeállítás, mivel az első három helyen álló játékos történetesen a versenyt jegyző három szervezet egy-egy tagja volt. Meghan erősen kezdett, az első három lyukon két Birdiet ütve tovább növelte előnyét, és az első kilencen még további két Birdiet és egy Bogeyt írhatott fel a scorere, szemben a holland fiú két Birdiével. Azonban a tízes és tizenegyesen Bogey-dupla Bogey kombinációval három elvesztette minden előnyét. A holland fiú két egymást követő Birdievel a 12. és 13. lyukon elhúzott. Igaz, utána rögtön egy Bogey következett a 14-ken, amit a 16-on kompenzált egy Birdievel. Az utolsó két lyukon biztonságos Part játszva Daan Huizing nyerte meg a történelem első közös Challenge Tour - Ladies European Tour - Staysure Tour vegyes golf tornáját.

 

Címlapfotó forása: ouest-france.fr - videók forrása: caddie.hu

2019.04.06.

Hozzászólások