Labdajelölő

Amire ritkán figyelünk oda- Bodor Tanár úr jegyzete -

Definíció szerint labdajelölő az a tárgy, amit a labda pontos helyének megjelölésére használunk. Lehet egy kifejezetten erre a célra gyártott eszköz, de lehet a játékos felszereléséhez tartozó egyéb apró tárgy.
Azonban akármilyen tárgy nem jöhet szóba. Ha a labdajelölő nem felel meg a "Felszerelésre vonatkozó szabályok" előírásainak, akkor nem engedélyezett eszközt használunk. Büntetése első alkalommal általános, utána kizárás.

(1) A labdajelölő csak mesterséges tárgy lehet. A pályáról felszedett természetes tárgyak, pl. száraz faág, falevél, gesztenye, kutyagumi nem alkalmas.

(2) Az apró eszköz akkor számít elég kicsinek, ha magassága legfeljebb 1 hüvelyk, és a vízszintes mérete bármely irányban legfeljebb 2 hüvelyk, továbbá nincs olyan tartozéka vagy toldaléka, amellyel együtt meghaladja az előírt mérethatárt. Csak összehasonlításul: a 200 forintos pénzérme kb. 1 hüvelyk.

(3) A labdajelölő nem lehet alkalmas irányzásra. Ez azt jelenti, hogy nem nyújthat támogatást a játék irányának meghatározásához, különösen a lyuk becélzásához. A mérethatáron felüli eszköz irányzásra alkalmasnak minősül, ha az alábbi feltételek bármelyike teljesül:
/a/ A magassága meghaladja az 1 hüvelyket.
/b/ A vízszintes mérete meghaladja a 2 hüvelyket, és azon 2 hüvelyknél hosszabb irányzó jel van: akár folyamatos, akár szaggatott vonal, nyíl vagy egyenes mintázat.
/c/ A méretei meghaladják a fenti határokat, és a termék a gyártó vagy forgalmazó szerint a gurítási vonal jelzésére készült.
/d/ Az eszköz gyárilag nem alkalmas irányzásra, de átalakították, hogy az legyen. Pl. nem volt rajta vonal, de filctollal rárajzolták.

(4) A jelölésre használt eszközbe (mérettől függetlenül) nem lehetnek beépítve optikai, elektronikai alkatrészek, sem olyan funkciókkal nem rendelkezhet, amelyek lejtőszög, grínsebesség, egyéb környezeti tényezők mérésére, kiértékelésére alkalmasak. Pl. lehet benne iránytű, de nem lehet vízmérték.

Következmények:
- A túl magas labdajelölő akkor is irányzásra alkalmas, ha nincs rajta vonal. Pl. bicskaként kinyitott gyepjavító villa.
- Mérethatáron belüli labdajelölő akkor is használható, ha vonal van rajta.
- Ha a labdajelölőn irányzó vonal van, annak jól megállapítható kezdete és vége, valamint mérhető hossza kell, hogy legyen. Mindegy, hogy nyomtatva, festve, bevésve, beütve, és az is, hogy gyárilag, vagy utólagosan került oda.
- Mérethatár feletti labdajelölő is használható, ha nincs rajta irányzó vonal, vagy akkor is, ha van, de az 2 hüvelyknél rövidebb.

Érdekes finomságok:
- Mobil telefon labdajelölőnek nem használható. Akár okos, akár buta.
- Tí vagy gyepjavító villa akkor használható labdajelölőnek, ha nem emelkedik ki a talajból 1 hüvelyknél magasabbra.


Fotó: LiveAbout

2020.03.14.

Hozzászólások