Labdacsere

Ütésenként egy új labda?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Látom a pályán, hogy a játékos felveszi a greenről a labdáját, majd letesz helyére egy másikat.
Kérdezem: ezt hogy gondolja?
A válasz: mert az jobban gurítható. Hát van benne logika, de a büntetése 1 ütés, ha a labdát megjátssza.

A labdacseréről külön (6.3) szabály rendelkezik.

Röviden:
(1) Két szakasz között bármikor lehet labdát cserélni.
(2) Minden egyes szakaszt ugyanazzal a labdával kell befejezni, mint amelyikkel az elütőn elkezdtük, kivéve 
- ha elveszett, // pályahatáron kívülre került, // más játékos megjátszotta, // megsérült, // illetve felfüggesztett játék folytatásakor,
- továbbá ha szabályosan vagy szabálytalanul lecseréltük.
(3) A labdát szabályosan lecserélhetjük minden esetben, amikor
- könnyítést veszünk igénybe, // új labdát játszunk az előző ütés helyéről.
(4) Nem cserélhetünk labdát olyan helyzetben, amikor a szabály a labda visszahelyezését írja elő adott helyre. Ilyenkor mindig az eredeti labdát kell visszahelyeznünk, kivéve ha a (2) szerinti okok valamelyike miatt nem lehetséges.
(5) A szabálytalan labdacsere (ha észre vesszük) büntetés nélkül javítható, de csak mielőtt a labdát megütnénk.
(6) Ha a szabálytalanul cserélt labdát megütjük, a labda játékba kerül, egy ütés büntetőt kapunk, és a szakaszt a szabálytalanul cserélt labdával kell lejátszanunk.

Például:
- Ha vízbe ütött labda miatt könnyítést veszünk igénybe, ejthetjük a kihalászott eredeti labdát, vagy ejthetünk egy új labdát akkor is, ha az eredetit kihalásztuk.
- Az azonosítás céljából felvett labda helyett nem tehetünk vissza másikat. Ugyanazt kell visszatenni.
- Ha a labda eltörött, megrepedt, behasadt, deformálódott, akkor lecserélhetjük. De ha csak megkopott, karcos lett, az nem elég indok, és az eredetit kell visszatennünk.
- Ha a labdánkat másik játékos a sajátjának vélve elütötte, akkor noha az eredetit kellene visszahelyezni, ha az nehezen elérhető, lecserélhetjük egy új labdára.
- Ha a pályahatáron kívülre került labdánk megvan, és nem ütöttünk ideiglenes labdát, akkor az eredeti ütés helyén ejthetjük az eredeti labdát, vagy ejthetünk egy új labdát.
- Ha az általános területen egy próbalendítéssel elmozdítottuk a labdánkat, az eredeti labdát kell visszatenni az eredeti helyére. Ha másik labdát helyezünk vissza, az szabálytalan csere.
- Ha a greenen (lejelöljük és) felvesszük a labdánkat, amikor ütésre kerülünk az eredeti (a felvett) labdát kell visszatennünk. Szabálytalan csere, ha másik labdát helyezünk vissza. Ha észrevesszük, hogy rossz labdát tettünk le, akkor büntetés nélkül kicserélhetjük, ha még nem ütöttük meg.

Megjegyzés:
A PGA Tour közvetítésekor gyakran megtévesztő, hogy a játékos a greenről felveszi a labdáját, majd odadobja a caddie-nek, amikor pedig sorra kerül a gurításban, a caddie visszadob a játékosnak egy labdát. A képsorok alapján lehetne akár egy másik labda is. De nem az. A caddie ismeri a szabályt, az eredeti labdát dobja vissza, csak megtisztítva, lemosva és megtörölve.


Fotó: TheComeBack

2023.05.14.

Hozzászólások