Labda meggondolatlan felvétele

Ami jár az jár


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

A játékos a greenen felveszi a labdáját, majd rájön, hogy elfelejtette megjelölni a helyét, ezért a labdát visszateszi. Vitatja, hogy ezért járna neki egy büntető. Arra hivatkozik, hogy az új szabályok szerint a greenen elmozdított labdáért nincs büntetés.

Szögezzük le rögtön: jogos az 1 büntetőütés. 

Ugyanis azt nem azért kapja mert felvette a labdát, hanem azért, mert nem jelölte le. Ez a hiba nem tehető meg nem történtté azzal, hogy a labdát visszatette.
Az érvelése nem áll meg, mert két különböző, a labda elmozdítására és a labda felvételére vonatkozó szabály keveredik össze benne. Helyesen:

(1) A greenen a labdánkat soha nem szabad elmozdítanunk, de ha ez véletlenül megtörténik, akkor nem jár érte büntetés, a labdát egyszerűen csak vissza kell tenni.

(2) A greenen a labdánkat bármikor felvehetjük, de ha ezt szabálytalanul tesszük, akkor büntetés jár érte - 1 ütés.

A Szabályok tételesen megkülönbözteti egymástól a labda elmozdítását, felvételét, megérintését. Ezekre eltérő szabályok vonatkoznak, a saját eltérő kivételeikkel. Nem véletlenül, mert e tevékenységek között minőségi különbségek vannak:

/a/ Az elmozdítástól a labda elhagyja eredeti helyét, és egy másik helyen kerül nyugalomba. Eközben mindvégig a pályán marad, akkor is ha nem közvetlenül a talajon. Továbbá az elmozdulás előtt, alatt és után, mindvégig játékban van. Az elmozdulást lehet közvetetten is okozni (pl. ha a próbalandítésünkkel megérintett fű mozdítja el a labdát).

/b/ A felvétellel azonban a labda elhagyja a pályát, és egyúttal játékon kívülre kerül mindaddig, amíg visszahelyezéssel vagy ejtéssel játékba nem hozzuk. A felvétel soha nem lehet közvetett.

/c/ A megérintés során a labda nem hagyja el a helyét, és mindvégig a pályán és játékban van. Az érintés történhet puszta kézzel vagy eszközzel, szándékosan vagy véletlenül.

Mindezek érdekes következményei:

- A felvétel nem függőleges elmozdítás. Egyébként létezik ilyen (pl. ha rálépünk a labdára, vagy magasabbra tíeljük), de a labda felvétele nem ide tartozik, mert azzal a labdát eltávolítjuk a pályáról és a játékból.

- A Szabályok számos más esetben eltérően ítéli meg a szándékosan, illetve a véletlenül végrehajtott tevékenységet, azonban a labda felvétele esetén nincs ilyen megkülönböztetés. Sehol nem említ szándékos vagy véletlen felvételt, mindig egyszerűen felvételről van szó. Tehát mindegy.

- Nem elmozdítás, ha a labdát azonosítás céljából az eredeti helyén hagyva elforgatjuk, hogy lássuk rajta a jelet. Ilyenkor a büntetőt nem is ezért kapjuk, hanem a labda szándékos megérintéséért.

Személyes véleményem:

Olyan nincs, hogy a labda véletlenül felvevődik. Ahhoz oda kell menni, le kell hajolni, meg kell fogni, majd legyőzve a gravitációt fel kell emelni. Lehet persze indokolatlanul, meggondolatlanul, elhamarkodottan, elkapkodva, figyelmetlenül, szabálytalanul, stb. De ezek egyike sem tekinthető olyan véletlen eseménynek, mint ami az elmozdításnál lehetséges (pl. amikor a labdába belebotlunk, vagy próbalendítéssel eltaláljuk).


Fotó: PixaBay

2020.09.24.

Hozzászólások