Labda másik vízben

Aki (jó helyen) keres, az talál


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A Par3-as szakaszon az elütőterülettől jobbra piros büntetőterületként megjelölve keskeny víz terül el. Magasra nőtt nád van benne, ami akadályozza a terep beláthatóságát. A játékos kezdőütése erősen jobbra a víz felé tart, azt elérve a nád eltakarja a labda röptének irányát.

A játékos abból kiindulva, hogy a labda várhatóan átrepült a büntetőterület fölött, a víz mögötti durva területen keresi a labdáját. Mivel ott nem találja, vélelmezi, hogy a labdát a nád megfogta, és a vízbe esett. Ott sem találja a labdát, de a vélelmezésének megfelelően oldalsó könnyítést vesz igénybe, és lejátssza a szakaszt.

A következő par4-es szakasz elején is van egy (kiszáradt) büntetőterület. A szakasz lejátszásának elkezdésekor mellette elhaladva megtalálják benne az előző szakaszról megjátszott labdát.

Kérdés: akkor most mi a teendő?

(1) A tények:
/a/ A labdát 3 percen belül nem találták meg sem a vízben, sem a vízen kívül.
/b/ Semmilyen tény nem utalt arra, hogy a labda egészen biztosan, vagy legalább nagy valószínűséggel a vízben van.

- Az a feltételezés nem áll meg, hogy ha a labda a vízen kívül nincs meg, akkor csak a vízben lehet. Tehát a labda általános területen elveszettnek minősül.
- Az egyetlen helyes eljárás az, hogy a játékos az ütés eredeti helyéről (az elütőterületről) egy büntetőért új labdát játszik.
- Ehelyett könnyítést vett igénybe, miáltal rossz helyről játszott, amiért két büntetőütés jár. Kizárás nem jön szóba, mivel a könnyítés helye és az elütőterület közötti (kicsi) távolság nem képez jelentős előnyt.

(2) Az, hogy később a labdát megtalálták, a helyzet megítélésében nem játszik szerepet.

- Az új labda játékba hozásakor csak azok az információk vehetők figyelembe, amelyek akkor rendelkezésre állnak. Akkor pedig a labda még nem volt meg.
- Ha 3 percen belül megtalálták volna, a játékos a távolabbi második büntetőterületről igénybe vehette volna a könnyítést. Aminek nem akadálya, hogy a terület másik szakaszon fekszik.

Megjegyzés:
A későbbi megtalálás éppen azt bizonyítja, hogy mennyire hibás a vélelmezés. A labda nem ott volt, ahol gondolták és keresték, tehát meg sem találhatták. Vagyis elveszett.


Fotót: Youtube

2024.06.17.

Hozzászólások