Labda az erdőben

Játékon kívül az ideiglenes labda


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A játékos hosszú kezdőütése kissé jobbra sikerült, és a labdát elnyelte a szakaszt szegélyező erdő. Esélyes volt, hogy meg sem találják, így a játékos ütött egy ideiglenes labdát.

Azután elindultak labdát keresni. Megtalálták, de az erdő mélyén, sűrű aljnövényzetben, teljesen játszhatatlan helyen.
Természetesen 1 büntetőért vannak könnyítési lehetőségek:
(1) Oldalirányban, a labdától 2 ütőhosszon belül. Az ott ejtett labda azonban ugyanolyan játszhatatlan lett volna. Amitől újabb 2 ütőhosszon belül megint könnyítést kellett volna igénybe venni, persze újabb 1 büntetőért. De az a hely is játszhatatlan lévén, harmadik könnyítéssel lehetett volna kijutni az erdőből, immár 3 büntetőért.
(2) Vonalon hátrafelé. Mármint a lyuk és a labda vonalán a labda mögött. Ez azonban ahelyett, hogy kifelé, inkább még beljebb vezetett volna az erdőbe.
(3) Az ütés eredeti helyéről. Vagyis az elütőterületről.

A játékos értelemszerűen a harmadik lehetőséget választotta. Visszament az elütőre, és új labdát ütött. Ez volt a harmadik ütése.

Kérdés:
Miért kellett visszamennie? Ha már úgyis ütött ideiglenes labdát, miért nem azzal folytatta a játékot? Ugyanúgy az elütőről ütötte, ugyanúgy harmadik ütésként.
Azért, mert az eredeti labdát megtalálták. Ezáltal az ideiglenes labda játékon kívülre került. Fel kell venni. Ha a játékos megjátssza, idegen labdát játszik, és az ütés, valamint a labdával játszott további ütések érvénytelenek. Büntetése 2 ütés, és az eredeti labdával, vagy könnyítéssel kell folytatni a játékot.

Megjegyzés:
Folytathatta volna a játékot az ideiglenes labdával, ha azt a lyukhoz közelebbről üti meg, mint az eredeti labda vélhető helye - de még mielőtt a labdát megtalálták volna. Ez esetben az ideiglenes labda játékba kerül, akkor is, ha később az eredetit megtalálják.


Fotó: GolfDigest

2023.04.14.

Hozzászólások