Labda a lyuk peremén

Ilyenkor mi a teendő?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Gurul, gurul, megáll és hajszálon lóg. Belenéz, de nem megy be...

A szabály egyszerű és egyértelmű:
A játékosnak joga van késlekedés nélkül odamenni a lyukhoz, és miután odaért, további 10 másodpercet várni, hogy meggyőződjön arról, hogy a labda reménytelenül nyugalomban van, azaz végleg megállt. 
(1) Ha a labda ezalatt beleesett a lyukba, akkor úgy kell számolni, hogy a játékos az ütésével beütötte.
(2) Ha a labda ezalatt nem esett bele a lyukba, akkor vélelmezni kell, hogy megállt. Ha ezután minden külső beavatkozás nélkül mégis beleesik, akkor úgy kell számolni, hogy a játékos az utolsó ütésével beütötte, de a lyuk eredményéhez még egy büntető ütést kell hozzáadnia.
(3) Ha a labda nem esett bele a lyukba, akkor a játék rendesen folytatódik; vagyis a játékos a soron következő ütésével beüti.

A szabály helyes értelmezése: 
- A 10 másodperc akkortól számít, amikor a játékos a lyukhoz ért, nem pedig akkortól, amikor a labda.
- Tilos lassan, kerülővel menni, de más játékosok gurítási vonalának kikerülése nem számít időhúzásnak. És futni sem kell.
- Tilos a labda beleesését segíteni ugrálással, dobogással, csoszogással, legyezéssel, tüsszentéssel, az esővíz taposásával, stb. A (nem túl intenzív) pislogás, szúrós szemmel nézés, gamma sugarak kibocsátása megengedett.
- Késlekedésnek számít, ha a játékos indulás előtt tétlenül várakozik, hogy a labda meggondolja magát, vagy más tevékenységbe kezd; megtörli az ütőjét, odahívja a segítőt, előveszi a pálya térképet, stb. - de mindezt menet közben megteheti.
- Nem tekinthető időhúzásnak a játékos spontán reakciója a sokk-hatásra; felkiált, nem hisz a szemének, fejét csóválja, széttárja a karját, szívéhez kap, az égre néz, micsoda méltánytalanság! Ennyi még elfogadható.

Megjegyzés:
Teljesen érthető, ha a játékos minden szalmaszálba bele kapaszkodik. Enyhítő körülmény, ha a csekk végén rohadt sok nulla van. Ámde a tv felvételek alapján stopperrel jól bemérhető, hogy a játékosok 10 másodperc többszörösét töltötték (valójában indokolatlan) tanakodással, mert hogy szerintük a labda nem volt nyugalomban, mivel billegett.
- A szabály szerint érdektelen, hogy a labda rezgett, imbolygott, billegett, vagy a Yankee Doodle-t fütyülte, ha nem esett be a lyukba, de a peremén maradt, akkor vélelmezni kell, hogy azért mert nyugalomban volt. Logikus, ha elmozdult volna, akkor vagy beleesik a lyukba, vagy eltávolodik a peremétől.
- De ettől függetlenül a Szabályok egyértelműen meghatározza, hogy a labda mikor van nyugalomban. A labda akkor van mozgásban, ha elmozdul. Elmozdulás az, amikor a labda elhagyja az eredeti helyét, és egy másik helyen kerül nyugalomba. Ha nincs elmozdulás, akkor nyugalom van. Tehát a labda billeghet, rezeghet amennyit csak akar, pöröghet mint a búgócsiga, ha a helyét nem hagyja el, akkor nyugalomban lévőnek számít. Sőt mi több, ha kibillen a helyéről, de visszabillen oda, akkor is. Mert hogy nem került át egy másik helyre.


Fotó: GolfMagic

2021.04.20.

Hozzászólások