Közel 100 éve írták - I. rész

Teknősbékák a green-en


Szerkesztőségünk új sorozatot indít, “Közel 100 éve írták” címmel, ahol a Tennisz és Golf nevezetű magyar nyelvű folyóirat 1929-1932 között megjelent számaiból szemezgetünk, és hozzuk el a mai kor golfozói számára a mintegy 100 évvel ezelőtt leírt - még mindig aktuális, érdekes, vagy esetleg mai szemmel megmosolyogni való - cikkeit.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

- A Tennisz és Golf újság I./14. számából, 1929.11.25. - 

Teknősbékák Plus Fourban

Ez a címe a Daily Express november 15-iki számában Hezlet őrnagy tollából megjelent cikknek. A kitűnő amatőr golfozó és többszörös angol bajnok vehemens kirohanást intéz azok ellen az „úgynevezett golfozók ellen, akik életük túlnyomó részét a greeneken töltik". Van közöttük — írja többek közt — jó játékos, rossz játékos és középjátékos. 
De a rendszere mindnek egy és ugyanaz. Először leguggolnak és gondosan megvizsgálják a vonalat a labda és a lyuk között. Azután elballagnak a lyuk mögé és megvizsgálják a vonalat visszafelé. Ez még mind nem elég, mert most meg fel és le sétálnak a labdától a lyukig, meg vissza, nem létező akadályok után kutatva. Sőt olyan is akad, aki bekukucskál a lyukba, a jó Isten tudja csak, mit keres ott. 

Az ilyen egyedek rémei az igazi golfozóknak. Hogy miért csinálják végig ezt a komédiát? Egyik: mert túlideges ahhoz, hogy bátran és habozás nélkül megüsse a labdát, a másik meg azt hiszi, hogy ezzel kivételes szakértelemről tesz tanúságot. Vannak aztán, akik az ellenfelüket akarják felhúzni ezzel a módszerrel. Aljas trükk. De mindentől eltekintve, semmi értelme sincs két oldalról megvizsgálni a vonalat. Aki nem látja elölről, nem fogja látni hátulról sem. Sohasem láttam, hogy Bobby Jones, akinél jobb és gyorsabb puttölöt nem ismerek, a lyuk mögül kereste volna a vonalat. 

Ezek a teknősbéka golfozók azok, akik felelősek a pályákon szükségtelenül beálló torlódásokért.
Kloroformot nekik! 

2020.04.01.

Hozzászólások