Korlátozott terület a CADDIE számára

Nem, nem rólunk lesz szó ?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Új szabály 2023-tól

10.2b(4) Korlátozott terület (restricted area) a caddie számára a játékos ütése előtt. Attól kezdve, hogy a játékos megkezdi a beállást az ütéshez (ami azt jelenti, hogy legalább egyik lába már abban a helyzetben van, ahonnan ütni fog) addig amíg az ütést el nem végezte, korlátozva van, hogy a játékos caddie-je mikor és milyen célból állhat szándékosan a labda mögött a játékirány vonalán, vagy annak meghosszabbítása közelében (vagyis a „korlátozott területen”) az alábbiak szerint:

    • Becélzás
A caddie nem állhat a korlátozott területen a célzás segítésére. Ilyen segítségnek minősül az is, ha a caddie szó nélkül félreáll ugyan, de eközben jelzi a játékosnak, hogy mi a helyes célirány a kiválasztott célpontra. Azonban nincs büntetés, ha a játékos kiáll az ütésből annak megkezdése előtt, majd a caddie eltávozik a korlátozott területről mielőtt a játékos újra megkezdené a beállást az ütéshez.

    • Egyéb segítség
Ha a caddie a becélzástól eltérő egyéb segítséget nyújt (pl. ellenőrzi, hogy a játékos ütője hátralendítéskor beleakad-e a mögötte lévő fába), akkor a caddie állhat a korlátozott területen, de csak akkor, ha eltávozik onnan az ütés megkezdése előtt, és feltéve, hogy a beállása nem egy megszokott rutin része.

Nincs büntetés, ha a caddie nem szándékosan áll a korlátozott területen.
Jelen szabály nem tiltja meg a játékosnak, hogy a caddie-jétől eltérő más személyt megkérjen arra, hogy a korlátozott területen állva labdájának röptét figyelje.

Megjegyzések:
- Nem új, hogy nem állhat ütés közben a caddie a játékirányban, annak meghosszabbításában, illetve közelében - eddig sem állhatott.
- Újdonság a "korlátozott terület" fogalmának bevezetése. Valamint a megsértésének egységes kezelése a pályán mindenütt. Eddig csak a greenen lehetett elkerülni a büntetést azzal, hogy a játékos kiállt az ütésből. További újdonság az egyéb segítség (korlátozott) megengedése, beleértve a röppálya figyelését.


Fotó: USGA

2022.12.16.

Hozzászólások