Körbegolfoztam Srí Lankát!

Útikalauz golfosoknak


Srí Lanka - korábbi nevén Ceylon - az Indiai-óceánban található dél-ázsiai szigetország, amely Indiától kissé délre, de az Egyenlítőtől némileg északra helyezkedik el. Fővárosa, az igazán egyszerűen megjegyezhető: Szrí Dzsajavardhanapura Kótté. 
Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi esőerdők váltogatják egymást, festőket megihlető szépségben és változatosságban.
Ezen a már-már mesébe illő, egzotikus tájon járt és golfozott sokat, Keszthelyen született sporttársunk Kolos Gábor (Zala Springs Golf Resort - 29,7 eHCP).
Fogadjátok nagy szeretettel beszámolóját Srí Lankán szerzett golfélményeiről.

- Kolos Gábor golfozó útikalauza -

Négy éve feleségemmel Sri Lankán nyaraltunk és már akkor is éreztem, hogy ez az ország kiváló helyszínt biztosít habitusomnak, kedvenc hangulataimnak. Golfozni is éppen négy éve kezdtem el, tudásszintemről röviden annyit, hogy magabiztosan játszok 100 alatt és imádom minden percét ennek a játéknak, függetlenül attól, hogy aznap éppen jobban vagy rosszabbul jön ki a lépés. Amikor tavaly egy téli golftábor keretei között eljutottam Belekbe, - ahol szuper, 20 fokos idő volt ugyan - már ott, akkor arra gondoltam, hogy ha akadnak golfpályák Sri Lankán is akkor bizony én szeretnék ott játszani.  Így aztán idén elutaztam nyolc napra Sri Lankára, golffelszerelést vittem magammal, autót és sofőrt béreltem hozzá és az öt helyi golfpályából négyet ki is próbáltam. Ezekről a golfélményekről írtam néhány sort és mellékeltem hozzájuk fényképeket is (cikk alján a fotógaléria), hátha valakinek megjön a kedve és elmegy, vagy legközelebb csatlakozik hozzám ?
Mert számomra akkora élmény volt ez, hogy én újra elmegyek oda, az biztos...

 

1. Koggala Eagles Catalina Golf Course

Ez a pálya ugyan csak 9 szakaszos, de egy katonai  repülőtér felszálló pályája körül lett kialakítva. Ez azt hozza magával, hogy már a bejutás is katonás, csak szigorú ellenőrzés után történhet meg.  A pálya állapota ugyan 6/10 , de rendkívül hangulatos a hely. A green-ek meglehetősen gyenge állapotúak, viszont a pálya jól játszható. Piros zászlóval jelzik, ha leszálló repülő érkezik, ekkor nem szabad ütni, illetve átkelni sem a leszállópályán. Kötelező caddie van itt is mint minden pályán, - aki persze mindenben segít - így nem érhet senkit semmi baj.... 

További infó a pályáról ITT

A katonai leszállópálya, amely kettészeli a golfpályát

 

2. Shangri-La Hambantota Golf Club

A pálya fekvése egészen csodálatos, egy kókuszpálma-ligetben épült az Indiai-óceán partján. Folyamatos öntözés, 10/10 állapot. Jól játszható, sok vízakadállyal megépített pálya. A második kilenc szakasz egy belső lagúna körül vezet, amely gyönyörű látványt kínál. Bár itt a parton szinte mindig 32 Celsius fok körüli a hőmérséklet, de mivel folyamatosan fúj a szél, ez a kombináció igen kellemes körülményeket biztosít a játékhoz. Óriási élmény a morajló Indiai-óceán partján játszani, a 16-os, 17-es szakaszok egyébként közvetlen vizpartiak. 

Bővebben a pályáról ITT

Golf az Indiai-óceántól néhány lépésnyire

 

3. Nuwara Eliya Golf Club 

Alapítva 1889-ben(!). Azt hiszem, ezzel szinte mindent el is mondtam. 100 éves öreg fák szegélyezik ezt a pazar szépségű, 18 lyukas pályát. A klubház, az öltözők, a környezet, minden a gyarmati időket idézi és eleveníti meg. Tekintve, hogy a város és így a klub is mintegy 1 400 méter magasan található, így szinte állandó 20-22 Celsius fok várja a játékosokat.
Izgalmas pálya, amelyet a több mint 130 eltelt év alatt a város teljesen körbenőtt és mindenhol gyalogutak - és néha autóutak is - keresztezik keresztül-kasul a fairway-eket. Engem ez meglehetősen zavart, és bár  a caddie-m nyugtatgatott, hogy itt mindenki figyel a golfozókra, ezt nem igazán éreztem. A pálya jó állapotban van, a szakaszok gyönyörűek, változatosak, az én tudásszintemnek bizony túl sok kihívást is tartogattak talán. Gyakran kellett nagy szintkülönbségeket megjátszani, sokszor szűk helyen, óriási fák között folyt a játék. Itt volt egy “csekély” labda veszteség, de a jó sör és a csípősen pörkölt kesudió mindenért kárpótolt ?

További infók a pályáról ITT

A 130 éves klubház, amely a gyarmati időket idézi 

 

4. Victoria Golf Club 

500 hektár őserdő és kókuszpálmák, ezek a legfőbb jellemzői a pályának, ráadásul mindez egy mesterséges tórendszer mellett létrehozva. Az erdőn túl, mindenhol a víz csillogása köszön vissza. Sajnos a pálya egyik felén éppen felújítás zajlott, így az első kilencet játszottam kétszer. De ez sem ment könnyen, sok volt a felfelé és a lefelé séta egyaránt, mivel hegyoldalban található fairway-ek teszik izgalmassá ezt a pályát. A green-ek szuper minőségűek, a caddie igazán segítőkész, folyamatosan felemeli labdát, megtisztítja, majd “előnyösebb” fekvésbe teszi vissza...mindent a kedves vendégért és persze a nagyobb borravalóért. Ez itt a helyiszabály ?⛳️

Bővebben a pályáról ITT

Victoria GC, az esőerdők és a tavak lenyűgöző csodavilága

 

Bő egy hetet tölthettem el ezen a csodás golf úton és valóban minden percét élveztem. Mindenki, mindig, minden helyzetben kedves és barátságos volt velem. A pályákon ugyanakkor nem igazán hemzsegtek a játékosok, leginkább a negyedik pályán (Victoria) volt némi élet. 
Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy a téli golfozásra a “szokásos” költség másfél-kétszeresét tudjátok rászánni, akkor Sri Lanka és golfpályái tökéletes élményt fognak nyújtani számotokra, a legőszintébben tudom ajánlani ezt a desztinációt.

A szerző saját Fotógalériája a cikk alatt 

2020.02.12.

Hozzászólások

Srí Lanka golfpályái

Kolos Gábor sporttársunk fényképei